Mevlâna Kalkınma Ajansı (MEVKA) Kalkınma Kurulu'nun 7. Olağan Toplantısı yapıldı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Konya ve Karaman illeri için hazırlanan 'Turizm Master Planları'nın sunumları yapıldı ve 'Bölgenin Turizmde Marka Olması İçin Yapılması Gerekenler' konulu eğitim verildi. MEVKA Kalkınma Kurulu'nun 7. Olağan Toplantısı'na; Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, merkez ilçe belediye başkanları, MEVKA Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, yerel kalkınmaların önceleri devletin isteği doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirterek, "Yerel yöneticilerin çok fazla etkileri olmuyordu. Kalkınma modelinde Avrupa programı kabul edildi ve yerel projelerde yerel yöneticilerinin görüşleri etkin olmaya başladı. Artık devlet yerel alanda kalkınma için yerel yöneticilere her şeyi dayatmıyor. Kalkınmada bu modele geçilmesi çok verimli oldu. Şehrimizde de MEVKA sayesinde birçok proje desteklenerek kalkınmaya katkı sağlanıyor. Ajansımızın sağladığı ikinci özellik ise rekabetçiliği artırması oldu. Bölgemizde daha farklı bakış açısıyla neler yapılabiliriz arıyoruz" dedi. Dünya genelinde ekonomik ve sosyal burhanlar yaşanırken Türkiye'nin sürekli olarak büyüdüğünü bildiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, tüm şehirlerin ülkenin 2023 vizyonu doğrultusunda çalıştığını aktardı. Ülkenin 2023 vizyonunda şehirlerdeki kalkınmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Tahir Akyürek, "Şehirlerimizde kendine göre 2023 vizyonu olması gerekiyor. Çünkü kalkınma yerelden başlar. Bu anlamda şehrimizde faaliyet gösteren MEVKA çok önemli projeleri gerçekleştiriyor. MEVKA'nın bu projeleri nedeniyle Türkiye'nin en büyük ajansı kabul edebiliriz. MEVKA, elindeki kaynakları çok iyi kullanarak, şehir genelinde işbirlikleri kuruyor. Bu çok önemli" diye konuştu. "MEVKA istihdama, üretime ve beşeri sermayenin güçlenmesini doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlıyor" diyen Akyürek, MEVKA'nın bu katkıları doğrultusunda Konya'nın turizm master planı çalışmalarında da somut konuların görüşülerek neler yapılması gerektiğine karar verilmesinin önemli olduğunu söyledi.
'TOPLANTI BELEDİYE ŞUNU YAPMALI ŞEKLİNDE OLMAMALI'
Akyürek, şehirde bulunan tüm kurum ve kuruluşların turizm alanında ortak çalışması gerektiğini de dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz belediye olarak Mevlâna Kültür Vadisi Projesi kapsamında birçok çalışma yaptık ve halen yapmaya devam ediyoruz. Şehrimiz inanç ve tarihi eserler alanında turizmi açısından zengin. Bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yıllık 10 milyon turistin şehrimize gelmesi gerekiyor. Bu rakam bizim için çok olmamalı. Bunu hayata geçireceğimiz projelerle sağlamalıyız. Burada yapılacak olan toplantıda soyut konular konuşulmamalı ve belediye şunu yapmalı denilmemeli. Her şey belediyeden beklenmemelidir. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Mesela tüm kuruluşlarımız eski bir Konya evi alarak kendi imkanlarıyla restore etmeli ve kullanıma açmalıdır. Bu alanda ortak hareket edilmesinin çok avantajı olacaktır."
2009 yılında proje desteklemeye başlayan MEVKA'nın kısa sürede birçok projeye destek sağladığını belirten MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman ise yerel kaynakların harekete geçirerek tüm paydaşların katılımıyla ortak çalışmaların yapıldığını belirtti.
Konuşmalar sonrası MEVKA Kalkınma Kurulu Başkanı Aslan Korkmaz, moderatörlüğünde alanında uzman kişiler tarafından Konya ve Karaman illeri için hazırlanan 'Turizm Master Planları'nın sunumları yapıldı ve 'Bölgenin Turizmde Marka Olması İçin Yapılması Gerekenler' konulu eğitim verildi.
ALİ ARSLAN
Editör: TE Bilişim