Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Sürücü Kursları Federasyonu Yönetim Kurulu sürücü kursları ve ehliyet konusundaki pek çok yeniliği içeren bir dizi konuyu görüşmek için bir araya geldi. Düzenlenen çalıştay ile ilgili bilgi veren Türkiye Sürücü Kursları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sürücü Kursları Birliği Derneği Başkanı Fatih Kocakafa önemli konuların masaya geldiğini belirtti. Kocakafa, "Yaptığımız çalıştayda pek çok konuyu konuştuk. Bazılarında da karar verdik. Direksiyon sınavından kalan adaylarımız iki saat tekrar çalıştırılarak kursiyerlerimizin direksiyon hâkimiyeti artırılacak. Bu takviye eğitimiyle sınava girecek. Araç başı kursiyer kaydımız 15 idi. Biz araç başı düşen kursiyer sayısını 10'a düşürmeyi planlıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız da öğrenci sayısı düştükçe eğitim kalitesinin artacağını düşünüyoruz. Bunun için araç başı en fazla 10 öğrenci kaydı yapılabilecek. Öğrenciler ile daha fazla ilgilenmeyi planlıyoruz" dedi.

MERKEZİ DİREKSİYON SINAVLARI GELİYOR

Ehliyet sınavları konusunda da bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Türkiye Sürücü Kursları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kocakafa, direksiyon sınavlarını tüm ülke genelinde aynı anda düzenlemeyi düşündüklerini belirtti. Kocakafa, "Direksiyon sınav tarihleri konusunda da bir düzenleme çalışmamız var. Direksiyon sınavlarını da merkezi sınav sistemi ile yapmayı planlıyoruz. Sınavları Türkiye'nin her yerinde aynı günde düzenlemeyi düşünüyoruz. Artık Konya ve İzmir'deki direksiyon sınav tarihleri birbirinden farklı olmayacak" diye konuştu.

SSK'YI ÖDEMEYEN KURS KAYIT YAPAMAYACAK

Sürücü kursu sahipleri için de düzenlemeler düşünüldüğünü belirten Kocakafa, SSK'sını ödemeyen kurs sahiplerinin yeni kayıt alamayacaklarını söyledi. Kocakafa, "Artık sürücü kurslarına da çeki düzen verilecek. SSK'sını ve vergisini ödemeyen sürücü kursu sahibi arkadaşlarımız öğrenci kaydı yapamayacak. Aday kaydında bütün evraklar tam olunca kayıt alınacak. Adaylarımızın teorik eğitimi bittikten sonra teorik sınavına girecek, direksiyon eğitimi bittikten sonra da direksiyon sınavına girilecek. Eskiden dönem açarken teorik ve direksiyon ders programlarını birlikte yapmak zorundaydık. Dersi biten kursiyerlerimiz o alanda sınava girecek. A2 sınavlarında da süre 15 dakikaya inecek. Ülke genelinde hava koşulları göz önüne alınınca doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Diğer ehliyet tiplerindeki sınav sürelerimiz ayını kalıyor. Sürücü kursları olarak ödediğimiz kurum harçlarına da düzenleme getirmek istiyoruz. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda kurumlar ilk açılırken harç ödeyecek" ifadelerini kullandı.

EHLİYET ÜLKENİN HER TARAFINDAN ÇIKARILABİLECEK

Kocakafa, sınav komisyonlarının eğitimlerini 60 saatten 120 saate çıkarıldığını belirtti. Kocakafa, "Sınav komisyonlarının da eğitimleri artırılıyor. Artık sınav komisyonlarında yer alan görevlilerimizin eğitimleri iki katına çıkarılıyor. Önceden 60 saat eğitim alınırken bu süre 120 dakikaya çıktı. Komisyon görevlilerimize sınavlar da yapılıyor. Ayrıca ehliyet almaya hak kazanan kursiyerler ehliyetini artık ülkenin her tarafından çıkartabilecek" diye konuştu.

AHMET ÇAKIR

Editör: TE Bilişim