2. Öğrenci Proje Pazarı etkinliğinde öğrenciler kendi yapmış oldukları icatları sergilemeye devam etti. TÜBİTAK destekli sergiye ilgi dünde oldukça yoğundu. Öğrencileri bilgiye özendirip geleceğin bilim insanları olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyonda ilginç icat ve projeler dikkat çekiciydi

 

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından organize edilen ve gelenekselleşmesi planlanan 2. Öğrenci Proje Pazarı ilginç ve insan hayatını kolaylaştıracak pek çok icatla meraklıların ilgi odağı haline geldi. TÜBİTAK tarafından da desteklenen organizasyonda öğrenciler kendi imkânları ile yaptığı icat ve projelerini sergilemeye devam ediyor.

Öğrenciler kendi projelerini gelen ziyaretçilere anlatarak, görsel ve uygulama ile destekliyor. Etkinliğe katılan öğrencilerin azim ve başarıları ise ziyaretçiler tarafından takdir ile karşılanıyor.

ATIK SU ÇAMURUNDAN BİYODİZEL

Projeye Endüstriyel Atık Su Arıtan Mikroalglerden Biyodizel Elde Edilmesi ismini veren Ayşe Elif Denizler, "Bu proje ile su arıtmasının daha kolay ve daha ekonomik olarak gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Arıtmış olduğumuz sulardan arta kalan çamurdan ise biyodizel elde etmek için kullanıyoruz. Elde etmiş olduğumuz bu biyodizel ile araçların uygun motorlar ile bu yakıttan faydalanmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİĞE

Mert Karademir geliştirmiş olduğu proje ile ilgili, "Projeye Taşınabilir Solar Şarj Ünitesi ismini verdim. Elektrik olmayan ortamlarda güneş enerjisi ile şarj edilen adaptör sayesinde tablet, telefon gibi cihazların kullanılmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu cihazın bir de sinyal sistemi bulunmaktadır. Kaybolduğunuz takdirde bu sinyal sistemi ile arama kurtarma ekiplerinin sizleri bulabilmesi kolaylaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

TRAFİĞE ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ BİSİKLET

Güneş Paneli Destekli Elektrikli Bisiklet ismini taşıyan projesi için Yiğit Kaan Er, "Projenin en önemli amacı günümüzde ki trafik sorununun rahatlatılmasıdır. Güneş paneli sistemi ile akü şarj edilmektedir. Pedal çevirme işlemi sadece enerji bittiği zaman devreye girmektedir. Akü 6-7 saat dayanmaktadır. Bisikletin ortalama hızı da saatte 35 kilometre civarındadır. Elektrik derdi olmadan direk güneş enerjisi ile çalışmakta ve hafif bir araçtır" dedi.

ÇATILARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

Latife Dağlı ve Ümmügülsüm Günay'ın geliştirdikleri proje ile çatılardan elektrik üretimi yapmayı amaçladıklarını belirtirken, "Çatılara kurulan güneş panelleri ile elektrik üretimini gerçekleştirmek istiyoruz. amacımız güneş enerjisini elektriğe çevirip başlangıçta fakültelerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Kurmuş olduğumuz sistemle kış aylarında ısınma sorununu da karşılamayı planlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

KANSER RİSKİNE ERKEN ÖNLEM

Dilan Mumcu tarafından geliştirilen Melonama Karar Tahmin Destek Sistemi adını taşıyan proje için, "Bu yüzde yüz olmasa da yüzde yüze yakın bir karar veren bir sistem. Projenin amacı cilt kanserinin teşhisini en erken şekilde almaktır. Bu konuda uzman doktora yardımcı bir uygulamadır. Görüntü taramalarını programa aktararak oransal bir sonuç elde ediliyor. Bu oransal sonuç ile erken teşhis konusunda yardımcı oluyor" diye belirtti.

TSUNAMİ VE SEL HABERCİSİ

Tsunami ve Sel Uyarı Sistemi ismini verdiği projesi hakkında konuşan Alaattin Kaya, "Projede ki en önemli amaç bir doğal afet esnasında insanları en erken şekilde uyarmaktır. Sistemimiz denize kurulan bir şamandıra sistemi ve karada bekleyen sinyal istasyonundan oluşmaktadır. Tehlikeli bir dalga geldiğinde tsunami habercisi olarak kıyıda ki sisteme sinyal gidiyor ve içeri kısımları uyararak insanların önlem almasını sağlıyor" diye sözlerine ekledi.

ARAÇ KONTROLÜNDE ANDROİD SİSTEM

Mühendislik Fakültesi öğrencilerden Sezer Kartal araçlarda android sistemi geliştirdiğini belirtirken, "Projeme Android Cihazlarla Araç Kontrolü ismini verdim. Bluetooth bağlantısı ile araçlarla iletişim kuruyoruz. Ses komutları ile de araç kontrolü sağlanıyor. Bu sayede engelli insanlarımız da araç kullanımında aktif hale getiriliyor. Proje daha da çok geliştirilerek bomba imha ekiplerince de kullanılabilecek bir tasarıma sahiptir" diye konuştu.

HİBRİD SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

Yağmur Budak ve Cansu İskenderoğlu Güneş Enerjisi Birleştirilmiş Elektrolizer Yakıt Hücresi Hibrid Sistemi isimli projeleri hakkında, "Güneş enerjisini kullanarak yakıt deposu dolduruluyor. Güneş enerjisinin yetmediği durumlarda ise bu yakıt deposu devreye giriyor. Ayrıca bu sistem ekonomik bir sistemdir. Kendi elektriğini üretme özelliğine sahiptir. Bir evin tüm ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır" ifadelerini kullandı.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim