Genç Kuşak yazı dizimize konuk olan Özbey Grup Yönetim Kurulu Üyesi Enes Özbey, "Özbey Grup'un çeşitli şartları var. Aile fertlerinden şirkette çalışmak isteyenler üniversite eğitimini tamamlayacak ve en az iki dil bilecek" diye konuştu

Genç Kuşak yazı diziminin bu haftaki konuğu Özbey Grup'un genç ve dinamik Yönetim Kurulu Üyesi Enes Özbey oldu. Eğitim hayatının önemli bir bölümünü yurt dışında tamamlayan Enes Özbey, kazandığı birikimleri Konya'da uygulamak istiyor. Birçok dalda faaliyet gösteren Özbey Grup'un petrol istasyonları ve Bosch Car Service'nin koordinesi ile Enes Özbey ilgileniyor. Konya'da ilklere imza atan Enes Özbey, istasyonlarda bayan istihdamı ile de şehre örnek oluyor. Aile şirketlerinde en önemli etmenlerin babanın yetişen nesle yetkiyi vermesi olduğunu savunan Özbey, aile içindeki eşitliğin ve ortak kararlarında önemli olduğunu söylüyor…

Efendim sizi biraz tanıyabilir miyiz?

24 Kasım 1986 yılında Karaman'a bağlı olan Ermenek ilçesinde dünyaya geldim. İlköğretimi Konya'da tamamladım. Liseyi İstanbul'da bitirdim. İşletme Yöneticiligi ile ilgili Londra'yı tercih ettim. 4 yıl Londra'da kaldım. Ondan sonra da İsviçre'nin Zurih şehrinde yaşadım. İsviçre'den sonra Ukrayna'da Kiev'de 4 ay kaldım. Master için araştırmalarda yapıyordum. Ukrayna'da gıda ile alakalı, canlı hayvanlar noktasında araştırmalar yaptım. Ukrayna'ya gidiş amaçlarından bir tanesi de İngilizce'nin yanına bir de Rusça eklemekti. Bu yaz da Türkiye'ye geldim. 1-1,5 ay şirket için bir gözlemleme yaptım. Burada bir sektörde sürekli sabit kalmak istemiyorum. Potansiyeli yüzde 100 oranında artırmayı hedefliyorum. Petrole gelince Bosch Servis'i faaliyete geçirdim. Şirket bünyesinde çok fazla araç olması da beni servis açmaya teşvik etti. İşletmeyi açtıktan sonra Bosch Car Servisi'nin en tepedeki iki ismi de bizi ziyaret etti. Şimdi de çeşitli dergi ve gazeteler ile buranın bilinirliğini artırmak istiyorum. Bir diğer amacım da bayanların rahatça gelebileceği bir ortam oluşturmak.  Özbey Grup Yönetim Kurulu Üyesiyim.

Aile fertlerinizin tamamı Özbey Grup çatısı altında mı?

Özbey Grup çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdiği için her birimiz bir sektörle ilgileniyor. 

AİLEDEN GELENLER İYİ BİR EĞİTİM ALACAK

3. jenerasyon şirkette mi faaliyet gösteriyor?

En büyük iki ağabeyimin çocuklarının hepsi okuyor. Aile kurumsal anayasasında üniversite mezunu olması ve en az iki dil bilmesi gerekiyor. Bu Özbey Grup'un şartları. Çocuklar başka bir şey de isteyebilir. Avukat, mimar, doktor olabilir. Biz baskı oluşturmuyoruz. Bu noktada özgürler. Sadece bizim istediğimiz güzel bir eğitim almaları. Şirkette çalışmaz ama vatana-millete başka şekilde de hayırlı bir insan olur. 

Şirkette alınacak kararları nasıl veriyorsunuz, herkes ilgilendiği bölümle ilgili tek başına kararlar alabiliyor mu?

Bütün işlerimizde kararlar ortak ve yönetim kurulu toplantılarında alınır. 

Şirketin kurucusu babanız mı?

Evet. Kurucumuz merhum babamız Hasan Hıfzı Özbey. Ticaret hayatına 1942 yılında başlamış. Kendisi birçok sektörde çalışımış ve iş yeri açmış. 1965 yılında ilk özel maden işletmesini açan kişidir. Madencilikten sonra, nakliyat, istasyon gibi işletmeler açmış. 1995'li yıllarda babam biraz daha geriye çekiliyor ve evlatlarına devrediyor. 

ORTAK FİKİRLER ÇOK ÖNEMLİ

Ağabeylerinizin zaman zaman size işle alakalı nasihatleri oluyor mu?

Tabiiki oluyor. Her hafta yönetim kurulu toplantısı oluyor. Bu toplantıda yapmam gereken şeyleri biliyorum, onların tecrübesinden faydalanacağım için de onlara sorduğum oluyor. Önemli olan ortak fikirlerin çıkması. Bir de bizde mükemmeliyetçilik var. Her şeyin en iyisini olmasını isteriz.

İleriye dönük şirketle ilgili hedefleriniz var mı?

Yeni sektörlere giriyoruz, girmeye de devam edeceğiz.Benim kişisel hedefim ÖzbeylerPetrol'ü ve Bosch Car Service'yi belirli bir seviyeye getirdikten sonra, farklı bir sektöre geçmek.Mermer sahalarımız var şu an ruhsatlı, yönetimin de onayı olursa ben mermer konusunda bir şeyler yapmak istiyorum. Sektörde bazıarkadaşlarım var, onlardan fikir alışverişinde bulunuyorum. Araştırılması lazım. Şirketlerdeki diğer sektörlerimizin de ihtiyacı olursa, oralara da gidebilirim. Bunlara da açığım.

İSTASYON ÇALIŞANLARI BAYAN

Çalışanlarınız ağırlıklı bayan, neden böyle bir seçim yaptınız?

Burası merkezde olduğu için müşteri potansiyelinin yüzde 40'ı bayan. Aynı zamanda buradaki bayanlarımız daha muhafazakar. Bir erkekle muhatap olmak istemiyorlar. Biz de hem hizmet kalitesini artırabilmek için, hem de bayanların rahat bir şekilde akaryakıtını alabilmesi için böyle bir tercih yaptık.

Tepkiler nasıl peki?

Tepkiler çok iyi. Özellikle bayan şoförlerden çok iyi tepkiler alıyoruz. İlk başta şaşırıyorlar tabiî ki. Bize soruyorlar 'bayanları nasıl ikna ettiniz' diye. Bunda ikna olmayacak bir şey yok. Sonuçta kötü bir iş değil. Burada günde 8 saat çalışıyorlar. Haftalık izinleri var. Bayanların istihdamı noktasında da önemli bir adım attık. Konya'da ilkiz. Türkiye'de de en fazla bayan çalıştıran istasyonuz. Bu fikri Londra gördüm. Orada, şoförler, belediye temizlikçileri hep bayandı. Bayanlar daha kibar ve müşteriye saygı gösteriyor. 

 Aile şirketlerine sizin bir önerileriniz var mı?

Burada babanın önemi var. Baba ne istiyorsa öyle oluyor. Bir kere baba evlatlara eşit davranacak. Büyüğe karşı bir saygınlığımız var ama duygusallıkla işleyişi ayırmak gerekiyor. Bazı işadamları ölünceye kadar saltanatını sürdürüyor, evlatlarına yetki vermiyor. Bu sefer ne oluyor, vefat edince şirkette boşluk oluşuyor. Belirli bir zaman sonra babalar çekilmeli, onursal başkan olmalı. Yetkiyi evlatlarına devretmeli. Baştaki adam sadece tecrübelerini aktarması lazım. Zaten genç nesil dinamik bir şekilde yetişiyor. İmkan sunup yurt dışını gezmelerine, dünyayı gözlemlemelerine teşvik edilmeli. Konya'dan dışarı çıkmalı. 

Üyesi olduğunuz vakıf ve STK'lar var mı?

Konya'da işadamlarına yönelik yeni bir dernek kuruluyor. Selçuklu İşadamı ve Sanayici Derneği (SELSİAD) diye. Bende bu derneğin gençlik yapılanmasında bulunmayı planlıyorum.

Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?

Türkiye'ye geldikten sonra iş yoğunluğu temposundan dolayı kendime vakit bulamıyorum. Yurtdışında düzenli bir hayatım vardı. Spora gidiyordum, arkadaş ortamlarım vardı. En çok hoşuma giden şey, sevdiğim insanlar ile bir arada olmaktı. Konya'ya yeni geldiğim için yeteri kadar çevre edinemedim. 

Hafta sonları etkinlik filan yapıyor musunuz?

Kendime vakit ayırmak gerektiğini biliyorum. Burada bir yapı var o yapıyı tamamladıktan sonra, spora gitmeyi düşünüyorum. Dernek olayı olursa genç işadamları ile vakit geçirmeyi düşünüyorum. Şu aşamada bir şeyler yapmıyorum. Vaktim olursa ileride sık seyahatler etmek istiyorum. Seyahat etmeyi seviyorum. Yeni yerler görmeyi çok istiyorum.

Aile içi etkinlikleriniz oluyor mu?

Her Pazar hava iyi olursa Meram'daki evimizde toplanıyoruz. Piknik tarzı etkinlikler yapıyoruz. Bazen bir restoranda toplanıp yemek yiyoruz. Bazı günler bir ağabeyimin evinde toplanıyoruz. Yaz aylarında birlikte tatile gidiyoruz.

Yalnız mı yaşıyorsunuz?

Annemle beraber yaşıyorum. 

Yakın zamanda evlenmeyi düşünüyor musunuz?

Evlilik çok düşünülmesi gereken bir konu. Bir yere yatırım yaparken nasıl fizibilite çalışmaları olursa evlilikte de olmalı. Tarafların ve ailelerin birbiri ile uyuşması lazım. Siz anlaşırsınız, aileler anlaşamaz bunlar bir takım problem oluşturabilir. Evlilik biraz da kısıtlayabilir aslında inasanı. Benim en azından bir şeylerde daha koşturmama gerektiğini düşünüyorum. 'Şunları yaptım artık evlenmem gerek' diyebilmem gerekiyor. Tabiiki evlenmek milletimizin olmazsa olmazlarından. Önemli olan iyi bir aday bulup, mutlu olmak.

Eklemek istediğiniz bir şey varsa buyurun…

Konya'nın gençler açısından biraz daha aktif olması gerektiğini arzuluyorum. Gençlerin vakit geçirebileceği bir sosyal ortam oluşturulmalı. Benim yetkililerden isteğim bu yönde.

GENÇ KUŞAK-İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim