Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, Engelsiz Yaşam Birimi ve Yaşlı ve Engelli Eğitim, Bakım, Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEBAY) işbirliği ile Konya’daki bütün engellilerle ilgilenen resmi kurum ve vakıfları kapsayan ‘Bilgi Paylaşımı’ toplantısı düzenlendi. SÜ Senato Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan, Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın eşi Doç. Dr. Nilsen Okudan, Yüksek Öğretim Kurumu Üyesi ve Özürlü Öğrenciler Komisyonu Eş Başkanı Prof. Dr. Şaban Çalış, İl Sosyal Hizmetler Müdürü İzzet Güneş, Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Hakan Sarı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Tuncay Karabulut, YEBAY’ın kurulmasına destek veren Adnan Ağırbaşlı, idari ve mülki yetkililer ile çok sayıda engelli insan katıldı.  Programa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Opr. Dr. Sare Davutoğlu da telefonla katıldı. Türkiye’nin tam olarak gelişmesi için bizi tarihte güçlü kılan değerlere sahip çıkmamız gerektiğini dile getiren Sare Davutoğlu, bunların başında engelliler yaşlılara sahip çıkmak geldiğini kaydetti. Herkesin potansiyel engelli olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Bu noktada başta Özürlüler İdaresi Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurumlar artık engellilerin ve yaşlıların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar yürütüyor. Şuanda 100 bin yaşlıya evde bakım hizmeti veriliyor. Engelli çocukların tedavileri için ailelerine yardım yapılıyor” dedi.
YÖK Üyesi Prof. Dr. Şaban Çalış ise yaşlıların ve engellilerin toplum içinde önemli iki kesim olduğunu ifade etti. Herkesin bir yaşlanacağını ve toplum içinde sürekli yaşlı insanlarla iç içe olunduğunu anlatan Çalış, şunları kaydetti: “Fakat onlar bizim varlığımızdır. Onlar olmasa biz olmayız, biz olmazsak gelecek olmaz. Şuanda Türkiye’de 12 milyona yakın engelli var. Bu anlamda yaşlılar ve engeliler değerleri ve geleceğimizi bilmemiz açısından iki önemli kesimdir. Onları toplumda faydalı bir konuma oturtmalıyız. Bu amaçla YEBAY’ı oluşturduk. Konya yaşlılar ve engellilere yönelik önemli bir merkez olacaktır. Bu merkezin Selçuk Üniversitesinde de kurulması önemli bizim için gururdur. Araştırma ve uygulama yapacak bir merkez olacaktır. Konya’nın kültürel, tarihsel ve insani olarak bu merkeze hazır olduğunu düşünüyorum. Burada amaç sadece tedavi ve bakım değildir. Yaşlıların ve engellilerin hayatı dolu dolu yaşamasıdır. Onun için YEBAY yaşlı ve engellilerin hayattan zevk aldıkları bir yer olacak” dedi.
1980’den itibaren engelli çocukların eğitimlerinin kolaylaştırılması ve topluma adapte olmaları için çalışmaların başladığını dile getiren Doç. Dr. Nilse Okudan da aynı şekilde kurulacak YEBAY’ın ve hizmet veren Engelsiz Yaşam Birimi’nin bu anlamda önemli hizmetler vereceğini aktardı.
Ali Arslan
 
Editör: TE Bilişim