Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında hiçbir direnişle karşılaşmadan Suriye'nin kuzeyindeki Afrin ilçe merkezini kontrol altına aldı. YPG/PKK'lı teröristlerin, direnemeyeceğini anlayınca bölgeden kaçtıkları ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3622 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

TSK'nin, hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlattığı harekat sürüyor.

"Afrin'de meskun mahal savaşları yaşanacak, terör örgütü asıl direnişi orada gösterecek" iddialarına karşın dün, harekat kapsamında Afrin ilçe merkezi hiçbir direnişle karşılaşılmadan kontrol altına alındı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen meskun mahal operasyonlarında elde edilen stratejik öngörünün, Zeytin Dalı Harekatı'nda etkin olarak kullanılması başarıyı getiren en önemli faktör arasında yer aldı.

Başlangıcından bu yana 3603 teröristin etkisiz hale getirildiği harekatla kırsalda ağır kayıplar veren terör örgütü, TSK birliklerinin, 17 Mart'ta Afrin'in kuzeyinde buluşmasıyla ilçe merkezini üç taraftan kuşatmasının ardından "şehir savaşı"nı göze alamadı, Afrin'de de büyük bir hezimete uğrayacağını gördü. Bunun üzerine şehir merkezinde bulunan 5-6 bin civarında terörist, ayrı gruplar halinde Menbiç, Haseke, Rakka, Tel Rifat ile Halep'in kuzeyine kaçtı.

Dünyanın sayılı orduları arasında yer alan TSK'nin, harekat kapsamında kullandığı yerli silahlar ve yüksek teknoloji ürünü sistemler, teröristlerin bölgeden kaçmasını tetikleyen unsurlar arasında yer aldı.

EL BAB'IN 2 ÖNEMLİ KÖYÜ TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), El Bab'ın Sha'ala ve Hirbat Sha'ala köylerinin Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Özgür Suriye askerleri tarafından terör örgütlerinden temizlendiğini bildirdi. Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıktaki Tel Rıfat'ın doğusundaki Sha'ala ve Hirbat Sha'ala köyleri ÖSO'nun, rejim güçlerinin ve terör örgütlerinin kontrol ettiği alanlara yakın olması itibariyle stratejik bir öneme sahip.  El Bab'ın batı kırsalındaki köylerden gelen insanların terör örgütleri ve rejim güçleri tarafından kontrol edilen köylerin alınmasına yardım etmek için bölgeye gittiği belirtildi.

KAWA HEYKELLERİ BİR BİR YIKILIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu'nun Afrin'e yönelik operasyonunun ardından şehir merkezinde PKK tarafından dikilen Kawa heykelleri birer birer balyozla kırılıyor. Dün de Öcalan'ın şehir merkezindeki büyük boy fotoğrafı indirilmişti. 

ÖSO güçleri Zerdüştlük inancında kutsal görülen Demirci Kawa'nın Afrin merkezindeki heykelini dün yıkmıştı. Bugün ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk Bayrağı'nı diktiği kanton binasının önündeki Kawa heykeli önce balyozla güçsüzleştirildi ondan sonra Özgür Suriye Ordusu askerlerince yıkıldı.  Öte yandan, dün de Öcalan'ın posteri şehir merkezinden indirilmişti.

AFRİN'DE TERÖR ÖRGÜTÜNÜN TUZAKLADIĞI BİNADA PATLAMA: 11 ÖLÜ 

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Afrin ilçe merkezindeki 4 katlı binada meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 7 sivil ile 4 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu yaşamını yitirdi. Patlamanın etkisi gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamanın meydana geldiği noktada 4 metre derinliğinde çukur oluştuğu ve birçok binanın kullanılamaz hale geldiği görüldü.  Patlamada iki yeğenini kaybeden Nasır Fuad, olay yerine gelerek cenazelerinin yanında gözyaşı döktü ve terör örgütüne Kürtçe lanet etti. 

Fuad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün akşam büyük bir patlama olduğunu ve bu sırada evlerinde bulunan iki yeğeninin hayatını kaybettiğini söyledi. Teröristlerin birçok evi bu şekilde tuzakladıklarına dikkati çeken Fuad, "Onlardan olmayan insanların evlerine bomba ve mayın döşemişler. Gittiler diye seviniyorduk ama giderken bizi rahat bırakmadılar. Yeğenlerimin ailesi çok kötü durumda, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Cesetleri dahi alamıyoruz" ifadelerini kullandı.  ÖSO mensubu Fadıl Randav da arkadaşlarını şehit vermenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Kardeşlerimiz binalarda terörist olup olmadığına bakıyordu. İçeri girdiklerinde patlama olmuş. Cesetler hala içeride. Zaten oluşan çukuru görüyorsunuz. Teröristlerin tek amacı insanları öldürmek. Allah arkadaşlarımızın şehadetini kabul etsin." diye konuştu.

KİLİS’İN ROKET MENZİLİNDEN ÇIKMASI SEVİNÇLE KARŞILANDI 

KİLİS (İHA) - Afrin kent merkezinin kurtarılmasından sonra Kilis'in roket menzilinden çıkması, vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu tarafından dün Afrin kent merkezinin terör örgütünden temizlenmesinden sonra Kilis’in roket menzilinden çıkması Kilislileri mutlu etti. 

Terör örgütü DEAŞ ile YPD’nin 2016 ile 2018 yılında attığı roketlerle 27 kişi hayatını kaybettiği Kilis’te, vatandaşlar sınır hattının terör koridorundan temizlenmesi ile sevinç yaşadı. Kilisliler, roket menzilinden çıkılmasından memnun olduklarını ifade ederek, “Allah Türk Silahlı Kuvvetlerinden ve hükümetimizden ve devletimizden razı olsun. Kilis her zaman devletinin, milletinin ordusunun yanında olmuştur. İnşallah bundan sonra daha rahat huzurlu bir şekilde yaşayacağız” diye konuştu.

YPG/PKK'YA KATILAN İNGİLİZ KADIN AFRİN'DE ÖLDÜRÜLDÜ 

Terör örgütü YPG/PKK’ya katılan bir İngiliz kadının Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’de öldürüldüğü bildirildi. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre, 26 yaşındaki Anna Campbell adlı İngiltere vatandaşı kadın 15 Mart’ta Afrin’de öldürüldü. 

İngiltere’de tesisatçı olarak çalışan Campbell’in, geçen yıl mayıs ayında Suriye’ye giderek terör örgütü saflarına katıldığı belirtiliyor. Campbell terör örgütü saflarında öldürülen 8. İngiliz vatandaşı ve ilk kadın İngiliz terörist oldu. İngiltere'de terör örgütü YPG/PKK'ya katılan Jim Matthews ve Aidan James adlı 2 İngiliz vatandaşı geçen ay terörle mücadele yasası kapsamında yargılanmaya başlamıştı.İki İngiliz de Irak ve Suriye'de "terör eğitimi verilen yerlerde" bulunmak ve “terör eylemine hazırlık” ile suçlanıyor. 

IKBY 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ, IRAK HÜKÜMETİ KABUL ETMEDİ 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin kent merkezinde tam kontrolü sağlaması dolayısıyla 3 gün yas ilan etti. IKBY Hükümeti ise yas ilanının geçerli olmadığını açıkladı.  IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi'nden Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, TSK'nin Afrin kent merkezinde tam kontrolü sağlaması dolayısıyla Süleymaniye'de 3 günlük yas ilan etti.  IKBY Hükümeti ise Vali Ebubekir'in yas ilanına itiraz ederek yaptığı yazılı açıklamada, bu türden karar yetkisinin hükümete ait olduğunu ve valilerin yas ilan edemeyeceğini belirtti. Süleymaniye kentinde geçen yıl vefat eden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) güçlü konumda. Erbil ve Duhok kentlerinde ise eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) hakimiyeti daha çok hissediliyor. Aynı zamanda KDP, koalisyon hükümetinde çoğunluğu elinde tutuyor.

AA

Editör: TE Bilişim