Yaklaşık 700 bin kişinin beklediği EYT yasasının akıbeti gündemden düşmüyor. 1 Ekim tarihi itibariyle açıklan TBMM'de görüşülmesi beklenen Emeklilikte yaşa takılma konusundan son gelişmeler yakından takip ediliyor. Prim gününü dolduran ve yaş hariç diğer şartları yerine getiren vatandaşlar kendilerine emeklilik yolunun açılmasını talep ediyorlar. Yapılan değerlendirmelere göre SSK'lıların 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecek. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar için güncel bir düzenleme var mı? EYT için hükumet kanadından yapılan son açıklamalar neler? Ekim ayı içerisinde EYT yasası çıkacak mı? İşte, Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT, erken emeklilik yasası için son dakika gelişmeleri....

KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULDU

Emeklilikte yaşa takılanlar için adım atan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, kanun teklifini meclise sundu. Milyonlarca emekli adayını heyecanlandıran bu tasarı ile yaşını dolduran ancak prim günü eksik olan vatandaşlar eksik primlerini borçlanarak emekli olabilecekler. Tasarıyı anlatan Erdem TBMM'de yaptığı konuşmada "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. 

Teklif komisyona girerken, düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak. 

Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın sağlanması gündemde. 

MAĞDUR ESNAF İÇİN EMEKLİLİK YOLU AÇILDI

Emekliler için beklenen yasa çıkarsa esnaflar için de emeklilik yolu açılacak. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak.

KALIN'DAN GELEN SON AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın geçtiğimiz akşam bir basın mensubunun yönelttiği 'Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin verilen öneriye kabinenin bakışı nedir?' sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı;

"Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükumet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil."

EYT İÇİN YENİ DÜZENLEME VAR MI?

Muhalefet partilerinin gündemine aldığı emeklilikte yaşa takılma sorunu şuanda en çok konuşulan mevzular arasında yer alıyor. 4 muhalefet partisi ayrı ayrı yönergeler hazırladılar ve tekliflerini sundular. Yapılan tekliflerin ana maddesi ise şöyle; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 gün prim ödeme koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşı beklemeden emekli olmaları... Muhalefet partilerinden gelen bu talepler neticesinde farklı mekanlarda farklı açıklamalar da hükumet temsilcilerinden geldi.

1999 yılı öncesinde sigortalı olan bir çok kişiyi yakından ilgilendiren yaşa takılma sorunu için çalışmaların gündemde olduğu söyleniyor. Bu durumda Hazine ve Maliye Bakanlığının bu çalışmalarda bütçeye getireceği yük üzerinde tartışılırken, hazırlanan taslağa göre yaş itibari ile kalan yıla oranla süre boyunca düşük maaş alarak emekli edilmesinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Şuan itibariyle net bir çalışma ve yol haritası verilmezken, gözler önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen açıklamalarda. EYT yasasına ilişkin herhangi gelecek olan her açıklama haberimizin detayında yerini alacaktır.

"HÜKUMETİN GÜNDEMİNDE YOK"

Geçtiğimiz gün yapılan kabine toplantısı sonrasında kendisine yöneltilen  'Başta MHP olmak üzere muhalefet partileri emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek için Meclis’e yasa teklifi verdi. Hükümet olarak olaya nasıl bakıyorsunuz? MHP’ye destek verecek misiniz?' sorusuna cevaben Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu konu bugün gündeme gelmedi. Hükumetin gündeminde de yok. Gündeme gelince bakılır. Bütçeye üreteceği maliyeti dikkate almak lazım." demişti. 

"BU MESELE İLE İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ YOK"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yöneltilen, "Emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine  "Şu an itibariyle bize gelen bir şey yoktur. Elimizde bir şey yoktur. Bu meseleyle ilgili çalışılmamız yoktur” dedi. Prim gününü dolduran ve yaş şartını tamamlamak için beklemek durumunda olan vatandaşların beklentilerinin olmaması gerektiğini ifade etmişti.

"TOPLUMSAL MAĞDURİYETE DÖNÜŞEN BİR SORUN"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, 1 Ocak 2000'de yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanun ile 1 Ekim 2008'de uygulamaya giren 5510 ayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yaş kademesinin yükseltildiği ve aylıkların bağlanmasının geciktirildiğini belirterek sorunun siyaset üste bir bakış açısı ile çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti,

"Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmeli. Toplumsal bir mağduriyete dönüşen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı."

 
YAŞA TAKILMADAN EMEKLİ OLMAK İÇİN...
 

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, yaş haricinde diğer koşulları sağlayan 1999 yılından önce sigortalı olan yüzbinlerce kişinin, yeni yasanın çıkması durumunda yaşa takılmadan emekli olabileceklerini ifade etti. İşte, Ali Duman'nın DHA'ya yaptığı açıklamaların satır başları;

"2016 ve 2018 yıllarında TBMM'ye sunulan emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanmış Kanun Teklifine göre, ilk SGK girişi 08.09.1999 ve öncesinde olanlardan, erkek ise 25 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar, kadın ise 20 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar bu haktan faydalanabilecekler.

"Bir başka deyişle, bu teklif Ekim ayında yasalaşırsa, erkek için 1993 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, kadın için 1998 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, gerekli olan 5000 ile 5975 gün aralığındaki hizmet prim günlerini tamamlamışlarsa, bu yasadan yararlanarak üç ay içinde yazılı başvuruda bulunmaları halinde emekli olabilecekler.

"Ülkemizdeki emeklilik yaş şartı mecburiyeti 1999 yılından sonra gelmiştir. Dolayısıyla teklifte gördüğümüz üzere, sadece 1999 yılından önce SGK kapsamına alınanları dikkate almaktadır.

"1999 yılı öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, o tarihlerde herhangi bir şekilde yaş şartıyla alakalı bir zorunlulukları bulunmadığından, 1999 yılından sonra gelen yaş şartı mecburiyetiyle ciddi mağduriyet yaşamışlardır. Bu teklifin kabulü halinde en azından bu mağduriyetin bir kısmı giderilmiş olacaktır."

"Kanunun yürürlüğe girmesiyle gereken 20 yıl ve 25 yıl gibi zorunlu hizmet süresini, SGK ilk giriş tarihinden önce askerlik vazifesini yapmış olanlar ve/veya yurtdışında çalışmış olanlar borçlanma yöntemiyle tamamlama hakkına sahip olacaklar."

"Prim günlerinde eksik olanlar ise doğum, askerlik ve yurtdışı gibi borçlanma yöntemleriyle eksiklerini tamamlama haklarına sahip olacaklardır. Diğer yandan yaş şartı kanunundan önceki emeklilik ile alakalı kanunları incelediğimizde, ilk SGK girişleri 18 yaşından küçük olanların, 18 yaşını doldurduğu tarih SGK ilk girişi olarak kabul edilmektedir."

"Bu durumda anlaşılıyor ki Kanun Teklifinin aynen kabulü halinde, 1975 Yılı Ekim Ayından önce doğan erkekler ile 1980 Yılı Ekim Ayından önce doğan kadınlar bu Kanundan yararlanarak emekli olabileceklerdir. Kanun Teklifinin değiştirilmesi ya da yeniden düzenlenmesi halinde güncel detaylarını yeniden değerlendireceğiz."

Editör: TE Bilişim