Türkiye'nin farklı noktalarında stantlar kuran Kızılay, kan bağışına ilginin azlığından yakınırken, vatandaşları birkez daha kan bağışında bulunmaya çağırdı

Konya İl Sağlık Müdürlüğü önünde ve Konya'nın en işlek caddelerinden olan Form Caddesi'nde  kurulan Kızılay Kan Toplama Çadırı'nda, bir günde sadece 26 kişi kan verdi. Kızılay kurduğu çadırla Konya'nın kan ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Ancak Kızılay, şehrin en işlek caddesinde bile vatandaşlardan gereken ilgiyi göremiyor. Kızılay tarafından düzenlenen kampanyalara genel olarak büyük bir ilgi gösteriliyor gibi olsa da genel rakamlar halkın kan vermediğini ortaya çıkardı. Konyalılar, kan bağışı gibi önemli bir sosyal sorumluluk meselesinde sınıfta kaldı.
KONYA'NIN KAN İHTİYACI KARŞILANMIYOR
Her ay ortalama 2 bin, 3 bin kişinin kan vermesi gerekirken bu sayının ancak 500’lerde kalması, düzenlenen kampanyalara biraz daha destek vermemiz gerektiği gerçeğini ortaya koydu. Konya'nın kana ihtiyacının karşılanmadığını söyleyen Kızılay Kan Verme standında hizmet veren Hemşire Fatma Doğan, kan bekleyen çok sayıda hastanın bulunduğunu ifade ederek, “Acil vakalarda acil kana ihtiyaç duyuluyor. Yüzlerce hasta hayata tutunmak için bir ünite kan bekliyor. Halkın destek vermediği bir proje yürümez. Kan bağışı oranları istenilen seviyede değil. Toplumumuzun önemli bir bölümünün bünyesi kan vermeye uygun. Kan vermek herkes için gerekli bir durumdur. Hani her an herkesin kana ihtiyacı olabilir. Kimsenin ‘bana kan lazım değil’ diye düşünmemesi lazım. Ağrı kesici, aspirin gibi ilaç alınsa bile kan verilebilir. Sadece trombosit elde edemeyiz o kadar. 3 ayda bir tok karnına kan verelim, bu sayede tanımadığımız 3 kişinin hayatını kurtaralım” ifadelerini kullandı.
KAN TIBBIN TÜM ALANLARINDA KULLANILIYOR
Kanın kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracı olduğunu belirten Doğan, “Kan hayat kurtarıcıdır, tedavi edici biyolojik bir maddedir, tıbbın tüm alanlarında kullanılır, oksijen alışverişini, besinlerin taşınmasını, hormonların taşınmasını sağlar. Atık ve toksik maddelerin taşınmasında, mikroplarla savaşta çok önemlidir. Kan verme vücudu gençleştirir ve tansiyonda, kolesterolde, kan yağında geçici düzelme sağlar. 18-65 yaş arasında, sağlıklı ve 50 kilogramın üzerindeki her birey, 3 ay ara ile yılda 4 kez kan bağışında bulunabilir. Milyonlarca insan, hayatlarını tanımadığı insanlara, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin kan bağışlayan insanlara borçlu” dedi. İlçelerde kan bağışı oranlarının daha yüksek olduğunu ifade eden Doğan son olarak, kan bağışında bulunan vatandaşlara da teşekkür etmeyi de ihmal etmedi. İl Sağlık Müdürlüğü'nün önünde kurulan Kızılay Toplama Çadırı, tüm yaz boyunca kan toplayacak.
KERİM ATICI

Editör: TE Bilişim