Akıllı cep telefonu yarışı Apple iPhone 5 ve Samsung Galaxy 4 arasında düğümlendi. İkisinin de birbirinden üstün özellikleri olsa da bu telefon daha iyi dedirtecek bir fark yok. HTC One'ı da es geçmemeli

Piyasada sayısız akıllı telefon çeşidi mevcut. O telefon bana karmaşık gelir diyen anne babalar dışında smart (akıllı) cihazlara terfi etmeyen pek kalmayacak gibi. (Oysa farkında değiller, Nokia'nın Symbian'ını kullanabilen bir kişi uçak bile uçurabilir.)
Ancak biliyoruz ki, kullanıcıların büyük çoğunluğu tüm bu telefon kalabalığına rağmen aslında 2 tane model arasında seçim yapacak. İster bunun adına pazarlama başarısı deyin, ister moda deyin, önümüzde iki tane cihaz duruyor: Samsung'un Galaxy S4'ü ve Apple'ın iPhone 5'i.

İkisi de müthiş cihazlar. Samsung geçtiğimiz yıllarda aradaki farkı hızla kapatıp Apple ile rekabet edecek telefonları piyasaya sürmeyi başardı. Kullanıcılar ise satın alma tercihini yaparken, Benim isteklerim için hangisi daha uygun? diye düşünmeli. Çünkü birbirlerine üstün tarafları mevcut olsa da çok net olarak Bu daha iyi bir telefon diyecek bir farktan bahsedemiyoruz. Sizi speclere boğmadan farklı başlıklar altında bakmak gerekirse, özellikler şöyle:

BAKIŞINIZLA KONUŞUN
Samsung, S4'ü bir ton çılgın özellikle doldurmuş.Telefonun çapkın ön kamerası ona baktığınızı algılıyor. Ekran, baktığınız sürece parlaklığını koruyor, kafanızın hareketine göre web sayfasının ne kadarını okuduğunuzu belirleyip scroll ediyor. El hareketleriyle ekrana dokunmadan sayfalar arası geçiş de mümkün.
iPhone 5 ise daha basit bir arayüz vaat ediyor. Diğer telefonlarda olmayıp Phone'da var diyeceğimiz ekstra çok özellik yok.
Sonuç: Daha az karmaşık bir deneyim arayanlar iPhone 5'i, telefonun özelliklerini arkadaşına gösterirken bile heyecan yapanlar S4'ü tercih etmeli.

APP ODAKLI YAŞAMAK
Android kullanıcıları iOS'çulardan daha kalabalık. Ancak geliştiricilerin ilk tercihi halen iPhone. Çünkü iOS için tek bir uygulama yaparak app'leri tüm Apple cihazlarında sorunsuz şekilde çalıştırmak mümkün.

Android ekosisteminde ise çok sayıda farklı üretici ve cihazların var olması yeni uygulama ve güncellemelerin Android tarafına daha geç ulaşmasına neden oluyor. Ayrıca Androin app'lerin iOS'takilere göre daha az stabil olduğunu da kabul etmeli.
Sonuç: App odaklı yaşayıp, uygulamaları güncellemesi çıkar çıkmaz update edenler için iPhone 5 daha doğru bir tercih olacaktır.

İşletim sistemi
S4'ün Android arayüzü alışık olmayanlara biraz karmaşık gelebilir. iOS'a göre en büyük avantaj ise değişiklik yapmaya çok uygun olması. Apple'ın işletim sistemi ise en büyük numarası basitlik olan şık bir arayüz. Bu basitliğin Apple'ın başarısının anahtarı olduğunu söyleyenler de var, eleştirenler de. Ben birinci gruba yakınım.
Sonuç: Teknolojik yeniliklere meraklı iseniz Android sizi daha çok tatmin eder. Kafam çok yorulmasın diyenler Apple'dan şaşmasın.

Plastik cama karşı
Samsung 4S ile ilgili en büyük hayal kırıklığının tasarımında yine plastik kullanılması olduğunu söyleyebiliriz. Evet, plastik cihazın daha hafiflemesini sağlıyor ancak iPhone'ların cam, HTC One'ın metal yapısı kadar şık bir his kesinlikle vermiyor.
Ancak şu var ki, S4'ün ekranı iPhone 5'e göre çok çok daha büyük. Ve bu işlevsel durum birçok kullanıcı için tasarımdan daha önce gelebiliyor.
Sonuç: Büyük ekrancılar S4'e, şık tasarım diyenler iPhone 5'e.

Pil ve Bellek
Batarya ömrü ve bellek miktarı kararsız kullanıcılar için belirleyici olabiliyor. S4'ün pili iPhone 5'e göre yüzde 20 daha büyük. Büyük ekran, daha fazla pil tüketmek anlamına gelse de güç tasarrufu özellikleri ile Samsung'un bu alanda çok önde.
S4'te bir kart ile bellek miktarını yükseltmeniz de mümkün. iPhone kullanıcıları bu duruma da kıskançlık içinde bakmak zorunda.
Sonuç: Pil ve bellek sizin için öncelikli ise iPhone'lardan uzak durun.

Fotoğraf yarışı
S4'ün 13 megapiksel kamerası oldukça başarılı. Ancak yapılan testlere göre az ışıkta iPhone 5'in bir üstünlüğü var. Gün ışığında ve flaşlı testlerde iki telefon yakın sonuçlara imza atıyor. Bu alanda HTC One and Nokia Lumia 920 ise rakiplerden bir adım önde.
Sonuç: Fotoğraf makinesi olarak iki cihaz da başarılı. Ancak sizin için en önemli özellik bu ise zaten HTC One almalısınız.

Bir rakip daha var
En iyi telefon demişken HTC One'dan bahsetmemek büyük bir haksızlık olur. One için gelmiş geçmiş en iyi dizayna sahip akıllı telefon demek çok yanlış olmayacaktır.
Sonuç: En az iPhone 5 ve S4 kadar başarılı. HTCOne'ı değerini bilen ayrıcalıklı ve daha az kalabalık cemaatin parçası olmak isteyen tercih etmeli.

Editör: TE Bilişim