Et ve Süt Kurumu (ESK), ucuz et satışına ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yeni düzenlemeye göre, Et ve Süt Kurumu, KDV dahil kıymayı kilogramı 29 liradan ve kuşbaşını ise kilogramı 31 liradan et satışını başlatacak. Bunun için fiyatları sabit olarak Türkiye genelinde kendi satış noktasında satmayı taahhüt eden market zinciri satış işlemini gerçekleştirecek. Peki, ucuz et satışı ne zaman başlıyor? Ucuz et satışını hangi market zinciri yapacak? İşte, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'dan ucuz et satışına ilişkin son açıklamalar ve hükumetten son dakika et hamleleri...

Et fiyatları yüzde 20'ye kadar ucuzlayacak!

Et fiyatlarına ilişkin son hamle hükumet kanadından geldi. Yapılan son düzenlemede hayvan yemlerinde gümrük vergisi sıfırlandı. Bu durumda et fiyatlarının ise yüzde 20'ye varan oranda ucuzlaması bekleniyor.  Bakanlar Kurulu'nun Resmi gazete'de yayımlanan kararına göre, yağlı tohumlar, tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yemi de kapsayan ürünlerle hayvan yemlerinde gümrük vergisi oranları yeniden belirlendi. Sabah'ın haberine göre, Vergiler Gürcistan, Bosna-Hersek, Güney Kore ve Malezya için sıfır, AB ve EFTA ülkeleri, D8 üyesi ülkeler ve diğer ülkeler için yüzde 10 olarak uygulanacak. 

Ucuz ette 3. hamle geldi! Yerli üreticiye destek...

Dar gelirli vatandaşa ucuz et satışı için çalışmalara ağırlık veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yeni hamle geldi. Bu yeni düzenlemeyle beraber yerli üreticiliğin biteceği korkusunun önüne geçilerek; üreticilere ahır, kredi ve yem desteği sağlanacak. Sabah'ın haberine göre projede;

"Bakanlık, 81 ildeki küçük aile işletmelerinin gelir seviyesini yükseltmek için sıfır veya düşük faizli kredi, hayvan yemi temini gibi birçok noktada destek sağlayacak. Projenin 3 yıl sürmesi planlanıyor.

İlk aşamada damızlık yetiştiriciliği yapan 25 bin işletmeye destek sağlanacak. İşletmelere 5 büyükbaş, 30 küçükbaş hayvan verilecek. Her aile işletmesinde 15'er büyükbaş ya da 75'er küçükbaş sürüleri oluşturulacak. Bakanlık, hayvanların gelişmesine ve bakımına uygun barınma yerleri konusunda da işletmeciye destek olacak. Bu kapsamda ahır yapımlarını üstlenecek. Yem temini bakanlığın kurumları tarafından sağlanacak. Kesimleri ve alımları da ESK yapacak."

ucuz et açıklaması fakıbaba

Fakıbaba, "Amacımız dar gelirli vatandaşların protein ve et ihtiyacını karşılamak"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin "onur konuğu" olarak katıldığı Uluslararası Tarım, Tarım Makineleri ve Balıkçılık Fuarı (SIAMAP 2017) için geldiği Tunus'ta gündeme ilişkin sorulara cevap verdi. Ucuz et satışı konusunda gelen soruya ise, "Amacımız, dar gelirli vatandaşların protein ve et ihtiyacını karşılamak. Ama bu arada da üreticilerimizi korumak. Normalde 23,80 liradan almış olduğumuz Karkas'ı yerli besicilerden 25 liraya çıkardık. Bir taraftan halkımıza ucuz et verirken, bir taraftan üreticilerimize destek sağlıyoruz." diyerek cevap verdi. 

Kıyma 29 liradan, kuş başı 31 liradan satışa sunulacak!

Dar gelirli vatandaşa uygun fiyatlı et satışına ilişkin çalışmalar kapsamında Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) istekli marketlerden fiyat teklifleri aldığını hatırlatan Fakıbaba, "Kıymanın 29 liradan, kuşbaşının 31 liradan satışa sunulması için gerekli çalışmaları yaptık. Bugün yarın firmalar da belli olur." dedi. Fiyat konusunda kararın verildiği, ancak Türkiye genelinde belirlenen fiyatlarla satış yapmayı taahhüt eden firmanın henüz kesinleşmediği biliniyor. 

Hem tüketicinin hem de üreticinin yeni düzenlemeden memnun kalacağına inandığını ifade eden Fakıbaba, sözleri "Niyetimiz iyi, Allah da bize yardım ediyor. Hem gıdada hem tarımda hem hayvancılıkta geleceğimiz noktalar belli. Kısa, orta ve uzun vadede neler yapacağımızı da halkımızla paylaşacağız. Bu kısa vadede olan bir gelişme. Çünkü dar gelirli gruplar et alamıyor. Ama ben bundan sonra daha rahat alacaklarına inanıyorum. Bu, Türkiye'nin her noktasında geçerli olacak. Biz hazırız, kısa bir süre sonra satışların başlamasını umuyorum." ifadeleriyle sürdürdü.

ucuz et bim a101

Ucuz eti BİM ve A101 marketler zinciri satacak!

Piyasasının çok altında, 14 lira civarında satılacak ucuz et için başvuruların sona ermesinin ardından; ucuz eti satacak market zincirleri merakla bekleniyordu. Türkiye'nin neredeyse her noktasında mağazası bulunan BİM ve A101 ile anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada; 

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak, vatandaşlarımızın et ihtiyaçlarını uygun fiyatla karşılayabilmeleri için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Bu çalışmalarımızdaki öncelikli hedefimiz, uygun fiyatlı kırmızı etin, en geniş tüketici kitlesine ulaştırılmasıdır. Bu maksatla Türkiye’nin bütün illerinde satış noktası bulunan ulusal market zincirlerinde en uygun fiyatla kıyma ve kuşbaşı et satışı yapılması hedeflenmiştir. Bilindiği üzere bu kapsamda iki gün önce, KDV dahil kıymayı 29,00 TL/Kg ve kuşbaşını 31,00 TL/Kg fiyatlarla Türkiye’nin 81 ilinde kendi satış noktalarının tamamında satmayı taahhüt eden zincir marketlere, taze dana karkas et satışı yapılacağıyla ilgili duyurumuz web sayfamızdan yayınlanmıştır.

Bu duyuru kapsamında dün akşam 17.00’ye kadar 8 firma Kurumumuza müracaatta bulunmuştur. Kurumumuzca oluşturulan komisyon tarafından bu 8 firmanın başvurusu değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde A101 ve BİM firmalarının başvurularının, belirlediğimiz kriterlere uygun olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu iki firmayla sözleşmeler imzalanmıştır. Sözleşme gereği, bu firmalara Kurumumuzdan karkas et sevkiyat işlemlerine bugün itibariyle başlanacaktır. Bu karkas etler, firmalar tarafından kuşbaşı ve kıyma haline getirilip en kısa sürede yarımşar kilogramlık MAP ambalajlı şekilde satışa sunulacaktır. Firmalar; 81 ildeki bütün marketlerinde, Kurumumuzdan aldıkları dana karkas etlerden ürettikleri kıymayı 29 liradan ve kuşbaşını 31 liradan taze olarak satışa sunacaklardır. Bu ürünlerin şoklanmış veya don olarak satışı yapılmayacaktır. Söz konusu marketler, sözleşme kapsamında belirtilen fiyatların ve ürünlerin dışında taze kıyma ve kuşbaşı satışı yapmayacaktır." denildi. 

2 Kasım itibariyle ucuz et satışı başlıyor! Detayları...

Et ve Süt Kurumu (ESK), KDV dahil kıymayı kilogramı 29 liradan ve kuşbaşını ise kilogramı 31 liradan Türkiye'nin 81 ilinde kendi satış noktalarının tamamında satmayı taahhüt eden zincir marketlere, taze dana karkas et satışına 2 Kasım'dan itibaren başlayacak.

Ucuz et satışı sözleşmesine göre; marketler ürünleri 0,5 kilogramlık ambalajlarda satacaklar ve ürünler şoklanmış, donmuş şekilde değil taze olarak raflarda yerini alacak. Sözleşme imzalandığı tarihten itibaren reyonlarında başka kıyma ve kuşbaşı ürün bulunduramayacaklar.

Marketler 'ucuz' eti KDV dahil kıymayı kilogramı 29 liradan, kuşbaşını kilogramı 31 liradan satacak ve herhangi bir fiyat değişikliğine gitmeyecekler. Aynı zamanda tüm şubelerinde ve Türkiye'nin 81 ilinde bu ürünü satmaya taahhüt edecekler. 

Migros ucuz et satışı için başvuruda bulundu!

Türkiye genelinde birçok mağazası bulunan Migros marketler zinciri, Bakanlık tarafından açılan ucuz et ihalesi için başvuruda bulundu. 31 Ekim itibariyle sona eren başvurular sonunda, 1 Kasım'da da ucuz et satışının başlaması bekleniyordu.

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK), marketlere ucuz et satışı için açtığı ilana başvuruda bulunan şirketten gelen açıklamada, "Migros, et işleme merkezi olan Türkiye'deki tek perakendecidir. ESK'dan dana karkas olarak temin edilecek ucuz fiyatlı eti, Migros et işleme merkezimizde en sağlıklı şartlarda işleyerek, günlük olarak Türkiye genelinde 73 ildeki 1835 mağazada satışa sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca Migros'ta, Migros Kasap Okulu tarafından yetiştirilmiş 2 bin 528 kasap istihdam edilmektedir. Bunların bir bölümü et merkezimizde, diğerleri ise mağazalarda görev almaktadır. Migros bugün, Et ve Süt Kurumu'na tüm geçerli belgelerle resmi müracaatta bulunmuştur. Migros, ESK'nın belirlediği gibi kilogramı 29 TL fiyatlı dana kıymanın ve 31 TL fiyatlı dana kuşbaşının hijyenik paketleme ile halka ulaştırılması hedefine destek verecektir" ifadelerine yer verildi. 

Başvuruda iki market zinciri öne çıkmıştı

Görüşme yapılan market zincirlerinin ismini vermeyen ve yurt dışından getirilen etlerin de bu noktalarda satılacağını söyleyen Fakıbaba, o marketlere ilişkin sözlerinde, "Birinin 6 bin var, birinin 3-4 bin ya da daha az. Bunlarla yapacağız. Kafamda bir fiyat var, o fiyatı tutturacağım." ifadelerini kullandı. Türkiye'de binden fazla şubesi bulunan market zincirleri;  A101: 6.992, BİM: 6012, Şok: 4990, Ekomini: 1772, Migros: 1617 olarak biliniyor.

Ucuz et satışını 6 tondan 10 tona çıkarırız!

Bakan Fakıbaba, ucuz et satışının yalnızca iki marketle sınırlı kalması eleştirilerine yanıt olarak, 81 ilde şubesi olma şartı koyduklarını ve şartnamenin açık olduğunu söyledi. Fakıbaba'nın ucuz et satışına ilişkin son dakika açıklamasının satır başları;

"Benim dar gelirli vatandaşlarımın lütfen et yemesini kolaylaştırın.. Bana verilen ilk direktif budur. Bu konuda, her gün ben takip ediyorum. Mümkün olduğu kadar, bizim amacımız dar gelirlilere gitmek. Sabah saat 11'de tükendi, bu yeniden gelecek demektir. 80 milyona et vereceğiz diye bir iddia ile çıkmadık zaten. Biz elimizden geleni yapıyoruz zaten. Desteklerimiz var, dışardan buzağı ithalatımız var. Üreticilerimize destekler var. İnşallah göreceksiniz, kısa zamanda özellikle küçük aile işletmelerini devreye sokacağız. Küçük aile işletmeleri...

Özellikle kadını sigortalı yapabilecek bir sistem, kadının bakabileceği beş tane büyükbaş hayvan, 30 tane küçükbaş hayvan vereceğiz. Onu sigorta yapacağız, gerekirse ahır yapacağız. Bu konuyla ilgili da çalışmalarımız var. Bunu daha önce belirlenmiş olan cazibe merkezi illeri içerisinde düşünüyorum. Bunları inşallah 2018'de, şu anda arkadaşlar çalışmalar yapıyorlar. 23 ilde özellikle, işsizlik oranlarının çok fazla olduğu, özellikle kadın kardeşlerimizin ekonomik özgürlüğünü kazanmaları adına bu projelerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor."

Editör: TE Bilişim