Konyalı genç girişimci Hasan Doğan, demir yolunda kullanılan elektrikli sinyalizasyon hattını çeken ray üstü iş makinesi üretti. Türkiye'de ilk defa Konya'da üretilen bu makine ile sinyalizasyon direkleri ve betonları, sinyalizasyon hat çekimi, demiryolu kanal kapakları, demiryolu bakım ve onarım işleri gerçekleştiriliyor.Demiryolu işini alan bir müteahhidin,"İşimizi yapacak olan bir makineyi koskoca Bursa'da ve Konya'da yapacak birileri yok mu?" dediğini duyduğunu ve bunun kendisini rahatsız etmesinden dolayı makineyi kendisinin yapabileceğini söylediğini belirten Doğan,bir buçuk iki yıl önce bu makineyi yaptığını ve müteahhidin şu anda bu ray üstü iş makinesini kullandığını söyledi. Makineyi üretmeye başladığında birçok esnafın yapamayacağını söylediğini aktaran Doğan, makinenin bitmesinden sonra komşu esnafların da hayranlıklı baktığını söyledi. Ray üstü iş makinesini kendi imkânları ile yaptığını ve Türkiye'nin demiryolu hattında kendi milli ürünlerini kullanması için bunun seri üretimini yapmayı istediğini söyleyen Hasan Doğan, bu konuda girişimci sanayicilerden de destek beklediğini belirtti. Doğan, dışarıdan vinç yardımıyla çekilen hatlar ve insan gücüyle çekilen kabloların, ray üstü iş makinesi sayesinde hat üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebildiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra imkansızlıklara rağmen demiryolu yapımının İkinci Dünya Savaşı'na kadar büyük bir hızla sürdürüldüğünü belirten Doğan, milli güvenlik ve bütünlüğün sağlanması için demiryolu ağının ülkeyi sarmasının hedeflendiğini söyledi.

Maktrey ismini verdiği ray üstü iş makinesi ile zaman, enerji ve fazla ekipmandan tasarruf sağlandığını aktaran Hasan Doğan, 1 aylık işin yarı yarıya düşürüldüğünü söyledi. Dışarıdan vinç yardımıyla çekilen hatlar ve insan gücüyle çekilen kabloları,ray üstü iş makinesi sayesinde iki kişinin yapabileceğini belirten Doğan, "Kısıtlı imkânlar ile yaptığımız ve Maktrey ismini verdiğimiz ray üstü iş makinesi ile sinyalizasyon direkleri ve betonları, sinyalizasyon hat çekimi, demiryolu kanal kapakları, Demiryolu bakım ve onarım işleri yapılıyor.  Makinemiz, çift römorg, 6 adat havalı lif, 2 adet dmontajdomuz ayağı, 5 ton yük kapasitesi, dizel motor ve 8 teker fren sisteminden oluşuyor" dedi. Bir tane yaptığı makinenin şu anda kullanımda olduğunu söyleyen Doğan, Türkiye'de bu zamana kadar yapılmamış olan bu makinenin seri üretimi için destek beklediğini aktardı.

MUSTAFA ÖZÇELİK

Editör: TE Bilişim