Ankara merkezli 8 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 25 şüpheliden 18'i yakalandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki FETÖ mensubu askerlere yönelik soruşturma kapsamında, telefonuna ByLock yüklediği ve deşifre olmamak için kontörlü ve ankesörlü telefonlar kullandığı belirlenen 16'sı albay, 9'u yarbay 25 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince Ankara, İstanbul, Eskişehir, Amasya, Konya, Kayseri, Muğla ve Bursa'da yapılan eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda şüphelilerden 18'i gözaltına alındı.

FETÖ ile irtibatları tespit edilen ve haklarında idari işlem de yürütülen şüphelilerden 7'sinin pilot, 10'unun KHK ile ihraç edilen eski TSK personeli olduğu, bir kısmının da geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı öğrenildi.

DARBENİN PLANLANDIĞI VİLLADA YEMEKLERİ SİVİL İMAM BİNİŞ YAPIYORMUŞ

Öte yandan FETÖ davaları da devam ediyor. Bu kapsamda Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin planlamasının yapıldığı Ankara Çayyolu'ndaki villada toplantılara katıldığını belirten ve darbe girişiminden sonra itirafçı olan "Şapka" kod adlı gizli tanık eski albay Hakan Bıyık, FETÖ'nün sivil imamlarından Harun Biniş'in villanın genel işlerinden sorumlu olduğunu bildirdi. Darbe girişiminden sonra itirafçı olan ve gizli tanık "Şapka" kod adıyla ifade veren eski Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı kurmay başkan vekili albay Bıyık, Akıncı Üssü davasının sivil sanıkları Harun Biniş ve Nurettin Oruç ile ilgili beyanlarını, yargılandığı İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. AA'nın ulaştığı ifadelerde Bıyık, darbe toplantısının yapıldığı Ankara Çayyolu'ndaki villada "Hakan" kod adıyla tanıdığı kişiyi sözde yurtta sulh konseyi üyelerinden eski tuğgeneral Ali Osman Gürcan ile birlikte gördüğünü anlattı.

Kendisinin "Hakan" kod adlı kişi ile irtibatına da değinen Bıyık, "Hakan kod isimli sivil imamın Nurettin Oruç olduğunu ve jandarma sivil imamı olduğunu beyan ediyorum." ifadelerini kullandı. Oruç, 3 Ağustos 2017'de yargılandığı Akıncı Üssü davasında, 15 Temmuz'da Akıncı Üssü bölgesine gelmesinin sebebinin "hayvan belgeseli çekmek" olduğunu iddia etmişti. Bıyık, evin genel işlerinden sorumlu kişinin ise Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Akıncı Üssü davasının sanıklarından sivil imam Harun Biniş olduğunu kaydetti. Hakan Bıyık, "Villada yemek yapan, evin genel işlerinden sorumlu olan, at kuyruklu saçlı, gözlüklü, ince yapılı şahıs, Harun Biniş isimli kişidir." ifadelerini kullandı.

BIYIK'IN İTİRAFLARI

İtirafçı Bıyık, daha önce sanık ve gizli tanık sıfatıyla farklı mahkemelerde verdiği beyanlarda, darbe toplantılarının yapıldığı belirtilen villada firari Adil Öksüz ile birlikte Mehmet Partigöç, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ömer Faruk Harmancık, Bilal Akyüz ve Barış Avalan'ı da gördüğünü söylemişti. Kendisinden sorumlu olan FETÖ üyesinin kod adının Cihan olduğu ve telefonuna ByLock programını Cihan kod adlı FETÖ'cünün yüklediği itirafında bulunan Bıyık, darbe toplantılarının yapıldığı Çayyolu'ndaki villaya da Cihan ile birlikte gittiklerini belirtmişti. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde 22 Şubat'ta tanık olarak beyanları alınan eski albay Bıyık, söz konusu villadan ayrılmak istediğinde bunu Harun Biniş'e söylediğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: "Tek başına evden ayrılamıyorduk. Eve geliş gidişi ayarlayan araçlar vardı. Biniş, benim evden çıkmamı sağladı. Daha sonra da Ankara'dan ayrıldım."

AA

Editör: TE Bilişim