Bu noktada öncelikle ebeveynlere çocuklarını enfeksiyonlardan korumada büyük görev düşüyor. Özel Akademi Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve  Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Aslıhan Varol enfeksiyonlar konusunda uyarıda bulundu.

Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı bu günlerde  kalabalık ve kapalı mekanlarda bulunmak çocukları çok çabuk etkiliyor. Okulların da açılmasıyla birlikte bu risk gittikçe artıyor. Hafiften başlayan burun akıntısı,öksürük ve hapşırık gibi şikayetler giderek artarak bronşit, zatürre ve üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Çocuklarda en sık görülen sonbahar hastalıkları: Soğuk algınlığı, grip, krup, sinüzit, orta kulak iltihabı ve nezle gibi rahatsızlıklardır

Soğuk algınlığı: Üst solunum yolunun ani başlayan, kendini sınırlayan enfeksiyonlarındandır. Boğaz ağrısı,burun akıntısı,burun tıkanıklığı,hapşırık,öksürük,baş ağrısı  ve halsizlik başlıca şikayetlerdir. Ateşsiz ya da hafif ateşle seyredebilir.Küçük çocuklarda  yılda 6-8 kez soğuk algınlığı görülebilirken yüzde 10-12 çocukta bu sayı yılda 12 ye kadar çıkabilir. Kalabalık ortamlarda,gündüz bakımevlerinde ve kreşlerde sıklığı artar. Şikayetler genelde 1 haftada gerilerken, yüzde 10 hastada 2 haftaya kadar uzayabilir. Soğuk algınlığında önerilen destek tedavisidir. Yeteri kadar sıvı alımı ve burnun serum fizyolojikle çocuğun yaşına uygun olarak damla ya da sprey ile temizlenmesi tedavide esastır. Soğuk algınlığından korunmak için el hijyenine dikkat etmeli,sağlıklı ve düzenli beslenmeli.Özellikle C vitamini içeren sebze ve meyveleri ihmal etmemek,kapalı ve kalabalık mekanlardan olabildiğince kaçınmak ve uykusuz kalmamak önemlidir.

Orta kulak iltihabı: Çoğunlukla geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu sonucu gelişir. 2 yaşına kadar tüm çocukların yüzde 80 'i en az 1 kez  orta kulak iltihabı geçirir. Bebek ve çocuklarda risk en fazla olup en fazla 6-13 aylar arasında oluşur. Kulak ağrısı, huzursuzluk, beslenememe,ateş gibi şikayetlere sebep olur. Tedavide amaç enfeksiyonun giderilmesinin yanı sıra işitme kaybı ve konuşma bozukluğu gibi durumların oluşmasını engellemektir. Çocuğunuz yılda 5 'den fazla orta kulak iltihabı geçiriyorsa çocuğunuzun alerji,bağışıklık sistemi ve geniz eti açısından değerlendirilmesi gerekir.

Grip: İnfluenza virüsün bağlı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonundan ağır bir alt solunum yolu enfeksiyonuna kadar değişen bir klinik gösterir. Genellikle soğuk algınlığıyla karıştırılan grip,nezleye göre daha ağır seyreden tipik olarak ani başlayan ateş,titrem,baş ağrısı,yaygın kas ağrısı,terleme,halsizlik gibi şikayetlerin daha çok yaşandığı çok daha ciddi bir hastalıktır. Basit influenza hastalığında çocuklarda genelde 48-72 saatte düzelme gözlenir. Ancak öksürük ve halsizlik haftalarca sürebilir. Korunmada esas aşılamadır. 6 yaşından sonra tüm yaş gruplarına yıllık influenza aşısı önerilmektedir.Çocuğun bulunduğu ortamı sık sık havalandırmak, ellerin sık sık sabunla yıkanması ve C vitamininden zengin beslenme ile gribe karşı koruma sağlanabilir.

Krup:Genel olarak süt çocukluğu döneminde görülür ( 6-36 ay). Üst solunum yolu tıkanıklığıyla kendini gösterir. Hastalık geç sonbahar ve erken kış döneminde gözlenmektedir. Birçok virüs krup'a neden olabilmektedir. Hafif burun akıntısı, ateş ve hızlı soluk alıp vermeyi takiben tabloya havlar tarzda öksürük eklenir. Steroid, adrenalin ve budenosid nebül  ve soğuk buhar tedavide uygulanır. 

Sinüzit: 1 veya daha fazla sinüsün enfeksiyonudur.  Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben gelişir. Burun tıkanıklığı,koyu sarı-yeşil renkte burun akıntısı,ateş, baş ağrısı ve burundan konuşma gibi belirtileri vardır.  En iyi korunma yolu hasta insanlardan uzak durma ve el yıkamadır. Her yıl influenza aşısının yapılması da hastalıklardan korunmada önemlidir. 

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim