Havaların ısınmasıyla artan düğünler beraberinde konvoy, korna ve havaya atılan mermileri de getiriyor. Emniyet ise bunun önüne geçebilmek için etkin mücadele veriyor. İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, "Düğünümüzde kan akmasın' adlı bir proje geliştirdik. Bu proje 28 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girdi" dedi

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte Konya'da düğün mevsimi de başlamış oldu. Ramazan ayı gelmeden önce düğün yaparak, mutlu bir yuva kurmak isteyenler özellikle hafta sonlarında ciddi bir düğün yoğunluğu oluşturuyor. Düğün salonlarının neredeyse tamamının dolu olduğu bu günlerde, Konya'ya has adetler de bir bir yerine getiriliyor.

Ancak geçmişten günümüze süregelmiş olan bazı adetler ise hem çevre ve gürültü kirliliğine yol açıyor, hem de büyük riskleri beraberinde getiriyor. Onlarca aracın konvoy halinde trafikte seyretmesi, zaten içinden çıkılmaz bir hal almış olan Konya trafiğinin neredeyse tamamen kilitlenmesine yol açıyor. Konvoy bozulmasın diye kırmızı araçlar kırmızı ışıkta dahi geçebiliyor. Yolda ilerlerken ani şerit değişiklikleri yapılarak, tehlikeli oyunlar oynanıyor. Bu durum zaman zaman konvoylar içerisinde trafik kazalarının yaşanmasını da sebep oluyor. Bu trafik kazaları zaman zaman ölümle sonuçlanan üzücü sonuçlara ulaşabiliyor. Düğün konvoylarında aynı zamanda sürekli korna çalınıyor olması da büyük bir gürültü kirliliğini beraberinde getiriyor.

UMARSIZCA SİLAH ATIYORLAR!

Belki de üzerinde en çok düşünülmesi gereken konulardan biri de düğünlerde silah kullanımı. Geçtiğimiz haftasonu bir düğünde konvoyun önünü araçlarıyla kesip yolu kapatan bir grup genç, bellerinden çıkardıkları silahları havaya doğrultarak adeta mermi yağdırdı. Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi yakınlarında meydana gelen bu olayı görenler hayretlerini gizleyemezken, mermiler bitince grup yolu tekrar açtı ve düğün konvoyu da yoluna devam etti.

DÜĞÜNÜMÜZDE KAN AKMASIN!

Nisan ayının ikinci haftasında düğün mevsimine yönelik bir çalışma başlattıklarını, bunu da resmi ve sivil ilgili bütün kurum ve kuruluşlara ulaştırdıklarını dile getiren İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, "Bahar ve yaz aylarında yoğunlaşan düğünler nedeniyle trafik düzeni aksatılarak kamu düzeninin bozulması, sokak düğünü ve düğün konvoylarından kaynaklanan gürültü kirliliği gibi faaliyetlerin sonlandırılması, örf ve adetlerimizin bir parçasıymış gibi lanse edilen düğünlerde silah atılmasının engellenmesi amacıyla 'düğünümüzde kan akmasın' adlı bir proje geliştirdik. Bu proje 28 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girdi" diye konuştu.

DÜĞÜNÜNÜZÜ POLİS ZİYARET EDEBİLİR

Projenin ayrıntıları ile ilgili de bilgi veren İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, "Düğün tarihleri ve adresleri belirlenerek görevlendiriyoruz. Düğünler ziyaret ediliyor ve olumsuz hareketler, riskler veya yasal yaptırımlar hakkında bilgilendirmeler yapılıyor. Düğünlerde silah atılmasının önlenmesi için halkın rahatlıkla görebileceği yerlere afiş, broşür asılıyor. Konunun Cuma hutbelerinde yer alması için çalışma başlattık. Nikah dairelerine gelen vatandaşlara broşür ve afişler veriliyor. Emniyet Müdürlüğümüz, belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi kurumların web sayfalarında projeyi duyurması için de çalışma yürüttük. Diğer taraftan mahalle muhtarları da bu konudaki hassasiyetimizin düğün yapacaklara aktarılması adına bilgilendiriliyor. Amacımız ceza kesmek değil ama, kuralların dışına çıkanlara da yasal çerçevede gereken ceza verilecektir. Bu nedenle toplumdaki diğer bireyleri rahatsız edecek, onların hayatını riske atacak tüm tutum ve davranışlardan uzak durulmasını özellikle talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

FURKAN KEMAL ARSLAN

Editör: TE Bilişim