Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin devletinin tanınması gerektiğini söyledi
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve beraberindeki heyet Türkiye ziyareti kapsamında ilk olarak Konya’ya geldi. Ziyarette kendisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eşlik etti. Özel bir uçakla İstanbul’a, oradan da Konya’ya gelen Mahmut Abbas’ı Konya Havaalanı’nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Vali Aydın Nezih Doğan ve Garnizon Komutanı Yılmaz Özkaya karşıladı. Konvoy eşliğinde Dedeman Otel’e geçen heyet, burada bir süre görüştükten sonra basın mensupları ile bir araya geldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıklama yaptı.
FİLİSTİN’İN DEVLETLEŞMESİ BORÇTUR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ikili görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı Konya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Bakan Davutoğlu, son dönemde Ortadoğu’da çok önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, “Bütün Ortadoğu’da hareketlilik söz konusu. Arap toplumları güçlü demokrasi talepleri ile ayaktalar. Bütün bunların içinde bizleri en çok sevindiren gelişme son dönemde Filistin’de uzlaşı çabalarında sağlanan ilerleme oldu. Sayın Abbas’ın öncülüğünde geçen ay Halit Meşal’le yapılan görüşmelerde bütün temel konularda ilerleme sağlandı. Bugün de Kahire’de Filistin tarafları arasında görüşmeler sürüyor. Burada da olumlu gelişmeler söz konusu. Bugün Ortadoğu’da Arap halkının beklediği en güzel mesaj, Filistinli kardeşlerimizin birliği ve beraberliğidir. Bu konuda Mahmut Abbas, Cumhurbaşkanımızla, yarın da Başbakanımızla görüşecek. Kendisi ile Filistin’deki gelişmeleri ele aldık. Daha sonra Ortadoğu’daki gelişmeleri ele alacağız. Türkiye Filistin’in devlet kurma hakkını bütün imkanları ile desteklemektedir. BM’deki Filistin müracaatları konusundaki gelişmeleri de ele aldık. Bizim çok açık ve net olarak dünyaya verdiğimiz mesaj şudur, Filistinli kardeşlerimizin devlet kurmasından yanayız. Bu artık Filistin halkı için zaruret değil borçtur. Bu borç ödenene kadar da Ortadoğu’da barış sağlanamaz. Bununla ilgili koordineli çalışmaya devam edeceğiz. Bizleri şereflendirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
FİLİSTİN DEVLET BAYRAĞI UNESCO’DA DALGALANACAK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na misafirperverliği için teşekkür ederek sözlerine başlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da, tarihi ve kültürel zenginliği ile bilinen, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin şehri olan Konya’da Konyalılarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerde birçok konuya değindiklerini, bunlardan en önemlisinin de Filistin meselesindeki uzlaşı konusu olduğunu dile getiren Mahmut Abbas, “Biz bu konuda çok önemli mesafeler kat ettik. Umuyorum ki böyle devam ettiğimiz sürece çok kısa bir zaman içerisinde daha iyi şeyler olacak. Tabi dörtlü komite de bizim için önem arz etmekte, bunların çabaları da önemli. Fakat bu komite bir sonuç alamadı, bunun nedeni de İsrail’dir. Bizler barışın tesisi açısından bu komitenin çalışmasını arzu etmekteyiz. Tabi bizler İsrail’le müzakereler çerçevesinde tekrar barışa ulaşmamız konusunda bu tür tavırların engel teşkil etmeyeceğine inanmaktayız. BM’ye olan müracaatlarımız müzakerelere bir alternatif değildir. Biz her zaman müzakerelere ve verilecek olan tekliflere açık olduğumuzu belirtmek isteriz. UNESCO bünyesinde Filistin’in bayrağını çoğunluğun onayını alarak göndere çektik. Çok yakında Filistin devletinin devlet bayrağını da göndere çekeceğiz. Tabi ki Türkiye’deki kardeşlerimizle işbirliği ve koordinasyon halinde yürümeyi önemsiyoruz. Çünkü bizler adımlarımızı gerçekten ortak atmak istiyoruz. Türkiye’nin bize vermiş olduğu maddi ve manevi destekten ötürü Türkiye’ye müteşekkiriz” diye konuştu.  Yapılan açıklamanın ardından heyet Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti. Ardından yapılan sema gösterisini izleyen heyet, Dedeman Otel’de yemeğinde bir araya geldi.
ALPER ERTAŞ
Editör: TE Bilişim