11 ayın sultanı Ramazan yaklaştıkça, İslam aleminde heyecan da arttı. Ramazan ayına günler kala yavaş yavaş esnafta da vatandaşlarda da hazırlıklar kendini göstermeye başladı. Özellikle esnaflar, Ramazan’da çarşı-Pazar hareketliliğinin yaşanmasından dolayı heyecanla Ramazan’ı bekliyor. Ramazan’ın vazgeçilmezi olarak bilinen hurma ve pide satışı yapan esnaflar da bu kapsamda hazırlıklarını tamamladılar. Hurma esnafı Ramazan’da taze ürün satışı yapmak için tezgahlarını yeni ürünlerle doldururken, pideciler de malzeme alımlarını tamamlayarak Ramazan’ın girmesini beklemeye başladı. Ramazan yaklaştıkça ürünlerde de fiyat artışı olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Son günlerde zam yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor. Bu Ramazan ayında hurma fiyatlarında bir değişiklik olmayacak. Vatandaşlar hurmayı yine aynı fiyatlarda yiyebilecek. Ancak pidede artan malzeme fiyatlarına bağlı olarak 1 TL’lik bir artış bekleniyor.

TAZE HURMALAR TEZGAHLARDA

Ramazan ayının vazgeçilmezi elbette hurma. Özellikle son yıllarda iftar sofralarında hurmalar eksik olmuyor. Bu kapsamda Ramazan ayında hurma satışlarında da artış yaşanıyor. Buna bağlı olarak hurma satışı yapan esnaflar da Ramazan’da taze hurma satmak için hazırlıklarını tamamladı. Konuyla ilgili bilgiler veren Konyalı Hurmacı sahibi Enver Çakmak, hurmanın Ramazan ayının vazgeçilmez bir ürünü olduğunu söyledi. Bu kapsamda Ramazan’a sayılı günler kala hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden Çakmak, “Yeni hurma alımlarımızı da tamamladık. Yavaş yavaş da yoğunluk başladı. Her damak tadına uygun hurmalar var. Sert veya yumuşaklığına göre hurmalar var. Şeker oranı az olan hurmalar. Şeker hastalarının rahatlıkla yiyebileceği hurmalar var. Zaten hurma şekeri dengeliyor, metabolizmayı çalıştırmaya iyi gelen bir ürün. Ramazan alışverişleri de yavaş yavaş başladı” dedi. Hurma fiyatları konusunda da bilgi veren Çakmak, “Hurma fiyatları 10 TL’den başlıyor 100 TL’ye kadar olan çeşitlerimiz var. Geçen seneye oranla fiyatlarda bir artış olmadı. Aynı fiyatlarla Ramazan’a gireceğiz” ifadelerini kullandı.

TAHİNLİ PİDEYE 1 TL ZAM YAPILDI

Ramazan ayının bir diğer vazgeçilmez ürünü ise pideler. Artan talepler doğrultusunda özellikle son yıllarda pidelerde çeşit oldukça artmış durumda. Pideciler de şimdiden hazırlıklarını tamamladı. Konuyla ilgili bilgiler veren Mehmet Usta Tahinli Pideleri sahibi Fatih Yemenici, Ramazan’a sayılı günler kala hazırlıklarını tamamladıklarının bilgisini verdi. Mehmet Usta Tahinli Pideleri olarak her Perşembe günleri pide çıkardıklarını ancak Ramazan ayında her gün pide yaptıklarını belirten Yemenici, “Şu an için hemen hemen bütün hazırlıklarımız tamam. Malzeme alımlarımızı hallettik. Kısmet olursa Cuma günü tahinli pide üretimine başlayacağız. Sonra Ramazan boyunca devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Yemenici pidenin bu yıl ki fiyatlarını da açıkladı. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca fiyatlarda bir artırım olmadığını ancak bu yıl malzeme fiyatlarının artmasından dolayı 1 TL’lik zam yaptıklarını belirterek,“Fiyatlar 3 senedir değişmiyordu aynıydı. Ama bu sene fiyatlara 1 lira zam yaptık. Alımlarla alakalı bu tabi. Biz bu artırımı minimumda tutma çabasındaydık. Böyle yaptık. Sade tahinli pide 12 TL, cevizlisi 15 TL, cevizli tereyağlı-kaymaklı 17 TL, Antep fıstıklı-tereyağlı 20 TL. Katılan malzemeye göre fiyatlar da değişiyor. 5-6 çeşit yapıyoruz. Ama çeşit sınırı yok. Müşterinin isteğine göre de çeşitler ortaya çıkıyor” diye konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim