Geçtiğimiz Cumartesi günü Türk silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin Afrin bölgesine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı, başarılı bir şekilde devam ediyor. Operasyonla Afrin’deki PYD/YPG/PKK/DAEŞ terör örgütlerinin temizlenmesi ve Türkiye’nin sınır güvenliğini tehdit eden bu unsurlardan bölgenin arındırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında TSK ilk gün havadan ve topçu birlikleri ile bölgedeki terör hedeflerini imha etmiş, bir süre sonra da kara unsurları bölgeye girmişti. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte TSK’nın karadan da ilerleyişi sürüyor. Harekat sırasında havadan ve topçu birliklerinin desteğiyle kara birliklerinin önleri açılıyor. 

NORMALDEN HIZLI İLERLENİYOR

İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabiri Mustafa Beşer, bölgedeki gelişmeleri Yenigün Gazetesi’ne anlattı. TSK’nın Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bölgeye sürekli sevkiyat yaptığına dikkat çeken Beşer, “Harekat bir yandan devam ederken diğer yandan da bölgeye olan sevkiyat sürüyor. Bu kapsamda Hakkari Dağ Komando Taburu’ndan gelen 200 kişilik komando taburu da Hatay’ın Yalankoz mevkiinden Suriye’ye doğru çıkış yaptı. Komandolar da Harekata katılarak destek verecekler. Havadan ve top atışlarıyla sürekli kara birliklerine destek veriliyor. Top atışları yapılıyor, uçaklar sürekli bombalıyor” dedi. 

YÖRE HALKI ASKERLERİ BAĞRINA BASIYOR 

Askerin moralinin çok yüksek olduğunu ve bölge halkının askerlere büyük sevgiyle yardımcı olduklarını anlatan Beşer, şunları söyledi, “Askerler buradan Allah-u Ekber nidalarıyla gidiyorlar. Konuştuğumuz zaman morallerinin çok yüksek olduğunu anlayabiliyoruz. Düğüne gidiyoruz diyorlar. Ailelerine selam gönderiyorlar. Buradaki bölge halkı da askerleri bağırlarına basmış durumda. Neredeyse tüm evlerde Türk bayrakları asılı. Askerlere büyük destek var. Salalar verildi, duyurular yapılıyor. Vatandaşlar burada yemek yapıp askere ikram ediyorlar. Çobanlar askerlere yemek ikramında bulunuyor. Askeri araçlar geçtiğinde yöre halkı selam duruyor, durduruyor askerlerle kucaklaşıyor. Askerler bazı kritik bölgelerde nöbet tutuyor. Burada nöbet tutan askere yine bölge halkı çay ve yemek ikramında bulunuyor. Kısaca yöre halkından askere büyük bir destek var.” 

KARŞILIK VERİLİYOR

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında TSK unsurları ÖSO ile birlikte terör unsurlarına karşı operasyonu sürdürürken, terör unsurlarından da karşılık geldiğinin bilgisini veren Beşer, “Ara ara terör guruplarından da karşılık veriliyor. Son olarak Hatay’ın Karatepe mevkiinde 3 havan topu isabet etti. Bunlardan biri AFAD tarafından kurulan çadırların olduğu yere düştü. Burada TEDAŞ görevlisi şehit oldu 3 kişi yaralandı. Reyhanlı’ya da daha önce havan toplu isabet etti” diye konuştu. 

4 GÜNLÜK İLERLEME 2 GÜNDE SAĞLANDI

Yetkililerden TSK’nın ilerleyişinin oldukça başarılı bir şekilde sürdürdüğü bilgisini aldıklarını söyleyen Beşer, “Normal seyirde 4 günde ilerlenecek seviyeyi 2 günde ilerlediği belirtildi. Bölgede ciddi bir yağmur da var. Buna rağmen operasyonlar aksamadan devam ediyor” dedi. Bölge halkının çok bilinçli olduğunu ve TSK’ya her konuda yardım ettiğine de değinen Beşer, “Terör örgütü YPG üyesi bazı teröristler Türkiye sınırına doğru kaçış yapıyorlar. Jandarma 1 tanesini kaçarken yakalamış ve gözaltına almış. Ama halk son derece bilinçli burada. Askere veya ÖSO’yabenzetmediği herkesi yetkililere ihbar ediyor. Jandarma’da bu tür ihbarları hemen değerlendiriyor” ifadelerini kullandı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim