Şaibeler olduğu gerekçesiyle iptal edilen 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde çok az bir farkla kazanan Millet İttifakı Adayı Ekrem İmamoğlu, yenilenen seçimlerde farkı açtı. İmamoğlu, rakibi Binali Yıldırım’a yaklaşık 700 bin oy fark attı 

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimleri’nde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçimlere şaibe karıştığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu karar doğrultusunda belediye başkanlığına hak kazanan Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası geri alınmış ve görevine son verilmişti. İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararının alınmasının ardından siyasi partiler İstanbul için yeni bir seçim sürecine girmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23 Haziran’da seçimlerin yenileneceği kararı alınmıştı. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nden buyana geçen süre zarfında siyasi partiler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hazırlıklarını sürdürdü. Yapılan seçim çalışmalarının ardından dün beklenen gün geldi çattı. Çetin geçen yaklaşık 3 ayın ardından İstanbul’da yeniden sandık başına gidilerek Büyükşehir Belediyesi için oy kullanıldı. Tekrarlanan seçimlerde Millet İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, seçimi kazanarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.  

KATILIM ORANI YÜZDE 84.42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri, dün gerçekleştirildi. Tekrarlanan seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İyi Parti (İP)’in kurduğu Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin kurduğu Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar ve Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel ve 17 bağımsız aday İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarıştı.  İstanbul'un 39 ilçesinde, 31 bin 186 sandıkta, 10 milyon 570 bin 222 kişi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullandı. İstanbul’da yenilenen seçimlerde sandığa katılım oranı ise yüzde 84.42 olarak rakamlara yansıdı. 

EKREM İMAMOĞLU İKİNCİ SEÇİMDE FARK ATTI!

31 Mart’ta gerçekleştirilen seçimlerde Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım yüzde 48,61 oy almıştı. Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu ise yüzde 48,77 oy almıştı. Bu oy oranlarına göre aradaki oy farkı yapılan itirazların değerlendirilmesinin ardından 13 bin 720 olarak yansımıştı. Buna göre Binali Yıldırım, rakibi Ekrem İmamoğlu’na çok az bir oy farkıyla kaybetmişti. Ancak, dün yenilenen seçim sonuçları, oldukça farklı şekillendi. Millet İttifakı Adayı Ekrem İmamoğlu

yüzde 54.03 oy aldı. Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım ise yüzde 45.09 oy aldı. Buna göre Ekrem İmamoğlu yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde rakibi Binali Yıldırım’a yaklaşık 700 bin oy fark attı. 

TÜM TÜRKİYE İSTANBUL’A KİLİTLENDİ 

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının alınmasıyla siyasi partiler yoğun bir seçim yarışı başlattı. Partilerin seçim stratejileri yeniden belirlenerek, İstanbul’u almak için kıyasıya mücadeleler verildi. Özellikle, kozmopolit bir yapıya sahip olan İstanbul’un bu özelliği göz önüne alınarak, hemşehri dernekleri ve sivil toplum kuruluşları üzerinden seçim çalışmaları yürütüldü. Bu kapsamda diğer iller de İstanbul’daki seçim yarışına katılmış oldu. Özelikle AK Parti ve MHP, diğer şehirlerden de İstanbul’a destek vererek, seçim çalışmaları yürüttü. Bu kapsamda Konya’dan da başta Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, merkez ilçe belediye başkanları ve milletvekilleri olmak üzere İstanbul’a çıkarma yaparak, Konyalı hemşehri dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yaptılar, seçimlerde Binali Yıldırım’a destek istediler. 

KONYA’DAN OTOBÜSLER İSTANBUL İÇİN KALKTI

Dün yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy kullanma hakkı bulunan Konya'daki vatandaşlar oylarını kullanmak için otobüslerle Konya’dan İstanbul’a götürüldü.  Tatili yarıda bırakan İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, 

AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından organize edilen ve Mevlana Kültür Merkezi yakınındaki otoparkta toplanarak, kendileri için tahsis edilen otobüslere binerek yola çıktı. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a destek vermek için yola çıkan vatandaşlar, yaklaşık 8 saat süren 700 kilometre yol gitti. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim