Saadet Partisi İl Binası'nda düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının karşısına geçen SP Konya Milletvekili Adayı Mahmut Selim Aça, ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin yanlış politikalar uygulayarak ekonomiyi darboğaza sürüklediğini savunan Aça, "Türkiye'de sanayileşme politikası terk edildi. Tarım ve hayvancılıkta destekler birer birer geri çekiliyor. Köylü ve çiftçiperişan hale gelmiş durumda. Özelleştirme adı altında sanayi tesislerimizin satışı ve bu tesislerin kapanması bu darboğazın başlıca sebepleri. Bunun neticesinde Türkiye, üretimi özellikle ileri teknoloji ürünü sanayi mamulleri üretimini gerçekleştiremeyen ve bu nedenle artan ithalat yüzünden dış ticaret açığı veren, dış ticaret açığı nedeniyle cari açık veren, cari açığı yabancı sıcak para ile kapatmaya çalışan bir ülke konumuna düşütü. Sanayileşemeyen, sürekli dış ticaret açığı veren Türkiye, döviz kuru, faiz, cari açık ve bütçe açığı sarmalında onlarca yıldır bocalamaya mahkûm edildi" diyerek eleştirilerini sıraladı.

Türkiye'de Gayrisafi Yurt İçi Hâsıla (GSYH)'nın gerilediğini belirten Aça, "Kişi başına düşen gelir oranı eriyor, işsizlik almış başını gidiyor, ihracat çöküyor. Dış ticaret açığı her geçen gün batağa sürükleniyor. AK Parti'nin yönetime geldiği 2002 yılında Türkiye ihracatı 36,1 Milyar Dolarken, ithalatı 51,6 Milyar Dolar seviyesindeydi. 2014 senesine geldiğimizde ise ihracat 157,6 Milyar dolara yükselirken ithalat,242,2Milyar Dolara çıktı. Yani dış ticaret açığı yıllık 15,5 Milyar Dolardan 84,6Milyar Dolar oldu. Aynı şekilde 12 yıl içinde iç ve dış borcumuz toplamı 620 Milyar Dolara fırladı. AKParti bu süreçte bu açığı kapatmak için sanayi imalatına yatırım yapmak yerine, sıcak parayla pansuman yapmaya çalışmış, bunun sonucu olarak 12 yıl boyunca faize 600 Milyar TL üstünde ödeme yapmıştır. Yani Osmanlıyı batışa götüren borcu borçla ödeme yoluna gidildi" diye konuştu.

Sadece 2014 yılında yapılan faiz ödemesinin 52 Milyar TL olduğunu vurgulayan SP Konya Milletvekili Adayı Mahmut Selim Aça, "Bütün bu kara tabloya rağmen mevcut hükümet pembe tablo çizmeye çalışıyor. İhracat rakamlarındaki artış ön plana çıkarılırken ithalat rakamlarındaki artış ve dış ticaret açığının her gün artmasından bahsedilmiyor ve toplum üzerinde algı operasyonu yapılıyor. Maalesef ülkemiz her geçen gün ekonomik olarak içinden çıkılmaz bir batağa sürükleniyor, iflasın eşiğine getiriliyor. Belli bir zümrenin çıkarları uğruna, ekonomi ve dış ticaret yönetiminin iş bilmez kişilerin eline bırakılması sonucunda ihracat yapan işletmelerin dış pazarlarda rekabet gücü kalmadı" diyerek Türkiye'deüretime dayalı ekonominin yerini tüketime dayalı ekonominin aldığını dile getirdi.

Milli İttifak iktidarı ile Türkiye'nin üreten ve ürettiğini pazarlayabilen bir ülke haline geleceğini aktaran Aça, "Ekonomi yönetimi A'dan Z'ye üretime odaklanacak, kaynaklar en verimli şekilde üretime sevk edilecek. Ekonomi güçlenerek kalkınma ve gelir dağılımında adaletin tesisi üzerine kurulacak. Üretim kapasitesinin yükselmesiyle birlikte üretilen mal ve hizmetler ucuzlayacak ve dış piyasalarda rekabet gücümüz artacak. Yurtdışı 'Ticaret Ataşelerimiz' in etkinliği artırılacak, bu ataşeliklerin 'Dış Ticaret Ajansları' gibi çalışmaları sağlanacak. Bu şekilde kamu desteği ve özel sektör dinamizmi birlikte bir sinerji yakalayacak. Gümrük mevzuatı sadeleştirilecek ve şeffaf hale getirilecek. Gümrük hizmetlerinin kalitesi arttırılacak, hızlandırılacak ve etkinleştirilecek. Yerli ve ileri teknoloji mallarının üretiminde kullanılan girdiler üzerindeki vergiler düşürülecek, ithal ikamesi sağlayan yatırımlara öncelik verilecek. Türkiye'de işsizlik, kalkınma ve dışa bağımlılık problemi, sanayileşerek bilgi ve teknoloji üreten bir toplum haline gelerek çözülecektir. Türkiye bu kapsamda kendi arabasını, kendi akıllı telefonunu, kendi mikro işlemcisini, kendi biyo-teknolojisini üretebilen bir ülke olacaktır. Türkiye'nin dünya ekonomisinde etkin, istikrarlı, bağımsız ve üretim odaklı bir ülke haline gelmesi için tüm sektörlerin aynı yüksek hedeflere odaklanması ve koordinasyon içinde ilerlemesi sağlanacaktır" diyerek Milli İttifak'ın ekonomi politikalarıyla kötü gidişatın önüne geçileceğini ifade etti.

SEYFULLAH POLAT

Editör: TE Bilişim