Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, içlerinde Seydişehir Eti Alüminyum olmak özere bazı özelleştirmelerde kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle soru önergesi verdi. TBMM Başkanlığı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Bilindiği üzere, Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş., SEKA Balıkesir İşletmesi, Kuşadası Limanı ve Çeşme Limanı ile TÜPRAŞ'ın yüzde 14,76 hissesinin özelleştirme işlemleri yargı kararları ile iptal edilmiştir. Söz konusu özelleştirme işlemlerinde kamunun zarara uğratıldığı yargı kararlarıyla sabittir" dedi.

Milletvekili Kalaycı, soru önergesinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı: "26 Nisan 2012 tarihli ve 6300 sayılı Kanun'la söz konusu yargı kararları konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiş, 12 Haziran 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile de özelleştirme işlemlerini iptal eden yargı kararlarıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmamasına kabul edilmiştir. Ancak, 6300 sayılı Kanun'la yapılan düzenleme Anayasa Mahkemesinin 3 Ekim 2013 günlü kararı ile iptal edilmiştir. Danıştay 13. Dairesi de 26 Aralık 2013 günlü kararı ile anılan Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesini durdurmuştur. Dolayısıyla; uygulanmayan yargı kararları nedeniyle Anayasa'ya ve hukuk ilkelerine aykırı davranıldığı ve kamunun daha da zarara uğratıldığı aşikardır. Diğer taraftan; Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş.'nin özelleştirmesini iptal eden yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle Ankara 16'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi 27 Mart 2012 günlü kararıyla; Başbakan olarak şahsınızı, dönemin ÖYK üyesi 5 Bakanı, Özelleştirme İdaresi Başkanı ve Başkan Vekilini 10 bin lira tazminata mahkûm etmiştir. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 24 Eylül 2013 tarihli kararıyla bu hükmü onamıştır."

Milletvekili Kalaycı, Başbakan'a ise şu soruları sordu: "Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş., SEKA Balıkesir İşletmesi, Kuşadası Limanıve Çeşme Limanı ile TÜPRAŞ'ın yüzde 14,76 hissesinin özelleştirme işlemlerini iptal eden yargı kararları yıllardır neden uygulanmamaktadır? Anayasa hükümleri ve evrensel hukuk ilkeleri neden çiğnenmektedir?

Anılan yargı kararlarıyla ilgili işlem yapılmaması için çıkarılan Kanun hükümleri ve Bakanlar Kurulu Kararı da, Anayasaya aykırı olduğundan iptal edildiğine göre bu yargı kararlarını ne zaman uygulayacaksınız? Yargı kararlarını uygulamama nedeniyle şahsınız, ilgili bakanlar ve bürokratlar tazminata mahkum edildiği halde, bu kararlarla ilgili işlem yapmamakta neden ısrar ediyorsunuz? Anayasa suçu işlediğinizin farkında mısınız? Yargı kararlarıyla sabit olan kamu zararlarını nasıl karşılayacaksınız? Yargı kararlarını uygulamama sonucu oluşan kamu zararlarını nasıl ödeyeceksiniz?"

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim