Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, harekatın başlangıcından itibaren 1551 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

HASAN KELKAVİ VE CELEME KÖYLERİ PYD/PKK'DAN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in batısındaki Racu beldesine bağlı Hasan Kelkavi ve Celeme köylerini terör örgütü PYD/PKK'dan kurtardı.  TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 44'ü köy, 3'ü köy altı yerleşim ve 17'si stratejik dağ veya tepe olmak üzere 65 noktayı örgütten kurtarmış oldu.  Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:  "Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo ve Duraklı köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya ve Harab Summak köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye ve Divan Fevkani köyü ve ona hakim 3 tepe ile Mersides, Nisriyye ve Amara Tepesi; Şeran beldesinde Burseya Dağı, Serincek, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sirgaya Tepesi."

TERÖR MEVZİLERİ TOPÇU BİRLİKLERİNCE VURULUYOR

ürk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) yürütülen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Hatay'ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçeleri karşısındaki terör mevzileri, topçu birliklerince ateş altına alındı.  Hudutlar ile bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Afrin bölgesinde PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölge halkını terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla TSK tarafından 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor.  Harekat kapsamında Kırıkhan, Hassa ve Reyhanlı ilçelerinin sınıra yakın bölgelerindeki birlikler, Afrin'de yer alan teröristlere ait mevzilere top atışı yaptı.  Sınır birliklerine tank, zırhlı personel taşıyıcı ve hafif zırhlı araç sevkiyatı da devam etti.

KESKİN NİŞANCILAR ATEŞ GÜCÜ SAĞLADI 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Mehmetçik ilerleyişini sürdürürken, teröristlerin korkulu rüyası keskin nişancılar da birliklere ateş gücü sağlıyor. TSK'nin Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteğiyle 20 Ocak'tan bu yana sürdürdüğü harekat başarıyla icra ediliyor.  Türkiye sınırındaki terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mağaraları imha eden, Afrin hattındaki köyleri ve hakim noktaları terör örgütünün işgalinden kurtaran birlikler, teröristlerin korkulu rüyası özel eğitimli keskin nişancılardan da yoğun olarak istifade ediyor.

Özel Kuvvetler ve komando birlikleriyle hareket eden keskin nişancılar, teröristlerden arındırılan bölgelerdeki üs noktaları ile örgüt üyelerinin geçiş güzergahlarında oluşturdukları gizlenme alanlarında görev yaparak, bölgeyi 24 saat gözetim altında tutuyor.

Arazide gizlenmelerine yardımcı olan özel kıyafetleri ile dal parçaları, ot, toprak ve kayalardan kendilerine mevzi oluşturan keskin nişancılar, her türlü hava şartında atış yapabilme kabiliyetine sahip gece görüş dürbünlü silahlarıyla ateş desteği sağlıyor.

Teröristlerin sızma girişimlerine karşı hakim bölgelerde konuşlanan keskin nişancılar, alan güvenliğini sağlamanın dışında gözetleme yapmak isteyen teröristleri de izliyor. 

Gizlendikleri mevzilerde yer yer 48 saat hareketsiz bekleyen keskin nişancılar, teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor.  Birliklerin meskun mahal harekatlarına da destek veren keskin nişancılar, bugüne kadar çok sayıda teröristi etkisiz hale getirerek, hem harekata katılan birliklerin hem de sivillerin can güvenliğinin sağlanmasında önemli katkıda bulundu.

 BASIN TOPLANTISINI SABOTE ETMEK İÇİN 'AFRİN YALANLARINI' KULLANDI

Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya temasları kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında kendisini gazeteci olarak tanıtan bir dernek çalışanının Afrin operasyonunu protesto için gösterdiği fotoğraflar, Anadolu Ajansının (AA) daha önce yalan olduğunu belgelediği fotoğraf serisi arasından çıktı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nı karalamak isteyen Armanc Agid Nerweyi adlı dernek çalışanı, basın mensubuymuş gibi toplantıya katılarak Basnews için çalıştığını belirtti ancak isminin yazılı olduğu bir derneğin kartvizitini dağıttı.

Terör örgütü PYD/PKK yanlısının, toplantıda gösterdiği fotoğrafların Afrin’den olduğu iddiası ise yalan çıktı. Nerweyi’nin gösterdiği fotoğrafların terör örgütü PYD/PKK’ya yakın sosyal medya hesaplarınca da kara propaganda için kullanıldığı ortaya çıktı.

Toplantıda provokasyon girişiminde bulunan Nerweyi'nin Afrin'de çekildiği yalanıyla gösterdiği fotoğraflardan biri olan yaralı çocuk fotoğrafının 2016’nın Ağustos ayında medyada yayımlandığı görüldü. 

Nerweyi'nin gösterdiği, daha önce terör örgütü PYD/PKK'ya yakın sosyal medya hesapları tarafından "Afrin'de çocukları kurtarın" etiketiyle kullanılan bir diğer fotoğraf ise Suriye'deki sahra hastanelerinin birinde çekildiği ve 18 Aralık 2015 tarihli Alman Frankfurter Allgemeine gazetesinin bir haberinde kullanıldığı, Reuters ajansınca servis edilen bir fotoğraf olduğu tespit edildi.  Basın toplantısı sonrasında Nerweyi, bu fotoğrafları internetten indirdiğini belirtti. Gazeteci olduğunu iddia eden Nerweyi, basın toplantısı kurallarına uygun davranmadı. Nerweyi, kendisine söz verilmediği halde oturduğu yerden yüksek sesle konuşmaya başladı. Basın toplantısının düzenlendiği sırada bir soruya cevap veren konuşmacının sözünü provokatörlük yaparak kesmeye çalıştı.

Başbakan Yıldırım da basın toplantısında yalan söyleyerek provokatörlük yapan Nerweyi'ye yönelik, "Onlar başka olayların resimleri. Propaganda yapma. Afrin'de neler olduğunu bilmek istiyorsan oraya gel. Orada doğrusunu görürsün. Bu gösterdiklerin hep başka olaylara ait resimler. Burada etkilemeye kalkma" ifadelerini kullanmıştı.

SURİYELİLER TOPRAKLARININ TERÖRDEN TEMİZLENMESİNİ BEKLİYOR

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, ülkelerine dönmek için işgal altındaki topraklarının teröristlerden temizlenmesini bekliyor. Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi Başkanı Rafi Ukla Raco, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde terör örgütlerine yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nın bir an önce başarıyla sonuçlanması için dua ettiklerini söyledi. Ülkelerinde devam eden savaşta binlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirten Raco, Suriye'deki yaşam alanlarının teröristler tarafından işgal edildiğini dile getirdi. Zeytin Dalı Harekatı'na destek verdiklerini anlatan Rafi Ukla Raco, "Bugün biz tüm Suriye halkı, Kürt'ü, Türkmen'i, Hristiyan'ı, Dürzi'si, Alevi'si hep birlikte yan yanayız. Türkiye topraklarında yaşayan yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli, Zeytin Dalı Harekatı'nın başarıyla sonuçlanmasını bekliyor. Türk hükümeti, her zaman Suriye halkının yanında durdu." diye konuştu.

Raco, ülkelerindeki terör örgütlerinin temizlenmesini beklediklerinin dile getirerek, "Biz de Suriye'ye girip ülkemizi özgürlüğe kavuşturmak istiyoruz. Çocuklarımızı, yaşlılarımızı, kadınlarımızı öldüren terör örgütleriyle mücadeleyi destekliyoruz. Suriye'de çok zor durumda olan akrabalarımız var. Onlar da bir an önce bu teröristlerin Irak sınırına kadar bölgeden temizlenmesini bekliyor" dedi. Türk ve Suriye halkının Osmanlı döneminden bu yana aile gibi olduğunu belirten Rafi Ukla Raco, şunları kaydetti: "Suriyeliler, Türk halkının verdiği destekten dolayı memnunlar. Bugün Müslümanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sayesinde güvendeler. Suriye halkı da silahlanıp, ülkemizi özgürleştirmek için Türk askerlerine destek olmak için hazır. Suriyeliler, ülkelerindeki savaşın bitmesiyle evlerine dönmek istiyor. Suriye'nin inşasında Türk halkını ve hükümetini yanımızda istiyoruz. Ülkemiz özgürleştirilsin ve yeniden inşa edilsin. Biz bugün Türkiye ile aileyiz ve el eleyiz. Türkiye'de milyonlarca Suriyelinin tek umudu, savaşın sona ermesi." Türkiye'de bulunan Suriyeli aşiret liderlerinin de Zeytin Dalı Harekatı'na destek verdiğini aktaran Raco, yardımseverliğinden dolayı Türk halkı ve hükümetine teşekkür etti.

PYD/PKK, KÜRT SİYASETÇİYİ TEHDİT ETTİ

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından 14 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenen "PKK-YPG'nin Suriye yapılanması" konulu panele katılan Suriye Kürt Gelecek Hareketi Başkanı Siamend Hajo, tehdit edildi. PYD baskısı altında olduğu belirtilen Kürt Ulusal Konseyi ile Hajo aşiretinden 3 kişi, ayrı ayrı açıklamalar yayımlayarak, Siamend Hajo'nun panele katılmasını eleştirdi. Kürt Ulusal Konseyi'nin açıklamasında, Hajo'nun konsey bünyesindeki Suriye Kürt Gelecek Hareketi'ndeki üyeliğinin dondurulduğu bildirilirken, aşiretten bazı kişilerin açıklamasında Hajo "hain" ilan edildi, artık aşiretten olmadığı ve sorumluluğunun da kendisinde bulunduğu aktarıldı.  Bu faaliyetlerin Kürt halkının yararına olduğunu düşünen Hajo ise tüm tehditlere ve eleştirilere rağmen panele katılmaktan vazgeçmedi. Siamend Hajo, konuya ilişkin panel için davet aldıktan sonra sosyal medya üzerinden, PYD/PKK çevrelerinden saldırıya uğradığını ve ihanetle suçlandığını belirtti. Türkiye'ye gelmeye hakkı bulunduğunu anlatan Hajo, şunları kaydetti:

"Türkiye ile bizim uzun bir sınırımız var. Afrin operasyonuna rağmen ilişkimiz devam edecek. Çünkü biz parti olarak Türkiye gibi büyük bir devlete düşmanlık besleyemeyiz. Kürt Ulusal Konseyi içerisindeki bir kesim PYD/PKK ile yakınlaşmak istiyor. Bir süre önce yanlış bir üslupla bir açıklama yaptılar. Belli ki meclisin içerisinde PKK ve PYD ile yakınlaşmak isteyen grup ön plana çıktı. Her zaman PKK ve PYD'ye eleştiriler yönelttiğim için paneli benden kurtulmak için bir fırsat olarak gördüler. Ayrıca benim partimden bir kısım kişiler de PKK ve PYD ile yakınlaşmak istedikleri için aramızda ihtilaf çıktı. Halbuki PKK terör örgütü listesinde yer alan bir yapı. PKK gibi PYD'yi de o listeye koymamız lazım."

AA

Editör: TE Bilişim