Ramazan ayında iftar sofraları çeşit çeşit yemekler ve iftariyelikler ile adeta saray sofralarını aratmıyor. Günü oruçlu geçiren vatandaşlar adeta kendilerini iftar sofrasına hazırlıyor. Uzmanlar ise iftar sofralarında aşırıya kaçıldığını belirtiyor. Ramazan ayının feyzinin dışına çıkıldığını, 5 kişinin doyabileceği yemeğin bir kişiye verildiğini ifade eden uzmanlar, iftar sofralarında aşıraya kaçılmanın yanlış olduğunu söylüyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Ramazan ayının fakirlerin halinden anlama ayı olduğunu, Ramazan ayının amacının dışına çıkıldığını ifade etti. Dinç, "İftar sofralarında envai çeşit yemekler ile hem aşırılık hem de israf söz konusu. İftariyelik tabaklarındaki çeşitler bile çok fazla. İnsanlar sadece iftariyelik tabağı ile doyabilir. Oruncun feyzinin dışına çıkılıyor. İnsanlar normal zamanda yemediği yemekleri iftarda hazırlatıyor veya hazırlıyor. Ramazan ayında amaç açların halinden anlamaktır. Ama biz tıka basa yemeye çalışıyoruz. Kaldırabildiğimiz kadar yemek yiyelim" diye konuştu. Dinç, iftar sofralarının israf  sofrasına çevirilmemesi gerektiğini ifade etti.

ALIŞVERİŞİ İFTARDAN SONRA YAPIN

Ramazanda ve bayram öncesi alişveriş yapacaklara da tavsiyelerde bulunan Dinç, "Ramazan ayında alışveriş iftardan önce yapılmamalıdır. İftardan önce vatandaşlarımızı açlık ve susuzluğun etkisiyle ihtiyacı olmayan, tüketmesi imkansız ürünlerden çokca alıyorlar. Aldıkları ürünlerede kısa sürede bozulabilecek ürünler. Ürünleri tüketmeden çöpe atıyorlar. Aldıkları israf oluyor. Onun için iftarı açtıktan sonra alışveriş yapılsın. Rahat rahat ihtiyacımız, kadar alışveriş yapalım. Alışveriş çılgınlığa dönüşmesin" diye konuştu.

NURETTİN YILDIZDAN SERT ELEŞTİRİ

Öte yandan dünyaca ünlü din alimi ve herkesin sevdiği isim Nurettin Yıldız da, iftar sofralarındaki abartıyı eleştirdi. Yıldız, "Hurma ile iftar açıp sadece onunla doyan bir peygamberin ümmeti olarak çatlayasıya yemek yememeliyiz. Ramazan'da kilo alan yanar" diye konuştu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim