Sadece büyük işyerleri ve alışveriş merkezleri değil, kasabından dükkânına, berberinden manavına kadar her yerde yabancı isimler kullanılıyor. Özellikle İngilizce kelimeler hayatımıza tüm hızıyla yerleşti. Üstelik toplum bu kelimeleri artık bir İngiliz gibi telâffuz etmeye başladı. Tabelalardaki yabancı isim hakimiyeti sadece Konya'da değil Türkiye genelinde yaşanan bir durum haline geldi. Ülkemizin bütün şehirlerinde, ilçelerinde, kasabalarında, hattâ köylerinde dahi görmek mümkün. Hayatımıza giren yabancı dil konusunda görüşlerini aldığımız Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva, toplumsal çözülmeye doğru hızla gidildiğini belirtti. Ayva, "Yaşanılan bu dil kirlenmesi açısından ben bir eğitimci olarak rahatsızım. Bu durumun perde arkasındaki olaylar araştırılmalı. Milli hassasiyetlerimizden hızla uzaklaşmaktayız. Bu durum böyle sürerse gelecek açısından tedbirler almalıyız" ifadelerini kullandı.
DİLİMİZDEN UZAKLAŞMAMALIYIZ
Esnafın da kâr etme amacı güderek bu isimleri koyduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva, Türkçe'den uzaklaşmanın doğru olmadığını ifade etti. Ayva, "Dilimizden uzaklaşma ve günlük hayatımızda daha fazla yabancı dil kullanılması hem aile hem de sosyal çevrede iletişim sıkıntılar yaratıyor. Esnaf ile de görüştüğümüzde yabancı isimler daha cazip algılanıyor. Kâr edilebilirliğin daha fazla olacağı düşünüyorlar. Ancak bu durum toplumsal çözülmenin önünü açıyor. Karaman Belediyesi bu konuda bir çalışmada bulunmuştu. Dükkânlara Türkçe isim verilmesi konusunda çalışmaları oldu. Olumlu sonuçlar da alındı. Ancak sadece bu bizim için yeterli değil. Gelecek için daha fazlasını yapmalıyız" diye konuştu.
DİLİMİZİ OKUTMALIYIZ
Günlük hayatımızda her geçen gün daha fazla yer alan yabancı diller konusunda kendi dilimizi daha fazla kullanarak bir nebze olsun rahatlama sağlanabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva, yüz temel eser gibi çalışmaların da yapılabileceğini ifade etti. Ayva, "Ana dilimizden uzaklaşmamalıyız. Çözüm yine bizim dilimizde. Kalemi güçlü yazarlarımızın daha fazla okunması katkı sunabilir. Milli Eğitim Bakanlığımız'ın yaptığı yüz temel eser gibi çalışmalarda Türkçe eserler yer alabilir. Günlük hayatımızda daha fazla Türkçe kullanımı ile bu durum bir nebze olsun rahatlatılabilir" sözlerini kullandı.
TÜRKÇE YETERLİ BİR DİL
Konu ile ilgili sorularımızı cevaplandıran Türkçe İsim Enstitüsü Derneği Yetkilileri, yabancı dil kullanımının dilimizi tehdit eder boyutlara ulaştığını belirtti. Yetkililer, "Artık Konya gibi bir şehirde bile en küçük dükkanların isimleri dahi yabancı dillerde konulmaya başlandı. Bu durum dilimizi tehdit ediyor. Yabancı isim konulmasının haricinde bu isimler doğru da kullanılmıyor. Gelecek nesiller yabancı dillerde kendilerini ifade edeceği bir duruma doğru yol alınıyor. Türkçe yeterli bir dil. Ancak vatandaşımız yabancı dilleri tercih ediyor. Biz de bu durumun önüne geçmek için bu derneği kurduk" diye konuştu. Türkçe isimler kullanılması noktasında ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirten dernek yetkilileri, dernek olarak tabelalarda yabancılaşmaya dur demek istediklerini söyledi. Yetkililer, "Popüler kültürün etkisi ile küçük bir berber dükkanının ismi bile yabancı dil olmaya başladı. Bu durum dilimiz için tehlike arzediyor. Dernek olarak hayatımızdaki yabancılaşmaya dur demek için çeşitli çalışmalarımız var. İsim bulunması konusunda yardımcı oluyoruz. Seminerler düzenliyoruz. Kendimize yabancılaşmamız dilimiz açısından sonu kaçınılmaz bir yolu açıyor. Bu durumun önüne geçmek için çalışmalarımız tüm hızıyla sürecek" sözlerini kullandı.
AHMET ÇAKIR

Editör: TE Bilişim