Güney Kore Devlet Televizyonu KBS, Konya'nın Ereğli ilçesinde hayvancılık, süt ve süt ürünlerinin gelişiminin belgeselini çekiyor. 

Ereğli'de faaliyet gösteren süt işleme ve büyükbaş hayvan çiftliklerini gezerek Ereğli'nin hayvancılık, süt ve süt ürünlerinin röntgenini çıkaran Güney Kore Devlet Televizyonu KBS Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ile de bir röportaj gerçekleştirdi. Program yapımcılarına Ereğli'nin ürünlerini tek tek tanıtan ve tattıran Başkan Özgüven, Ereğli'nin tarım potansiyelinin Türkiye'nin nadir bölgelerinden biri olduğunu, bitkisel ve hayvansal üretimde büyük bir yoğunluğun yaşandığını söyledi. "Süt ve süt ürünlerinde Ereğli'nin bu kadar ivme kazanmasının sebebi nedir?" sorusunu yanıtlayan Başkan Özgüven, "Ereğli bölgesi süt hayvancılığı için önemli bir coğrafi yapıya sahip. Bu yapıyı iyi değerlendiren yatırımcılar Ereğli'de süt hayvancılığının büyük gelişim göstermesini sağladılar. Yaklaşık 120 bin saf ırk dediğimiz ve günlük bin tona varan süt üretimi ile Ereğli büyük bir potansiyele sahip. Sadece bölge halkı değil, Ereğli dışından gelen bir çok yatırımcı da bu sektörde faaliyet gösteriyor. 20'ye yakın süt işleme tesisleri ile sütler mamül haline getirilerek iç pazarda satışa sunuluyor" diye konuştu.
Özgüven, program yapımcısının, "Tarım sektörünün Ereğli için önemi nedir?" sorusuna ise, "Ereğli tarih boyunca tarımın ön plana çıktığı bir şehir olmuştur. M.Ö. 8. Yüzyıl Hitit Uygarlığı döneminde tarım kaya anıtı yapılmıştır. Bu anıt dünyanın ilk tarım kaya anıtı olarak bilinmektedir. Geçmişten günümüze Ereğli tarımın merkezinde olmuştur" dedi. Özgüven, tarım ve süt sektörünün Ereğli ekonomisine büyük katma değer kattığını ifade ettiği konuşmasında, "2000'li yıllardan sonra süt üretiminin ivme kazanması Ereğli'de marka değeri yüksek ürünlerin üretilmesine vesile olmuştur. Şu anda Devlet İstatistik Kurumuna göre Ereğli, Türkiye'nin en çok süt üretilen şehridir. Ve bu şehrin ekonomisi süt ve süt ürünleri yanında tarımsal ürünleri ile kalkınmaya, gelişmeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Ereğli'ye özgü ürünleri de anlatan Özgüven, "Ereğli sadece süt ve süt ürünleri ile değil, şalgam ve doğal gıda boyasının ham maddesi olan siyah havuç ile beyaz kirazın başkentidir. Tamamen Ereğli'ye özgü olan bu ürünler sadece Türkiye değil dünya pazarlarında da tüketilmektedir. Ayrıca bölgemizde yine bir süt ürünü olan yoğurt özellikle de koyun yoğurdu bir markadır" dedi.
Özgüven son olarak Güney Kore Devlet Televizyonu KBS ve program yapımcılarına Ereğli'nin marka değeri olan, kendine has ürünlerinin belgesini çektikleri ve tanıtımını yapacakları için teşekkür etti.

İHA

Editör: TE Bilişim