Barajla birlikte de iklimsel anlamda büyük destek gören Ermenek meyve tarımı halkın baş geçim kaynaklarından bir tanesi. Özellikle bölgede yetişen meyvelerin önemli kısmı dünya ve Türkiye'nin 4 bir tarafına gönderiliyor. Elma ve kirazın lokomotif olduğu Ermenek'te 22 çeşit meyve yetiştirilebiliyor. Bölge hakkında bilgiler veren meyve yetiştiricisi ve Ziraat Mühendisi Mehmet Zeybek, bölgenin meyvede çok önemli mesafe kat ettiğini belirtti. Ermenek'te sezonda 100 bin ton elma, 5 bin ton da kiraz yetiştirildiğini dile getiren Zeybek, "Elma, kiraz ve şeftali Ermenek'in büyük geçim kaynağı. Sadece bu üç meyve değil şu an Ermenek'te 22 çeşit meyve yetişiyor. Bir ziraat mühendisi ve yetiştirici olarak her biri farklı iklimlerin ürünü olan elma, kiraz, şeftali, kayısı, erik, iğde, ceviz, çilek, kivi, fındık, zeytin Ermenek'te yetiştirilebiliyor" diye konuştu.

ÜRETİLEN KİRAZ İHRAÇ EDİLİYOR

Üretilen kirazın yüzde 90'ının ihraç edildiğini dile getiren Zeybek, "Burada toplanan kirazımız özel soğutmalı konteynırlar ile Mersin Limanı'na gönderiliyor. Oradan da resmi işlemleri tamamlandıktan sonra çeşitli ülkelere gönderiliyor" diye konuştu. Ermenek kirazının Taşeli bölgesinin en kaliteli kirazı olduğunu dile getiren Zeybek, en büyük avantajının erken çıkması olduğunu Haziran'ın 15'inde yemeye hazır olduğunu dile getirdi. Kirazda Türkiye'de ilk sıralara girdiklerini ifade eden Zeybek, ortalama 4 TL'den satışa sunduklarını belirtti.

 100 BİN TOL ELMA YETİŞTİRİLİYOR

Ermenek'te sezonda 100 ton elma yetiştirildiğini belirten Zeybek, "2000'li yılara kadar elmayı ihraç ediyorduk. Türkiye'nin bazı bölgelerinde elma, makinelere dayalı olarak yetiştirildiği için maliyeti kurtarıyor ve ihraç ediliyor. Bizi makineli tarımda geç kaldık. Bu yüzden bizim elmamız genelde yurt içi ve Arap ülkelerine gidiyor. Bu bölgede, rakımı düşük yerlerde golden, rakımı yüksek yerlerde starking yetişiyor" dedi. Zeybek, bölgedeki sorunun miras yoluyla arazi parçalandığından arazi toplanamaması ve firmaların bu yüzden yatırım yapmamasının olduğunu sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim