2. Öğrenci Proje Pazarı etkinliğinde öğrenciler kendi yapmış oldukları icatları sergiledi. TÜBİTAK destekli sergi yoğun ilgi gördü. Öğrencileri bilgiye özendirip geleceğin bilim insanları olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyona farklı üniversitelerden de katılım vardı

Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen 2. Öğrenci Proje Pazarı etkinliğinde öğrenciler kendi yapmış oldukları icatları sergiledi. TÜBİTAK tarafından da desteklenen organizasyona ilgi oldukça yoğundu.

Mühendislik Fakültesi öğrencilerinde bilimsel düşünme, araştırma ve proje kültürü ilgi ve anlayışının oluşup gelişmesine katkıda bulunmak, öğrencileri proje üretmeye ve proje geliştirmeye özendirmek ve geleceğin bilim insanları olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyona farklı üniversitelerden de katılım vardı. Etkinliğe ayrıca Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Kamış da katıldı.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından organize edilen 2. Öğrenci Proje Pazarı etkinliğine öğrenci ve öğretim üyelerinin yanı sıra vatandaşın da ilgisi yoğundu. Etkinlik hakkında olumlu düşünen vatandaşlar, "Diğer ülkeler her şeylerini kendileri üretiyor. Bu etkinlik gösterdi ki bizde bu işleri yapabiliriz. Öğrencilerimiz kısıtlı imkânları ile böyle güzel şeyler üretebildilerse desteklendikleri vakit yapamayacakları şey yoktur" diye belirtti.

İKİ ÖĞRENCİDEN 3 BOYUTLU YAZICI

Berat Yıldız ve Soner Akman tarafından geliştirilen, bilgisayar ortamında hazırlanan her hangi bir 3 boyutlu objenin aynı formatta yazdırılmasını sağlayan icat için Yıldız, "Biz bu proje ile 3 boyutlu üretimi amaçlıyoruz. Bilgisayar ortamından yazıcıya aktarılan proje cihazımız sayesinde işlemi tamamlayarak 3 boyutlu objemizi elde etmiş oluyoruz. Bu tasarım yükselişte olan bir olay. Biz de bu işi kendimiz yapalım dedik ve cihazımızı geliştirdik" dedi.

GÖRSEL FINDIK TARAYICI

Fındık üreticilerinin işlerini kolaylaştırmak ve fındık kalitesini arttırmak için geliştirdikleri proje için Tuğba Serin, "Projemizin adı 'Kurt Yemiş Fındıkları Ayıklama'dır. Projede ki amacımız sağlıklı fındıkları kurt yemiş ve bozuk fındıklardan ayıklamaktır. Geliştirdiğimiz projenin benzer projelerden farklı olmasının sebebi ise bu işlemi bilgisayar ortamında görüntü işleme işlemi ile yapmamızdır. Böyle bir sistem Türkiye'de bir ilk" ifadelerini kullandı.

KÜTÜPHANELERE AKILLI RAF

Özellikle öğrencilerin kütüphanelerde bilgilere daha çabuk ulaşmasını sağlamak amacı ile akıllı raf sistemini geliştiren Aslıhan Tütün icadın marketlerde de kullanılabileceğini belirtti. Tütün, "Öncelikle kütüphanelerde kullanılmak üzere bu sistemi geliştirdim. Kitap aramalarında öğrenciler eser adını, yazar adını ve ya anahtar bir söz dizimini sisteme yazarak aradıkları kitap kullanıcının önüne akıllı raf sistemi ile geliyor" diye konuştu.

ANDROİDLİ AKILLI EV SİSTEMİ

Akıllı ev sistemini geliştirdiğini belirten Mehmet Küçükceran, "Geliştirmiş olduğum sistemde ses komut kontrolü android tabanlı cihazlarla çalışmaktadır. Dünyanın her hangi bir yerinden bu sistem sayesinde ev aletlerinin açılıp kapanması, ev sıcaklığının ayarlanması, evin güvenlik sisteminin kontrol edilmesi gibi işlemler yapılabilmektedir. Bütün bu sistemin çalışmasını ve ya durdurulmasını ise ses komutu ile yapabilmek mümkün hale gelmiştir" dedi.

ROBOTİK KOL İLE 3 BOYUT

Mobil Robot Kol Uygulanması adını taşıyan cihazı geliştirdiğini sözlerine ekleyen Hasan Kömür, "Leap Motion isimli araç ile 3 boyutlu ortamda ki hareketli olayları robot kolumuzla gerçekleştiriyoruz. Yapay zekâ üzerinden oluşturduğumuz yapay bir sinir sistemine sahip olan cihazımız hafıza özelliği ile yaptırmış olduğumuz hareketleri kaydetmektedir. Bu sayede yaptırmak istediğimiz bir hareketi tekrar hafızasına alma durumunda olmuyoruz" diye belirtti.

KONFORLU EV OTOMASYONU

Emre Mermi engelli insanların ev yaşantılarını kolaylaştırmak için geliştirdiğini söylediği projesi için, "Projenin amacı insanlara daha rahat ve konforlu bir ev sunabilmektir. İnternet kullanılarak herhangi bir yerden de bu sistem kontrol edilebilmektedir. Engelli insanlarımız ses komut sistemi ile evde ki bütün cihazları kontrol edebilmektedirler. Ayrıca bu proje, enerji tasarrufu konusunda da kullanıcılarına katkı sağlamaktadır" ifadelerine yer verdi.

DEPREME KARŞI SAĞLAM KİRİŞ

Göknur Elif Yarbaşı projelerinin demir talaşı atığının betonarme kirişlerin kesme kapasitesine olan etkisinin incelenmesini amaçladıklarını belirtirken, "Projemiz sayesinde betonun çekme dayanımını ve sağlamlığının artırılması sağlandı. Kirişlerde ki çatlakları ortadan kaldırmıştır. Projemiz ile yapılan malzemelerde özellikle depreme karşı daha dayanıklı bir malzeme üretimi sağlanmıştır. Tasarruf elde edilmiş olup, ekonomik bir sistemdir" diye ekledi.

ÇÖPÜ AT ÖDÜLÜ KAP

Ödüllü çöp toplama ve tanıma sistemi adlı cihazını anlatan Yusuf Eren Utku, "Projede ki amaç çevre kirliliğinin önüne geçmek ve insanları teşvik etmektir. Atıklar cihaza tek bir noktadan girmektedir. Cihaz geri dönüşüme uygun atığı ayırarak, atığı atan kişiye tramvay ve ya metro için 30 kuruşluk bir yükleme ile ödüllendirmektedir. Bu uygulama ile insanlar teşvik edilerek geri dönüşüm alışkanlığını da kazanmış olacaklardır" ifadelerine yer verdi.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim