Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, 25 Eylül'de düzenledikleri bağımsızlık referandumu sonrası Türkiye ve İran'ın yürüttüğü yakın diplomasiyi normal karşıladıklarını söyledi. Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve saygı duyduklarını belirten Dizayi, "Dünün dostları bugünün düşmanları olamaz" dedi.

Referandum sonrası süreci BBC Türkçe'ye değerlendiren Dizayi, Türkiye ve İran'ın iki komşu ve bölgesel güç olarak ilişkilerinin olmasını normal bulduklarını kaydetti.

Dizayi, "Askeri açıdan karşı karşıya gelinmeyeceğinden eminiz çünkü bu iki ülke de büyük ordulara sahip ve biz de bela aramıyoruz. İstikrar, dostluk ve daha fazla karşılıklı anlayış istiyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'den askeri operasyon beklemiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan referandum sonrası düzenli şekilde IKBY'yi sert bir dille eleştirmiş, konuşmalarından birinde "Bir gece ansızın gelebiliriz" demişti.

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ise "Sınır kapılarına Peşmerge takviyesi yapacak mısınız?" sorumuza şu yanıtı verdi: "Her ne kadar bazı birliklerimiz DAEŞ'e karşı cephede olsa da güvenlik ihtiyacı durumunda gönderecek yeterli gücümüz var. Türkiye ile 350 km sınırımız var ve ne onlar, ne biz her 10 metreye bir asker dizebiliriz. Bu gerekli de değil çünkü Türkiye'ye karşı bir hareketimiz yok ve Türkiye'den de askeri operasyon beklemiyoruz... Türkiye'deki Kürt meselesi de burada olanlara bağlanamaz. PKK meselesi bir şey, Kürt meselesi başka bir şey. Tansiyonu yükseltmek kimsenin yararına değil." dedi.

Dizayi Türkiye ile ekonomi, politika, güvenlik, enerji gibi alanlarda ortak çıkarları ve birlikte inşa ettikleri çok şey olduğunu da vurguladı.

"ABD'nin övünebileceği tek şey Kürdistan"

Dizayi, ABD'nin referandum sonuçlarını tanımadığına ilişkin açıklaması ile ilgili olarak "ABD zaten daha önce tavrını açıklamıştı" dedi ve ekledi: "Referandum yapacağımızı duyurduğumuz tarihten 25 Eylül'e kadar 3,5 aylık süre vardı. Sadece bir ay önce ABD, Avrupalılar ve BM bize zamanın uygun olmadığını söylemek için sahneye çıktı. Biz de şunu soruyoruz; doğru zaman ne zaman?

ABD'liler endişelendiler Irak için. 2003'ten bu yana milyarlarca dolar harcadılar, 4600 askerlerini kaybettiler. Irak, akıllıca bir işbirliği ile demokratik, modern olabilirdi ama şimdi Irak, bunlardan hiçbiri değil.

Bu nedenle, ABD'nin gösterebileceği ve övünebileceği tek şey Kürdistan ancak onlar bu başarıya yatırım yapmak istemiyor. Demokratik bir süreci kabul etmemeleri kendi söylemleri ile çelişiyor. Kendileri doğal olarak bu bölge ile ilgileniyor, hepimiz ilgileniyoruz. Onların çıkarları da diğerlerininkiyle aynı ama bizim de ABD ile ortak çıkarlarımız var" dedi.

Editör: TE Bilişim