Darbe girişiminin ardından yurt genelinde cumhuriyet başsavcılıklarınca başlatılan soruşturmalar kararlılıkla devam ederken, tamamlanan dosyalar çerçevesinde açılan davalarda yargılamalar da sürüyor.

Bu kapsamda, şubat ayında 16 ilde görülecek 65 davada 6 bin 560 sanığın yargılanmasına devam edilecek.

Şubat ayının ilk gününden itibaren görülecek davalardan sanık sayılarıyla öne çıkan darbe girişimine ilişkin 9 ilde 33, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar kapsamında da 10 ilde 32 dava bulunuyor. Darbe girişimine ilişkin davalarda 4 bin 465, FETÖ/PDY'ye yönelik davalarda ise 2 bin 95 sanık hakim karşısına çıkıyor.

Bu kapsamda, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde, 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin 143 sanığın yargılanmasına 1 Şubat'ta devam edilecek.

İstanbul'da 1 Şubat'ta ayrıca Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 11'i tutuklu, 10'u firari 85 sanığın yargılandığı dava görülecek.

Ankara'da ise aynı gün FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 kişinin yargılandığı dava ile 244 sanıklı "Jandarma Genel Komutanlığı" davasının görülmesine devam edilecek.

Şubat ayı içinde darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı dava ile teşebbüs esnasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 221 kişinin yargılandığı "çatı" davası Ankara, girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığında yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 49'u tutuklu 128 sanığın yargılandığı dava ile MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin açılan ve daha sonra "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan ayrılan dosya kapsamında sanıklar Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu'nun yargılandığı dava İstanbul'daki mahkemelerde görülecek.

Şubat ayında görülecek bazı davalar şunlar:

Editör: TE Bilişim