AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, oyunu Muhittin Güzelkılınç Anadolu Lisesi’nde kullandı. Sabah saatlerinde AK Parti Konya Milletvekili Adayları Mehmet Akif Yılmaz, Zerrin Özel ve Muhammed Zeren’in de aralarında bulunduğu bir heyetle okula gelen Sorgun, 1116 Nolu sandığa giderek oyunu kullandı. Oyunu kullanmasının ardından bir değerlendirme yapan Sorgun, yaklaşık 2 aydır Türkiye’nin seçim süreci yaşadığını hatırlattı. Bugün Türk milletinin büyük bir vakar içerisinde sandığa gittiğini belirten Sorgun, seçimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi, “Milletimiz olgunlukla oylarını kullanmaya devam ediyor. Bugün tarihi bir gün. Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş için önemli bir gün. Bugün ilkleri yaşadığımız bir seçim günü. Bu seçimde toplamda 59 milyon üzeri seçmenimiz oy kullanacak. Bunun 3 milyondan fazla yurt dışı seçmeni. Yurt dışı seçmenlerimiz oylarını kullandı. Büyük katılım olacağını görüyoruz. Çünkü yurt dışında dün gece itibari ile 1 buçuk milyonun üzerinde oy kullanıldı. En son yaptığımız referandumdan çok daha fazla oy kullanılmış olacak. Bu da gösteriyor ki bu millet hem yurt içinde hem yurt dışında tehditlere, baskılara boyun eğmez. Yurt dışında biliyorsunuz birçok Avrupa ülkesinde program yapmamıza mani olmak istediler. Ama bazı örgütlere ve yandaşlarına kucak açtılar. Buna rağmen yurt dışındaki vatandaşlarımız Türkiye aidiyetiyle sandığa gittiler. Sonuçların da ülkemize hayırlı olacağını düşünüyoruz. Bugün ilk defa Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimini aynı anda yaptık. 2 pusula, 1 zarf, 1 sandık olmak üzere oylarımızı kullanıyoruz. Bunu da yine son yaptığımız değişiklikle getirdik. Son referandumda ve önceki seçimlerde geçersiz oylar milyonu buluyordu. Yaptığımız değişikliklerle seçmen iradesinin, millet iradesinin sandığa iyi bir şekilde yansıması amacını taşıyordu. Hem daha kolay oy kullanmayı sağlamış olduk hem de yanlışların önüne geçmiş olduk.”

EN GÜVENLİ SEÇİM TÜRKİYE’DE

Türkiye’deki seçimlerin yargı denetimi ve gözetimi altında yapıldığını bu anlamda dünyanın en güvenli seçimlerinin Türkiye’de yapıldığına dikkat çeken Sorgun, “Dünyanın en güvenli seçimleri Türkiye’de yapılıyor. Başından sonuna kadar sandıktan yüksek seçim kuruluna kadar her kademe siyasi partilerin temsilcileri var. Şuanda yurt dışından gözlemci olarak Türkiye’ye gelen heyetler söz konusu. 8 ayrı kuruluş Türkiye’nin çeşitli yerlerinde seçimleri gözlemekte. Bu konuda biz de kendilerine yardımcı oluyoruz” dedi.

‘YAPTIĞIMIZ DEĞİŞİKLİKLERİ UYGULARIZ’

İlk defa bu seçimlerde oy kullanacak 1 buçuk milyonun üzerinde seçmen olduğunun altını çizen Sorgun, ayrıca Meclis’te yapılan “18 yaşını dolduran milletvekili adayı olabilir”  değişikliğini hatırlattı. AK Parti olarak bu seçimlerde 30 yaşın altında genç milletvekili adaylarının olduğunu belirten Sorgun, “AK Parti olarak aldığımız kararları, yaptığımız kanuni değişiklikleri sadece söylemde bırakmadığımızı, eyleme döktüğümüzü ifade eder. İnşallah bu seçimlerimizin Türkiye’ye, Konya’ya hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.

DEMOKRASİ, İNSAN HAKLARI VE ETİK KULÜBÜ

Sorgun oy kullanma işleminin ardından oy kullandığı sandığın bulunduğu okul sınıfı kapısı üzerinde yazan bir yazıya dikkat çekti. “Demokrasi, insan hakları ve etik kulübü’ yazısını gören Sorgun, “Türkiye’nin seçime gittiği bugünde böyle bir yazı güzel bir tevafuk oldu” dedi. Sorgun burada fotoğraf çektirdi.

SANDIK GÖREVLİLERİ BİLGİLİ OLMALI

Sorgun’un oy kullandığı sırada küçük bir sorun da yaşandı. Sandık görevlileri Sorgun’un YSK listesine göre isminin 1116 Nolu sandıkta olmaması gerekçesiyle bu sandıkta oy kullanamayacağını bildirmesi üzerine Sorgun, Milletvekillerinin istedikleri bir sandıkta oy kullanabileceğini öngören seçim kanunu hatırlattı. Sandık görevlilerine kanun hakkında bilgilendirme yapan Sorgun olayla ilgili olarak, “Sandık görevlileri seçim kanunu ile ilgili bilgi olmak zorunda” yorumunu yaptı.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim