Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Konya Temsilciliği Başkanı Kübra Solak gazetemiz Yenigün'ü ziyaret ederek, kadının toplumdaki yerini, derneğin hedeflerini ve Konya'da yapmak istedikleri icraatlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Kadın ve Demokrasi Derneği Konya Temsilciliği Başkanı Diş Hekimi Kübra Solak derneğin gün geçtikçe hem Konya'da hem de Türkiye'de giderecek güçlendiğini söyledi. Derneğin kuruluşu ve Konya'da ki temsilcilikle ilgili bilgi veren Solak, "Kadın ve Demokrasi Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kuruldu. Şu an 2 yıllık bir derneğiz. 2014 yılında da 5 tane temsilcilik açıldı. Konya temsilciliği 17 Aralık 2014'te kuruldu. Yaklaşık 6 aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya temsilciliğimizde 10 adet komisyonumuz bulunmaktadır. Bu komisyonlar; Akademik Araştırma Komisyonu, Gençlik Komisyonu, Dış İlişkiler Komisyonu, Medya Komisyonu ve benzer komisyonlardan oluşmaktadır" diye konuştu. Solak yaptıkları çalışmalarla ilgili ise, "Kadınların özellikle siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda çalışmalarını kolaylaştıracak ortamların sağlanması adına çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda farklı sahalarda çalışan ve farklı deneyimlere sahip toplumun önde gelen kadınlarından oluşan bir beyin takımı oluşturmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken Türkiye kadınının öz değerlerini muhafaza eden, ulusal ve uluslar arası platformlarda dünya kadınları ile rekabet edebilecek düzeyde gelişmelerini hedefliyoruz. Bütün bunları yaparken de aileyi önceleyen bir derneğiz" dedi. Kadına şiddet konusuna da değinen Solak, "Kadına yapılan şiddet konusunda da çalışmalarımız var. Ancak bu çalışmalarımızı yaparken erkeğin ötekileştirilmemesi konusunda titizlik gösteriyoruz. Dezavantajlı kadınlarımızın fırsat eşitliğinden yararlanabilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye sözlerine ekledi.

'Fikirsel olarak değer görmeli'

KADEM Konya Temsilciliği Başkanı Kübra Solak Konya'da ki kadınlara hak ettiği değer veriliyor mu sorumuza ise, "Bu biraz bizim şahsi görüşümüz olarak kalır. Biz bunu değerlendirmek için yaptığımız stratejik çalışmalarda ilk önce Konya'da yaşayan kadınlar hakkında araştırma yapmaya başladık. Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile bu konu hakkında akademik bir çalışmamız başladı. Saha araştırması yapacağız. Bunu kadınların gözünden Türkiye kadınlarına nasıl bakıyor olarak özetleyeceğiz. Bu amaç doğrultusunda bin 300 kişi ile temas etmeyi düşünüyoruz. Daha bilimsel, daha sahayı okuyan bir çalışma yapmak istiyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmaların yerini bulmasını istiyoruz" diye konuşmasına devam etti.

Haksızlıkların tümünün önüne geçmek istediklerini belirten Solak, "Genelde insan hakları, özelde kadın hakları üzerinde çalışmalar yapacağız. Şiddetin her tür boyutuna karşıyız. Sadece kadına yapılan şiddete değil tüm şiddet olaylarının karşısındayız" derken, son olarak Solak, "Şunu da eklemek istiyorum. Kadının siyasal olarak temsiline de önemsiyoruz. Fakat bunu sadece sayısal çoğunluk olarak değil, nitelik olarak da özellikle mecliste kadın vekillerin sayılarının ve etkilerinin artırılmasını istiyoruz. Kadın milletvekillerimizin daha aktif olmalarını temenni ediyoruz. Özetlemek gerekirse nicelik değil, niteliğinde çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim