2011 yılının son ayı Türkiye için önemli gelişmelerin yaşandığı bir ay oldu. Sözde Ermeni soykırımı Fransız Meclisi’nde onaylandı. Fransa’nın bu küstah yasayı onaylamasının ardından Türkiye’de harekete geçerek Fransa ile ilişkilerini askıya aldı. Büyükelçi Türkiye’ye çağrıldı. Askeri ve ekonomik antlaşmalar iptal edildi. Konya açısından aralık ayının önemini ise Mevlana törenleri oluştur. Hz. Mevlana’nın 738. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında binlerce kişi dünyanın farklı yerlerinden Konya’ya geldi. 17 Aralık’taki Şeb-i Arus gecesinde ise onlarca diplomat Konya’da buluştu, dünyaya hoşgörü ve sevgi mesajları verildi. Diğer yandan aralık ayında acı olaylar da yaşandı. Trafik kazasından yine vatandaşlar hayatını kaybederken, dikkatsizlik sonucu iki kişiye de tramvay çarptı.

Aralık ayında öne çıkan olaylar ise şöyle;

03 Aralık 2011: Konya Şeker A.Ş. tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle 50 engelli vatandaşa akülü sandalye hediye edildi.

06 Aralık 2011: Konya'da 600 polisin katıldığı uyuşturucu operasyonunda aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 70 kişi gözaltına alındı. 35 ayrı eve gerçekleştirilen baskınlarda yüklü miktarda esrar, eroin, uyuşturucu hap ile silah ele geçirildi.

07 Aralık 2011: Hz. Mevlana'nın 738. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Töreni etkinlikleri başladı. Mevlana Sevgi ve Hoşgörü yürüyüşü ile başlayan etkinlik, küçük semazenlerin sema gösterisiyle devam etti.

09 Aralık 2011: İzmir'den Diyarbakır'a yakınlarının nişanına katılmak üzere yola çıkan 22 kişinin içinde bulunduğu minibüs, Konya girişinde aynı istikamette seyir halindeki kamyona arkadan çarptı. Can pazarının yaşandığı kazada, 1'i çocuk 5 kişi hayatını kaybetti, 8'i çocuk 17 kişi de yaralandı.

09 Aralık 2011: Konya'da kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen İsmail Karataş (27), kendisinden 2 gündür haber alamayan yakınları tarafından evinde ölü olarak bulundu.

13 Aralık 2011: Selçuk Üniversitesi’nin bazı fakültelerinin yeni kurulan Konya Üniversitesi’ne bağlanması yönündeki tavsiye kararının onaylanması protesto edildi.

14 Aralık 2011: Hıristiyan bir ailede inançsız olarak yetişen ve 5 yıl önce bir Türk vatandaşı ile evlenen Moldovalı kadın Elena Balcı Müslümanlığı seçerek ihtida belgesi aldı.

15 Aralık 2011: Konya'da tramvay durağına yürürken otomobilin çarptığı bir genç kız hayatını kaybetti, kızın annesi ve yeğeni yaralandı.

16 Aralık 2011: Konya'da rayların üzerinden yolun karşına geçmek isteyen lise öğrencisi, tramvayın çarpması sonucu ağır yaralandı.

16 Aralık 2011: Konya'nın Beyşehir ilçesinde cep telefonlarının iletişime daha iyi olanak sağlaması amacıyla kurulan yeni baz istasyonları artık "ağaç görünümlü" olarak inşa ediliyor.

17 Aralık 2011: Fransa Meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını ön gören yasa teklifini kabul etti. Yasayı kabul eden Fransa’ya ise Türk diplomasisi sert tepki gösterdi. Ekonomik ve askeri ilişkiler askıya alında. Büyükelçi Türkiye’ye çağrıldı. Kamu ihalelerine Fransız şirketlerinin alınmaması kararlaştırıldı.

18 Aralık 2011: Hz. Mevlana'nın 738 Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, son gece düzenlenen Şeb-i Arus töreniyle sona erdi. Protokol konuşmalarının ardından Mesnevi ile ilgili davetlilere bilgi verildi. Mesnevi sohbetinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Sema Grubu tarafından sema töreni icra edildi. 8 bölümden oluşan sema töreni, postnişinin duasının ardından sona erdi.

18 Aralık 2011: Konya'da, Hz. Mevlana'nın 738. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri'nin son günü olan Şeb-i Arus'ta nikah kıyan damat ile Alman uyruklu gelin, Mevlana Müzesi'ne gelerek dua etti.

19 Aralık 2011: Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Konya'ya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte tören mangasını selamlayan Abbas, daha sonra Davutoğlu ile birlikte ikili görüşmeler gerçekleştireceği Dedeman Otel'e gitti.
 
Editör: TE Bilişim