Şemsi Bayraktar, “Dünya elma üretimde Çin ve ABD’nin ardındanüçüncüyüz” dedi

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel BaşkanıŞemsi Bayraktar, iç ve dış pazarda ürününü satışa sunmak için bin bir emekleyetiştiren çiftçinin, piyasada yeterli fiyat oluşmamasından dolayı zararlakarşı karşıya kaldığını belirterek, “Dış pazarda aranılan kalitede üretimyapmamıza rağmen elma ihracatımızın arzu edilen seviyede olmaması, üreticimizizor durumda bıraktı” dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Bayraktar, Türkiye’niniklim ve toprak şartlarının, pazar değeri yüksek, verimli, kaliteli meyveoluşturan elma çeşitleriyle yapılan üretime uygun olduğunu bildirdi.Anadolu’nun, elmanın anavatanı olduğunu vurgulayan Bayraktar, bundan dolayıülkenin hemen her bölgesinde elma yetiştiriciliği yapmanın mümkün olabildiğinibelirtti.

“ÜRETİMDE ÇİN VE ABD’NİN ARDINDAN ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ”

Son yıllarda, kaliteli, özellikle dış pazarda tercihedilen çeşitlerin yetiştirilmesinden dolayı elma ihracatının 2011 yılında 36,6milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:“Yurdumuzunhemen her bölgesinde yetiştirilmesi mümkün olması nedeniyle 2002 yılında 2,2milyon ton olan elma üretimi, 2011 yılında yaklaşık yüzde 27’lik artışla 2,8milyon tona ulaştı. 69,6 milyon ton olan dünya elma üretimi içinde yaklaşıkyüzde 4’lük payla elma üreticisi ülkeler arasında Çin ve ABD’nin ardındanüçüncü sırada yer alıyoruz. Türkiye’yi İtalya ve Hindistan takip ediyor.Türkiye’nin elma üretiminin 10 yıl gibi kısa bir sürede bu noktalaragelmesinde, elma ihracatımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiğibahçe tesisi desteği ve meyve olarak tüketimin yanı sıra meyve suyu, marmelat,sirke, çay, cips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünlere işlenmesi de etkili oldu.Elma üretimi ekonomimize önemli katkılar sağladı.”

“ELMA İÇİN İHRACATIN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI”

Son yıllarda üretimde önemli artış olduğu, içtüketiminin sınırlı kaldığı göz önüne alındığında, iç tüketim fazlası elma içinihracatın öneminin daha da arttığını vurgulayan Bayraktar, şunlarıkaydetti:“Dünya elma üretimde Çin ve ABD’nin ardından üçüncüyüz. Tüketimfazlası ürün için ihracattan başka bir alternatif bulunmuyor. Üreticimizinürünün hak ettiği değeri bulması, zarar etmemesi, zor durumda kalmaması için,muhafaza süresi belirli olan elmasını bir an evvel değerlendirmesi, ancak artanihracatla sağlanabilir. Bu ise ihracat artışını sağlayacak desteğin verilmesi,diğer bir ifadeyle üreticiyi ihracata teşvik edecek önlemlerin alınmasıylamümkün olabilir. Aksi durum üreticimizin zarar etmesine, bunun sonucu olarakbaşka çaresi kalmayan çiftçimizin üretimden vazgeçmesine yol açar. Yaklaşık 500bin üretici nüfusun istihdamını sağlayan elma üretiminde çalışan işçileri veelmayı işleyerek katma değer kazandıran tarımsal sanayide sağlanan istihdamdüşünüldüğünde, üreticimizin üretimden vazgeçmesi ekonomimiz açısından önemlibir kayıp olacak.”

“SOĞUK HAVA DEPOLARI ELMAYLA DOLU”

Bayraktar, ülke üretiminin yüzde 55’ini yapan Isparta,Karaman, Niğde ve Antalya’da soğuk hava depolarının elmayla dolu olmasınınüreticiler için iç piyasada pazar bulmayı neredeyse imkansız hale getirdiğinibelirtti. Üreticilerin üretimde sürekliliği sağlamak için, ilaç, gübre, sulama,bakım, budama ve depolama masrafları için kullandıkları krediyi iç piyasadasatış yapamadığı için ödeyemeyecek duruma geldiğine dikkat çeken Bayraktar,şöyle dedi:

“Üreticilerimizin bu mağduriyetlerinin giderilmesiaçısından uluslararası pazarda, üreticilerimize rekabet ortamı oluşturulmasızorunluluk taşıyor. Uluslararası pazarda Türkiye’nin ithalat-ihracat açığınınkapatılmasında büyük önem taşıyan tarım ürünlerinde ihracata yönelik devletdesteklerinin, en kısa zamanda uygulamaya konulması gerekir.”

İHA


Editör: TE Bilişim