Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, Gazze olaylarının ABD seçimlerinden bağımsız olmadığını belirterek, İsrail'in Gazze saldırısıyla ABD'yi test ettiğini söyledi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Toplantısına konuk oldu. Toplantıda Amerika seçimlerini ele alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün, “Amerika anayasasını yapanlar kamuoyunun algılarının sisteme yansıması için iki yılda bir seçim yapıyorlar. Siyasi organların yapılarına baktığınızda, azınlıklar ve ekonomik olarak düşük işçi sınıfı sosyal demokratlara oy veriyor. Ekonomi politikalara baktığınızda cumhuriyetçi parti daha çok sermayeyi koruyan bir çizgi çiziyor, dış politikada daha sertlik yanlısı politika izliyor. Demokratlara baktığınızda fırsat eşitliğinin arttırılması noktasında alt gelirin çıkarlarını koruyucu politikaya önem veriyorlar” dedi.
İSRAİL POLİTİKASI ŞİDDETE DAYALI
Amerika’nın Asya endeksli bir dış politikaya kaydığını belirten Prof. Akgün, “2011’den itibaren 2. Dünya savaşından bu yapana ABD’nin en büyük politikası Avrupa ve Ortadoğu ilişkileri idi ama şimdi birinci önceliklerini Uzakdoğu'ya kaydırdı. Özellikle Çin’in bölgesini dengelemek için o bölgeye yönelecek. 2030 yıllarda askeri ağırlığını bu bölgeye kaydıracağına dair stratejik gelişmeler var. Bu bağlamda Obama da bugünlerde bölgeyi ziyaret ediyor. Şu anda Çin’in etrafındaki ülkelere bunlarla ilişkisini geliştirerek bölgedeki dinamizmi etkilemek istiyor” dedi. 
Gazze olaylarının ABD seçimlerinden bağımsız olmadığını ifade eden Akgün “İsrail dış politikasının özü şiddete ve gerginliğe dayanıyor. Çevre ülkelerin tarafından kuşatıldığını düşündüğü için kendi gücünü göstermek için saldırı yapar. Amerika’nın dikkatinin Ortadoğu’dan, Uzakdoğu’ya kaydırması Avrupa’yı ve İsrail’i rahatsız ediyor. Onun için ABD seçimlerinden ertesi günü bu savaşın başlaması ile siz Ortadoğu’dan vazgeçemezsiniz benim güvenliğimi dikkate almalısınız mesajı veriyorlar” şeklinde konuştu.
ORTADOĞU'DAKİ DENGELER TEST EDİLDİ
Mısır da kurulan yeni hükümetin önemine değinen Prof. Dr. Birol Akgün, “İsrail’in amacı Mısır’daki yeni yönetimin Camp David anlaşmasına olan sadakatini sağlamaktı. Yeni yönetimin, İsrail arasında bozulan güveninin sağlanması istendi. Hatta öyle bir şey yaptılar ki İsrail’le Hamas arasında imzalanan anlaşmanın garantörü Mısır oldu. Böylece İsrail Mısır’ı Camp David düzenine getirmiş oldu. Hamas’ın kazanımı ise bu anlaşma ile meşru bir aktör olduğunu kabul etmiş oldu. Meşrulaştırma ile Gazze’den atılacak her roketin sorumlu olarak Hamas görüleceği için Hamas dışındaki küçük örgütler üzerinde baskıyı arttırmaya çalışıyorlar. Ayrıca yeni Ortadoğu’daki dengeler bir anlamda test edilmiş oldu. 2008’de kimse Gazze’ye giremezken,  ertesi günü Mısır Başbakanı Gazze’yi ziyaret etti. Ardından Dışişleri Bakanımız ve Arap Dışişleri bakanları bölgeyi ziyaretti. Bu da süreçte etkili oldu” dedi.  Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Korkmaz, Prof Dr. Birol Akgün’e tablo hediye etti.
HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim