Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yaklaşık bir hafta önce, yıl sonuna kadar karkas et ithalatına izin verdiğini anımsattı.Besiciliğin merkezlerinden Konya'da ithalat kararının etkisiyle 17,5 olan mezbahalardaki büyükbaş hayvan kesim fiyatının 15,5 liraya gerilediğini anlatan Karabulut, ''Ülkeye daha et girmeden fiyatlar böyle düşerse durum ne olur bilemiyoruz'' dedi.
Karkas et fiyatındaki bu düşüşün devam edebileceğini anlatan Karabulut, ''Ancak, bu yılın başında ilk ithalat kararı alındığında da fiyatlar 12-13 liraya gelmiş, sonra hızlı bir tırmanış başlamıştı. Şimdi de belli bir seviyeye kadar düşecek fiyatlar yeniden yükselişe geçebilir. Çünkü karkas etteki bu fiyat düşüşüne rağmen yem fiyatları aşırı şekilde artmaya devam ediyor'' dedi.
SON BİR YILDA KARKAS ET FİYATININ SEYRİ-
Besicinin elinde kesim aşamasına gelmiş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte yıllardır toptan karkas (kemikli gövde) kilogramını 9 liraya veren besici, ürününü Şubat ayı başı itibariyle 15 liradan satmaya başladı. Şubat ayının ortası ve sonu itibariyle büyükbaş hayvan kesim fiyatı ise yaklaşık 14 lira seviyelerinde seyretti. 23 Nisan günü bazı gazetelerde yer alan ''Ette, fiyata müdahale hazırlığı, Hükümet duruma el koydu'' haberleri ise üretim merkezi Konya'da o günlerde 16,5 liraya kadar çıkan kesim fiyatını, bir günde 50 kuruş düşürdü.
26 Nisanda Hükümetin et ithalatı için Et ve Balık Kurumunu yetkilendirdiğinin resmi olarak açıklandığı gün ise 16 lira olan et fiyatı 14,8 liraya geriledi.   Konya'da toptan karkas et kesim fiyatı ithalatın etkisiyle Mayıs sonunda 12,5 liraya düştü ve en dip seviyeye oturdu. Haziranın ortasına kadar devam eden bu fiyat durgunluğu, bu tarihten itibaren yerini yükselişe bıraktı.
Karkas etin fiyatı Temmuz ayı itibariyle 14 lira seviyelerine, Ramazan ayından bir kaç gün önce ise 14,8 ve 15,8 seviyelerini buldu. Ramazan ayı boyunca fiyatı biraz daha yükselen karkas eti 5 gün öncesine kadar 17,5 liradan işlem görüyordu.
 
Editör: TE Bilişim