S.Ü. Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Kültürü Araştırmacısı Uzman Safiye Hale Gürbüz "Kadın Şairlerin Dilinden Kadın Algısı" konulu İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda gerçekleştirdiği konferansta konuşmasına çalıştığı kurumun özelliklerini anlatarak başlayan Hale Gürbüz, kurumun arşivinde 4 binin üzerinde yazılı ve sözlü doküman bulunduğunu, bu dokümanların tasnifi sırasında ülkemizde az sayıda bulunan kadın şairler hakkında yapılmış olan lisans, yüksek lisans ve doktora tezlerine rastladığını ve bu belgelerin kendisine bu konu hakkında bir çalışma yapma fikri verdiğini, bu konuda yapılmış çok az sayıda araştırma bulunduğunu, amacının bu yolda bir çığır açmak olduğunu belirtti.

Halk şiiri geleneğinin kadın temsilcileri olan "Kadın Şairler"in, çeşitli sosyo-kültürel şartlar neticesinde erkek şairler kadar ön planda olmadığını, bu bağlamda çalışmalarında, kadın şairlerin gelenek içinde nerede oldukları, şiirlerinde işledikleri konular ve kadın motiflerini ele almaya çalıştıklarını; bu amaçla Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi arşivinde bulunan, tasnifi yapılmış 2500 derleme incelediklerini ve 113 derlemede kadın şairlere ait şiirlerin bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Safiye Hale Gürbüz derlemelerin inceleme ve tasnifleri sırasında "Kadın Şairler" ile ilgili yapılan tespitleri şöyle sıraladı:"Kadın Şairler uzun süredir şiir yazmalarına rağmen şiir yazmanın ayıplanacağı düşüncesiyle yıllarca bu yeteneklerini içlerinde saklamışlar. Kadın şiir söyler mi? eleştirilerinin gölgesinde durmadan dertlerini şiire dökmüşler. Çoğunlukla aşk, sevgi, tabiat, gurbet, askerlik, ayrılık, hasret, keder, yiğitlik sosyal konular, millî ve dinî konularda şiirler söylemişler.  Kadın Şairler taşlama, yergi ve güldürü konularında da başarılı örnekler vermişlerdir. Sosyal-toplumsal konulara karşı çok duyarlıdırlar. Kadın Şairler şiirlerinde kadın motifini anne, kız kardeş, kız evlat, torun, komşu kadın, kız öğrenci, köy-yayla güzeli, gelin ve kuma olarak işlemişlerdir. Bu şiirlerde kadının kadına bakış açısı yeren, eleştiren, yıkıcı, olumsuz bir bakış açısından ziyade sevgi dolu,  yapıcı, olumlu, öven bir bakış açısıdır. Söyledikleri şiirlerinin altında yatan ağırlıklı duygu kişisel dramlar, acılar, sevdiklerini kaybetme, ve benzeridir." 

Gürbüz, Kadın Şairlerden Şerife Özçıkrıkçı, Makbule Aferin, Sultan Celil, Ayşe Çağlayan, Şükran Akidil, Sultan Kütük ve Anuş Gökçe'den örnek şiirler okudu. 

Uzman Hale Gürbüz daha sonra konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Derin bir mazisi ve köklü bir tarihi olan milletimiz, zengin bir kültüre sahiptir. Bu zenginlik, millet olarak tarih sahnesinde yerimizi alışımızdan bu yana, yüzyıllar boyunca artmış, renklenmiş, maddî ve manevî değerleriyle tükenmez bir miras olarak bugünkü nesillere intikal etmiştir. 

Kadın Şairler ve onların şiirleri Türk milletinin sahip olduğu zengin kültürel mirasın bir parçasıdır. Bu mirasın korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi hususunda hepimize görev düşmektedir."

TYB Konya Şubesi Başkan Vekili ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Biçer, Basın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Aliya İzzet Begoviç Camii Dernek Başkanı İbrahim Günay, yazarlar Hüzeyme Yeşim Koçak, Melahat Ürkmez, Kazım Öztürk, Yaşar Çalışkan, Sadık Gökçe, Yakup Çak ve Âşık İbrahim Demirtaş'ın katıldığı programda konuşmacı Uzman Safiye Hale Gürbüz'e günün anısına Katılım Belgesini TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak takdim etti.

HABER MERKEZİ

 

Editör: TE Bilişim