Son yılların en yağışlı sezonlarından birini geçiren Konya Ovası'nda mera ve otlaklar insan boyuna ulaştı. Yağmurdaki bereketle birlikte yüzü gülen çiftçilerin ardından besiciler de hayvanlarını, doğal ortamda otlamaya bıraktı. Bu durum besicilerin et ve süt üretiminde verimini artırdı

 

Yağışların, hayvan yetiştiricilerine yansımalarını Yenigün'e değerlendiren Konya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, küçükbaş hayvanlardaki doğal beslenmenin ürün kalitesini artırdığını belirtti. Öztürk, "Kış mevsimindeki yoğun yağış grafiği tarım sektörüne olduğu gibi hayvan yetiştiricilerimize de olumlu yansıdı. Bugün bir toplantı için Ereğli ilçemize doğru yol alıyorduk. Yolda ilerlerken büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızın meralarda otladığını gördüm. Kendimi Hollanda'da zannettim. Böylesine güzel bir manzara vardı. Küçükbaş hayvanların doğal ortamda beslenmeleri, et ve süt üretiminden aldığımız verimi artırıyor. Bir küçükbaş hayvan 1 kilogram et üretebilmek için 5 bin litre suya ihtiyaç duyuyor. Büyükbaş hayvanlar ise 1 kilogram et üretebilmek için 15 bin litre su tüketiyor" diyerek organik doğal yemlerin hayvanların besinden elde ettiği su miktarını artırdığını vurguladı.

KONYA KÜÇÜKBAŞTA TÜRKİYE 2.'Sİ

Konya'nın 1 Buçuk Milyonluk rakamla, Türkiye'nin en fazla damızlık küçükbaş hayvanına ev sahipliği yaptığını aktaran Öztürk, "Konya bu rakamla Türkiye 2.'si olma özelliğini taşıyor. Damızlığın dışındaki küçükbaşlarla birlikte bu rakam 2 Buçuk Milyonu buluyor. Küçükbaş hayvanların otlak ve meralardan beslenmesi, Kasım ayının sonuna kadar devam eder. Yağışların bereketi yem fiyatlarını kısmen düşürecektir, ancak yem fabrikaları küçükbaş hayvanlara göre plan yapmazlar. Çünkü daha çok ahır hayvancılığına yani büyükbaş hayvanlara yem satıyorlar. Küçükbaş hayvanlar sadece kuzulama döneminde ahırlara alınıyor. Sonra yeniden doğal ortamda beslenecekler. Küçükbaş hayvanlar Beyşehir ve diğer dağlık bölgelerimizde yılın 12 ayı taze otlarla beslenebiliyor" diyerek mera ve otlakların kurumasıyla birlikte, ekim alanlarından kalan lifli bitki artıklarının iyi bir besin kaynağı olduğunu ifade etti.

YEM FİYATLARINA OLUMLU YANSIR

Yağışlardaki bolluğun, büyükbaş hayvancılığa etkileri hakkında Yenigün'e konuşan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, yem maliyetlerinin azalması noktasında meraların büyük önem arz ettiğini söyledi. Yıldız, "Uzun bir süreden sonra çok şükür bölgemiz bol yağış aldı. Ekonomik bir hayvancılık yapılabilmesi için hiç şüphesiz meralar çok önemli ancak ülkemizde meralarda hayvanlarımızı otlatmak suretiyle yapılan hayvancılık modeli azalmış durumda. Şuan daha çok açık veya yarı açık alanlarda yapılan hayvancılık modeli yaygınlaştı diyebiliriz. Dağlık bölgelerimize baktığımızda meraya dayalı hayvancılık bölge şartlarından dolayı devamlılık gösteriyor.  Meralardan beslenen hayvanlar ihtiyaçları kadar besin maddesini otlardan sağlıyor. Her iki hayvancılık modeli de kaba yeme dayalı olduğu için yağışlar önemli. Bu sene geçmiş senelere göre bölgemiz daha iyi bir yağış aldı" diyerek yağışların yem kalitesine, verimine ve fiyatlarına olumlu bir şekilde yansımasını beklediklerini dile getirdi.

HAYVANLARIN SÜT KALİTESİ ARTIYOR

Konya'nın 'Hayvancılığın Başkenti' olarak adlandırıldığını vurgulayan Yıldız, yağışlarla birlikte özellikle meraya dayalı hayvancılık yapan yetiştiricilerin maliyetlerinde ciddi düşüşler olacağını bildirdi. Selüloz içeriği yüksek olan doğal otların süt kalitesini artırdığını aktaran Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, "Dağlık ve kırsal bölgelerde Nisan ayından itibaren hayvanlarımız sabah köy meralarında otlanır ve akşamları geri dönerler. Bu işlem Eylül ve Ekim ayına kadar devam eder. Meralarda otlatma hayvan sağlığı açısından da önemli. Çünkü bu hayvanlar kapalı alanlarda uzun süre tutulursa ayak hastalıklarına yakalanıyor" diyerek hayvanların gezerek otlamasının bu tür hastalıklara yakalanma riskini azalttığını sözlerine ekledi.

SEYFULLAH POLAT

Editör: TE Bilişim