Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sağlık Kurumları Meclisi Başkanı ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca, özel hastanelerin son yıllarda aldıkları payın düştüğünü söyledi. Özel hastane yatırımlarının olduğunu belirten Karaca, özel hastaneciliğin kamu sağlık hizmetlerinin önemli boyutunu üstlendiğini belirtti. Konya'da bu anlamda alınması gereken mesafe olduğunu dile getiren Karaca, "Her ne kadar özeller kapasite ve hizmet itibari ile yüzde 10'a ulaşsa da yatırım ile ilgili sıkıntılar, yatırımcıya çıkarılan zorluklar, imkanların olmayışı ayağımızı geri geri götürüyor" dedi. Özel hastanelerin en büyük sıkıntılarından birinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bedellerinin düşüklüğü olduğunu ifade eden Karaca, 6 yıldır bu ödemelerde artış yapılmadığını söyledi. Hastanelerin de hekim ve insan kaynağı noktasında mali ödemeler yaptığını aktaran Karaca, SGK'nın ödemelerde zam yapmadığından dolayı, asgari ücretli çalışanların 6 yılda Yüzde 150'ye yaklaşan maliyet oluşturduğunu dile getirdi.
SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN İNSAN KAYNIĞI SIKINTISI VAR
Sektörün insan kaynağı noktasında da sıkıntılar yaşadığını belirten Karaca, hekim noktasındaki sıkıntıların ülkenin her yerinde olduğunu söyledi. Dr. Seyit Karaca, "SGK kapsamında görülen vatandaşların kamu hastanelerinde alınan hizmetin özelden de alma hizmeti, belli süre sonra yeni hastane projeleri noktasında uzun vadeli ön görü olmaması sonucunu doğurdu. Beklenenden fazla özel kurum devreye girdi. Bunlar kamu hastanelerinde çalışan arkadaşlardı. Kamunun insan kaynağında sıkıntı oldu. 2008'de Salık Bakanlığı kendi insan kayığın sıkıntısından dolayı, özel hastane açımı ile ilgili düzenleme yaptı" ifadelerini kullandı.
GLOBAL ÖDEME DOĞRU DEĞİL
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kamu hastanelerine uyguladığı global bütçenin özel sağlık kuruluşlarına da uyguladığına dikkat çeken Karaca, "Geçmiş yılları dikkate alarak sabit ücret ödeniyor. Aynı modeli özel hastanelere de yönlendirdiler. Kamunun koyduğu şartlarda bu teklifi kabul edemezdik. Bize verdiği ücretlerde indirime giderek arzu ettiği yönde fiyatı tuttu. Çok artırmadı" diye konuştu. Karaca, kamunun özel sektörü destekleyici adımlar atması gerektiğinin altını çizerek, konuşmasını sonlandırdı.
MUSTAFA ÖZÇELİK

Editör: TE Bilişim