Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak gösterilen inşaat sektöründe son dönemde yaşanan sıkıntıların başında yüksek faiz oranlarının geldiğine dikkat çeken Apan, “Daha önce defalarda dile getirdiğimiz gibi konut faiz oralarının düşürülmesi konusunda kamu bankalarının etkin olacağına dikkat çektik. Türkiye ekonomisi milli gelirinin dolaylı olarak yaklaşık yüzde 20'sini temsil eden konut sektöründe, kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle daralma yaşandı. Bu sıkıntının çözümü adına doğru bir karar alındı” dedi.   

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı faiz indirimi uygulamasında Ziraat Bankası’nın öncülük yapacağını belirten Apan, bu hafta başlaması planlanan kampanyada konut kredisi faizlerinin yüzde 1 veya 0.99'a olacağı, vadenin ise 120 ay olmasının beklendiğini belirtti.Mevcut konut kredisi faizlerininortalama yüzde 1.25seviyesinde olduğunu belirten Apan, faiz indirimi kampanyası ile konut sektöründe satışların canlandırılması, stokların eritilmesinin hedeflendiğini söyledi. Konut satışlarında düşüş eğilimini 2017 yılının son çeyreğinde başladığını belirten Apan, “Satışlardaki düşüş eğilimi mart ayında artarak devam etti. Toplam konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 gerileme gösterdi. Faizlerin yüksek olması kredili konutsatışlarında sert düşüş etkisi gösterdi. Mart ayında ipotekli satışlarda yüzde 35 düşüş yaşandı” dedi. Faiz kampanyasına Ziraat Bankası'nın yanı sıra Halk Bankası, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın da katılacağının belirtildiğini söyleyen Apan, özel sektör bankalarının faiz kampanyasına destek vermesi gerektiğini vurguladı. 

Apan, hükümetin konut sektörünühareketlendirmek için KDV oranlarını yüzde 18’den 8’e, tapu harçlarını ise yüzde 4’ten yüzde 3’e düşürmesinin ardındanfaiz oranlarının aşağıya çekmesinin sektör için önemli bir adım olduğunusöyledi.  İnşaat malzemeleri için de KDV indiriminin önemli bir etki yaratacağını vurgulayan Apan, bu konuda sektörün beklenti içinde olduğunu söyledi.  

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim