Yeni Büyükşehir Yasası ile 16 olanbüyükşehir sayısının 29’a çıkacağını, nüfusu 750 binin üzerinde olan bütünillerin büyükşehir olacağını belirten Başkan Akyürek, nüfusun neredeyse 3’te2’lik bölümünün büyükşehir statüsünde yönetilmeye başlanacağını söyledi.

YERİNDEN YÖNETİM İLKESİ DAHA ETKİLİUYGULANACAK

Kanun tasarısının yerel yönetimleringüçlendirilmesi, yerinden yönetim ilkelerinin daha fazla ve etkili şekildehayata geçirilmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, artan imkanlarla kamuhizmetlerinin daha güçlü şekilde verilmesini hedeflediğini kaydeden BaşkanAkyürek, “Yasa tasarısıyla belediyelerin imkanlarının, vergi gelirlerindenalınan pay ve yetkilerin artırılması planlanıyor. İl Özel İdareleri 29 ildekapatılıyor. Onların görev ve sorumlulukları imkanlarıyla birlikte yerelyönetimlere devrediliyor. Hizmetlerin aksamaması için de bazı tedbirleralındığını görüyoruz. Belediyeler yatırım bütçelerinin en az yüzde 10’unukapatılan belde ve köy statüsünü kaybeden mahallelere harcamak zorunda” dedi.

Kanunun uygulanmasında temel amacın planbütünlüğünün sağlanması ve bölgesel farklılıkların giderilmesi olduğunuvurgulayan Başkan Akyürek, şehir merkezleri hızla gelişirken, onun dışındakalan alanlarda hizmetlerin arzu edilen oranda verilemediğini hatırlattı.

Yeni tasarıda Türkiye’nin bir bütün olarakaynı gelişmişlik seviyesine bir an önce ulaşmasını sağlamanın amaçlandığınıdile getiren Başkan Akyürek, köy statüsündeki bölgelerin avantajlarının aynenkorunduğunu, vergide ve belediyecilik hizmetleriyle ilgili özel avantajlarıbulunduğunu ifade etti.

KÖY VE BELDELER MAHALLE OLACAK

Tasarıyla köy ve beldelerin mahalle halinegeleceğini, ilçelerin güçlendirilerek Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İlÖzel İdaresi’nce ve belde belediyelerince yapılacak hizmetleri üstleneceğini vedaha büyük bir bütçeyle bu hizmetlerin görüleceğini vurgulayan Başkan Akyürek,“Bu tasarıyla bütün ilçelerimiz büyükşehirin metropol ilçesi haline geliyor.Gelirleri artıyor, yetki ve sorumlulukları da ona göre düzenleniyor. Bütünilçelerimiz Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, komisyonlarında temsil edilirkonuma geliyor” diye konuştu. Başkan Akyürek, tasarıyla Valilik bünyesindeYatırımları İzleme ve Koordinasyon Birimi de oluşturulmasının öngörüldüğünü desözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim