Selçukluların tarih ve medeniyetinin ele alındığı II. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu'nun bildirileri kitap haline getirildi. Cumhurbaşkanlığı, Selçuklu Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu'nun katkıları ile hazırlanan sempozyumun bildirileri 4 cilt haline getirildi. Birinci ciltte; İslami İlimler, ikinci ciltte; Düşünce ve Felsefe, üçüncü ciltte; Tabii Bilimler, dördüncü ciltte; Entelektüel Hayat konuları yer alıyor. 2 bin 189 sayfa ve dört ciltten oluşan eserde toplam 103 ilim adamının tebliği var. Selçuklu tarihine ışık tutacak olan bildiriler kitabının tanıtımı oldukça heyecanlı geçti. Tanıtım programına katılanlar, böyle bir esere imza attıkları için sempozyum komitesine, Selçuklu Belediyesi'ne teşekkür etti.
Tanıtım toplantısında konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Selçukluların bilim ve düşünce hayatını kısmen de olsa keşfetmemizi sağlayan, kadim medeniyetimizin ihtişamını geleceğe taşıyacak kalıcı bir eser daha yayın hayatımızda yerini almıştır. Dünyanın Selçuklu mirasını tanımaya ihtiyacı var. Bu eserle bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhsin Kar, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Alim Gür, Prof. Dr. Mustafa Demirci, Basın Konseyi Başkanı Ömer Kara, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, çok sayıda akademisyen ve basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.  
TARİHE TANIKLIK ETMİŞ BİR ŞEHİRDE YAŞAMAK AYRI BİR MUTLULUK
Konya'da yer alan sayısız tarihi değerin arasında Selçuklu Dönemi eserleri farklı bir önem taşımaktadır diyen Başkan Altay, "Camiler, çeşmeler, kervansaraylar, hanlar ve hamamlar yaşadıkları dönemi tanıtan eşsiz sembollerdir. Bu nedenle, sahip olduğumuz medeniyet mirasını ihya etmeyi en büyük ideallerimizden biri olarak belirleyip, ecdadımızın zirveye taşıdığı imaret kültürünün muhafazasına yönelik ciddi adımlar attık. Bundan sonra da ata yadigârlarına olan vefamızı, her fırsatta göstermek arzusundayız. Bu anlamda, önemli gelişmelerden biri de Selçuklu Bilim ve Düşünce Sempozyumu tebliğ kitabının yayınlanmış olmasıdır. Sempozyumun ardından başlayan çalışmalar, yaklaşık iki yıl sürmüştür" dedi.
SELÇUKLU MEDENİYETİNE KATKIMIZ HER ALANDA SÜRECEK
Başkan Altay, "Köklerinden aldığı Selçuklu adını taşıyan, tek kent belediyesiyiz. Sahip olduğumuz kültürel miras, dünyada benzeri olmayan, görkemli ve eşsiz bir emanettir. Taşıdığımız vefa duygusu ve tarih bilinci; elbette bize, kültürel değerlerimizin yaşatılması sorumluluğunu yüklemektedir. Bu kapsamda; Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirdiğimiz Büyük Selçuklu Mirası Projesi ile tüm dünyadaki Selçuklu eserlerine ait mimari ve müze envanteri çalışmasını gerçekleştirdik. 3 yıllık bir çalışma sonucu, 5 ciltlik yayın ve 180 dakikalık belgeselle bu projeyi başarıyla tamamladık. T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen projeler, yayınlar, ulusal ve uluslararası Selçuklu sergileri, THY uçak ekranlarındaki sunumlar, bir uçağa Selçuklu adının verilmesi, yeni yapılarda Selçuklu mimarisinden esinlenmeler, tüm mecralarda Kadim Medeniyet vurgusu yapılması, Selçuklularla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık oluşmasını sağlamıştır. Artık şurası kesindir ki Kadim Medeniyeti'nin Başkenti Konya'dır. Kadim Başkent olarak Konya zihinlerde yer almıştır" dedi.
Selçukluların yayıldığı 10 milyon kilometrelik alan üzerinde bugün 30'a yakın devletin kurulduğunu belirten Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci de, "Selçuklu tarihi bugün bu devletlerin ortak geçmişini oluşturmaktadır. Selçukluların İslam tarihine girişi siyasi ve askeri başarıları kadar bilim ve düşünce alanında da büyük hamlelerin yapıldığı ve yeni bir devrin açılışını temsil eder.  Bu eseri bilim dünyasının ilgisine sunmanın sevinç ve bahtiyarlığını yaşıyoruz" dedi.  
HABER MERKEZİ
 

Editör: TE Bilişim