Uzun yıllar bölgede simit satarak geçimlerini sağlayan simitçiler hiçbir gerekçe gösterilmeden yerlerinden kaldırılmak istenmesine tepki gösteriyor

Mevlana’dan Alâeddin’e kadar bulunan simitçiler tedirgin. Tedirginlerin nedeni ise Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerini yerlerinden kaldıracak olması. Belediye tarafından 6 Aralık 2012 tarihinde makbuz gönderilen ve hiçbir gerekçe gösterilmeden yerlerinden kaldırılmaya çalışıldığını ileri süren simitçiler, konuyu gönderdikleri mektupla Başbakan’a kadar taşımışlar. Başbakan’ın konuyla ilgilenip ilgilenmediğini bilmeyen simitçiler ise yerlerinden kalkmamakta kararlı. Simitçilerin kaldırılmasında ki bir diğer iddia ise KONBELTAŞ’ın elemanlarının mevcut simitçilerinin yerine yerleştirilecek olması. Aslında simitçileri kızdıran durumu da bu konu oluşturuyor. 15 ile 26 yıldır simitçilik yapan
vatandaşlar, yıllarca evlerine ekmek götürdükleri yerleri başkalarına vermek istemiyor. Konuyu 17 Aralık 2011 tarihinde Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut da, “Simitçi Başbakan’a Bir Simitçi Mektubu” yazısı ile gündeme taşımıştı. Arslan Bulut, bu yazısında Kültürpark’ta simitçilik yapan Safer Altun’un Başbakan’a gönderdiği mektubu kaleme almış ve Sayın Başbakan’ı Konya’daki simitçi operasyonuna karşı müdahale etmesine çağırmıştı. Aynı zamanda 20 bin engelliye kadro verecek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de konuyla ilgilenmesini istemişti.
Safer Altun gibi belediyenin bu kaldırılma kararına tepki gösteren simitçilerden biri de Nesip Tütün. 26 yıldır aynı bölgede simitçilik yapan Nesip Üstün, Büyükşehir’in kaldırma kararına karşı en fazla mücadele eden simitçilerden biri. 1985 yılından itibaren aynı yerde simitçilik yapan ve evinin geçimini sağlayan Tütün, ekmek teknesini başkasına vermemekte kararlı olduğunu sık sık vurguluyor. Başbakan’a mektupta gönderen ve durumlarını Konya Fırıncılar Odası’na da ileten Tütün, bugüne kadar işgaliyesini ödediği ve hiçbir yüz kızartıcı suç işlemediği halde gerekçe gösterilmeden tezgâhının kaldırılmak istenmesine isyan ediyor.
“Bu saatten sonra nerede iş bulurum” diyen Tütün, şunları kaydetti: “2010 yılında kaza yaptım. Bunu belediye de bildirdim. Kaburgalarımdan hasta olduğum hastane raporuyla sabittir. Diğer taraftan kazadan dolayı karşı tarafa borçluyum ve nafaka ödemekteyim. Evim kira. 46 yaşında 8 kişiye bakıyorum. Yaz kış demeden çalışıyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi’nden gelen bir makbuzla hiçbir gerekçe gösterilmeden simit satışı yaptığım yerden kaldırılmam isteniyor. Ben bu saatten sonra 46 yaşımda 8 kişiye nasıl bakacağım. Bana herhangi bir yer gösterilmiyor ve iş imkânı da sağlanmıyor” dedi.
Diğer yandan bölgedeki simitçi tezgahlarının tamamının kaldırılmadığını sadece bir kısmının kaldırılmak istendiğini aktaran Tütün, bu şekilde binlerce insanın mağdur edilmeye çalışıldığını aktardı. Tütün, “Çünkü hepimizin bakmakla yükümlü olduğu insanlar var. Yani ailelerimiz var. Hepsi bu simit tezgahlarından kazandıklarımızla karınlarını doyurabiliyor. Şimdi neden bizlerin kaldırıp başkaları getirilmek isteniyor. Ne fark eder biz satmışız, onlar satmış. Ama burada amaç farklı. Özellikle belediyenin KONBELTAŞ şirketi fırın işine girmesiyle simit tezgâhlarına kendi elemanlarını getirmek istiyor. Ancak ben buna müsaade etmeyeceğim. Tek başıma kalsam da mücadelemi sürdüreceğim” dedi.  Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği yazıya göre Aralık ayının sonuna kadar yerlerini boşaltmaları gerektiğini fakat yerlerini terk etmemekte kararlı olduklarını dile getiren Tütün, binlerce insanı mağdur edecek bu karardan belediyenin de biran önce vazgeçmesini istedi. “Konyalı hemşerilerimiz simit satış yerlerinin kaldırılmasını istemiyor” yazısıyla imza kampanyası da başlatan Tütün, topladığı bu imzaları ise ilgililere göndereceklerini sözlerine ekledi.
HASAN AYHAN 
Editör: TE Bilişim