Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch’ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye kimliği belirsiz kişiler tarafından cuma namazı esnasında terör saldırısı gerçekleştirildi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında, Christchurch kentinde 2 camiye yerel saatle 13.40 ve 13.50'de düzenlenen saldırıların "terör saldırısı" olduğunu vurguladı.  Terör saldırısının ardından ülkedeki tehdit seviyesinin düşükten yüksek düzeye çıkarıldığını bildiren Ardern, teröristlerden hiçbirinin güvenlik birimlerinin takip listesinde yer almadığını belirtti.  Terör saldırılarında 49 kişinin katledildiği duyuruldu. Christchurch sağlık yetkilileri, yerel hastanede yaralı 48 kişinin tedavi gördüğünü ifade etti. Teröristlerin kendi hesaplarından yayınladığı görüntülerde katliamı canlı yayınladığı, camiye girerken ateş açmaya başladıkları ve hareket eden her şeyi hedef aldığı görüldü. Teröristler görüntülerde silahlarını ve şarjörlerini sıklıkla değiştirirken, katliam öncesi paylaşımlarında aşırı sağcı ve ırkçı müzikler dinlediği, sosyal medya mecralarında ırkçı ve Müslüman karşıtı ifadelerde bulundukları dikkati çekti.

ONLARCA SAYFALIK NEFRET MANİFESTOSU

Terör saldırısını üstlenen Brenton Tarrant adlı Avustralya vatandaşına ait olduğu düşünülen sosyal medya hesabı üzerinden "göçmen ve Müslüman karşıtı" açıklamaların olduğu onlarca sayfalık manifesto yayınlandığı belirlendi.

Nefret manifestosunda cami saldırganı terörist, Türkiye'ye karşı "(İstanbul boğazının batısına) Eğer ki Avrupa topraklarına geçmeye çalışırsanız, boğazın batısına gelmeye çalışırsanız sizleri öldürürüz." tehdidinde bulundu.

Terör saldırısına ilişkin sosyal medyada yer alan görüntülerde teröristlere ait olduğu öne sürülen silahların üzerinde, geçmişte Avrupa'nın Müslümanlara karşı verdiği savaşların tarihleri, bu savaşlarda yer almış Batılı figürlerin isimleri, Nazi sempatizanı ve İslam karşıtı ifadelerin yer aldığı görüldü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TERÖRİSTİN SUİKAST LİSTESİNDE

Camiye saldıran teröristin, nefret manifestosunda hazırladığı suikast listesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Londra Belediye Başkanı Sadık Han gibi isimler de yer aldı. Terörist, manifestosunda, Erdoğan'a ilişkin "insanlarımızın en eski düşmanı ve Avrupa'daki en büyük İslami grubun lideri" ifadelerini kullanırken, Avrupa'da yaşayan Türkleri "etnik düşman" şeklinde tanımladı.

DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR 

Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen silahlı saldırının faili olarak açıklanan Avustralya vatandaşı, aşırı sağ görüşlü Brenton Tarrant'ın kullandığı silahta da pek çok ırkçı gönderme dikkat çekti. Saldırganın daha önce sosyal medya hesaplarından da paylaştığı anlaşılan silahın üzerinde Osmanlı'nın 2. Viyana seferinden daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimlere kadar pek çok yazı dikkat çekti.

VİYANA KUŞATMASINI NOT ETMİŞ

Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen silahlı saldırının faili olarak açıklanan Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant'ın kullandığı silah Saldırgan bazı savaşları ve tarihi figürleri de not etmiş. Örneğin, 1683 Viyana yazısında da Osmanlı'nın bozguna uğradığı 2. Viyana Kuşatması'na atıfta bulunuluyor. 1770 tarihi Rusya-Osmanlı arasında yapılan ve Osmanlı donanmasının tamamen yok edildiği Çeşme Deniz Muharebesi'ne atıf olabileceği tahmin ediliyor. János Hunyadi ise II. Murad'a karşı Belgrad Kuşatması sırasında direnen Macar bir komutandı. Yine şarjörlerde yer alan Dmitry Senyavin, 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rus cephesinde yer alan bir amiral.

AA

Editör: TE Bilişim