Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sendika, dernek ve firma temsilcilerinden oluşan ilaç sektörü yetkilileriyle bakanlıkta bir araya geldi. Toplantıda bu yıl ilaca gelecek zam oranı görüşüldü. İlaç fiyatlarına 19 şubat tarihinden itibaren yüzde 26,4 güncelleme uygulanacağını açıkladı..

Konu hakkında yazılı bir açıklamada bulunan Konya Eczacılar odası Başkanı Ecz. Adem Açıkgöz “her yıl Şubat ayının 15’ine kadar tebliğ gereği fiyat güncellemesi yapılır ve 5 gün içinde de bu tebliğin uygulanması gerekir.

Bir önceki yılın ortalama avro kurunun belli bir çarpanla çarpılmasıyla elde edilebilecek bir güncelleme yapılır. Bakanlık ve Sektörle bu yıl için uygulanmak üzere sabit bir oranda anlaşma yapıldı. Bu oran avro kuru yüzde 70 ile çarpılarak elde edilen bir oran oluyor. Bundan sonraki süreçte bunu yüzde 60 olarak uygulayıp bu yılki güncelleme oranını yüzde 26.4 olarak uygulanmasına hep birlikte karar verildi.. Yabancı, özellikle yerli üreticilerin kararlılıkla öngörülebilir bir yatırım sürecine girmelerini arzu ettiğimiz için bu oranı özellikle verdik. ve bu oranla ilgili önümüzdeki dönem uygulama noktasında gayret içinde olacağımızı söyleyebilirim. Döviz kurlarındaki artışla birlikte gelen fahiş zamlar öncesinde, ilaç şirketlerinin dağıtımı durma noktasına gelmişti. Yurttaşlar başta kanser ilaçları olmak üzere, antibiyotik, tansiyon, mide ilaçları, ağrı kesiciler ve antidepresanlar dâhil pek çok ilacın eczanelerde bulunamadığı bildiriliyordu” dedi. İlaca yapılacak olan 26,4 güncelleme 19 Şubat 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçilecek.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim