Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Arslan, firmaların, yerel medyaya ilan ve reklam verdiklerinde tüketiciyle gönül bağı kurduklarını ve ticari hedeflerine ulaşmada daha kolay yol aldıklarını belirterek, ''Yerel mecraların sütun, santim ya da saniye fiyatları da yaygın medyaya göre çok daha ucuz oluyor'' dedi.
Yerel medya kuruluşlarında yayınlanan reklam ve ilanların etkinliğine ilişkin bilgi veren Mustafa Arslan, İstanbul, Ankara ve İzmir'in ilçeleri de dahil olmak üzere Basın İlan Kurulu aracılığıyla resmi ilan ve reklam alan bin 250 tane gazete bulunduğunu kaydetti.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü kayıtlarında yer alan 2 bin 400 gazete olduğunu söyleyen Arslan, Türkiye genelinde dergiler de sayıldığında günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık yayın yapan süreli yayın sayısının 5 bine ulaştığını söyledi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu envanterinde bin 200 kadar yayıncı kuruluş bulunduğunu ifade eden Arslan, 27'si yaygın, 16'sı bölgesel, 215'i yerel olmak üzere 258 televizyon olduğunu, yaklaşık 950 radyonun da önemli kısmının yerel yayın yaptığını vurguladı.
Reklam veren firmalarla reklam ajanslarının, hangi mecrada ne kadar reklam bütçesi kullanacaklarının bütçesini yılbaşından önce hazırladıklarına ve yıl içerisinde bir takım değişikliklerle bu planları hayata geçirdiklerine işaret eden Arslan, şunları söyledi:
''Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi sıfatıyla, hem reklam verenlere hem de reklam ajanslarına çağrıda bulunmak ve onlara altın bir anahtar tavsiye etmek istiyorum. Tüketicinin karar verme sürecinde etkili olacak bir kampanya yürütmek istiyorsa, yaygın mecralardan, açık hava mecralarından çok daha ekonomik, çok daha etkin olan yerel gazeteler, radyolar ve televizyonlardan yararlanabilir. Firmalar, tüketicinin istedikleri yönde karar almaları ve markalarının sürdürülebilirliğini sağlamak için Anadolu insanı ile gönül bağı olan yerel gazeteler, radyolar ve televizyonlara reklam kampanyalarında yer versinler.''
''ALTERNATİF REKLAM MECRASI ELİNİZİ GÜÇLENDİRİR''
Yerel yayın organlarının, haber verme işlevinin yanında, yöneten ve yönetilen ilişkisinde yönetilenden yana tavır aldığını dile getiren Arslan, ekonomik faaliyetler açısından da firmaların markalaşma süreçlerini desteklediklerini, bu markaların sürdürülebilirliğini sağladıklarını vurguladı. Yerel medyanın halkla çok daha sıcak ilişkiler kurduklarına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti: ''Takip edilen yerel medya kuruluşları ailelerinin bir parçası gibi görülüyor. Dolayısıyla yerel medyada gördükleri ilan ve reklamlar, karar vermede olumlu bir süreci beraberinde getiriyor. Firmalar, yerel medyaya ilan ve reklam verdiklerinde tüketiciyle bir gönül bağı kuruyor, ticari hedeflerine ulaşmada daha kolay yol alıyor.
Yerel mecraların sütun, santim ya da saniye fiyatları da yaygın medyaya göre çok daha ucuz oluyor. Yaygın bir gazetede bir günlük sayfa reklamıyla neredeyse bir yıllık bir kaç tane yerel gazeteye reklam verilebiliyor. Hem ucuz hem de verimliliğin yüksek olduğu bir ortamdan bahsediyoruz. Bu reklamlar, yerel yayın kuruluşlarının kurumsallaşmasına da olumlu katkı sağlayacak. Ülke genelinde alternatif bir reklam mecrasını da güçlendirecek. Firmalar ve reklam ajansları, bu alternatifi kullandıklarında diğer mecralara karşı daha güçlü olacaklar. Türkiye genelindeki yaygın markalarla beraber yerelden yaygına doğru büyüyen, Konya, Kayseri, Adana, Mersin, Denizli, Bursa gibi markalaşmanın yoğunlaştığı illerimizdeki firmaların da reklam kampanyalarını bulundukları illerdeki yerel medya kuruluşlarını unutmadan yürüteceklerine inanıyoruz.''
AA
Editör: TE Bilişim