Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Uzman Cemil Paslı, çalışmalar ve yapılan hizmetler ile ilgili bilgi verdi. Öncelikle hizmet basamaklarının iyileştirici-geliştirici, koruyucu önleyici ve tedavi ve rehabilite edici şeklinde 3 basamaktan oluştuğu tespitini aktardı. Paslı, kurumlarının en merkezinde aile olduğunu söyleyen Paslı, tüm uğraşlarının aile ortamına yönelik olduğunu, farklı sebeplerle bozulan aile ortamının ise en hızlı bir şekilde tamiri olduğunu belirtti. Paslı, korunmaya muhtaç çocuklar, koruyucu aile ve evlat edinme, sosyal ekonomik destek, aile eğitim ve danışanlık, koruyucu önleyici faaliyetler kapsamında aile eğitim programı uygulamaları, yaşlı hizmetleri, engellilere, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler ile kadınlara yönelik hizmetlerin yaptıkları çalışmaların başlıcaları olduğunu ifade etti.
11 BİN 81 KİŞİYE EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLİYOR
Engelli bakımlarında da il müdürlüğüne bağlı 6 tane özel engelli bakım merkezinde 406 engelliye yatılı bakım hizmeti verildiğini aktaran Paslı, 2013 yılı sonu itibariyle 10 bin 854 bu gün itibariyle ise 11 bin 81 engelli kişiye bakan yakınına evde bakım ücreti verildiğini söyledi. Engelli bireylerin birçoğuna evlerde bakıldığını ifade eden Paslı, "Engellilerin ağır engelli raporu varsa ve kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte ikisinden azsa engelli bireylerin bakıcısı olanlar bize müracaat ediyorlar. Bunlar yerinde değerlendiriliyor. Bakım yapılacak olan ortam hijyenik ve sorumluluk açısından da risk taşımıyorsa, engelli bireyler o ailenin elinden alınmadan bakım hizmeti sunuluyor. Bakım ücreti olarak da, net asgari ücret ödeniyor" ifadelerini kullandı
ÇOCUKLARA AİLE ORTAMI OLUŞTURULUYOR
0-18 yaş korunmaya muhtaç 571 çocuktan 262'sinin kurum bakımında, 66 çocuğun koruyucu aile yanında, 152 çocuğun da sosyal ekonomik destek (SED) programı ile ailesinin yanında bulunduğunu dile getiren Paslı, 2013 yılında SED ile 629 çocuğa 3 milyon 178 bin 139 TL ödendiğini, bu gün ise bu rakamın 709 çocuğa ulaştığını belirtti. Çocuklara yönelik yurtların sevgi evlerine ve çocuk evlerine dönüşmeye başladığını aktaran Paslı, eskiden yurtlarda 60'a yakın çocuğun aynı ortamda olduğunu, aynı yemekhanede bulunduğunu belirterek, "Sevgi evlerimiz 6-8'şer kişilik özel birimlerden oluşuyor. Yemekleri orada çıkıyor. Aynı şekilde apartman dairelerinde kiraladığımız 17 adet çocuk evlerimiz var. Çocuk evlerimiz daha güzel. Başlarında bakıcı anneleri var. Pazara, markete beraber gidiyorlar. Okula gittikleri zaman, 'yurtta kalıyoruz' demiyorlar, 'falanca apartmanda kalıyoruz' diyorlar" dedi. Çocukların aile ortamından mahrum kalmaması için de evlat edindirme yöntemi ile ailelere çocukların evlat olarak verildiğini hatırlatan Paslı, 62 koruyucu ailede 74 çocuğun barındığını, 2013 yılında 24 çocuğun evlat olarak verildiğini, 70 kişinin de sırada beklediğini aktardı. Evlat edinmek için bazı şartların bulunması gerektiğini ifade eden Paslı, evli çiftlerin 25 yaşından küçük olmaması, en az 5 yıl evli olması ve talep ettikleri çocuk ile eşlerin kendi yaş ortalamaları arasında 40 yaşını geçmemesi gibi özellikleri barındırması gerektiğini aktardı.
HER KESİME YÖNELİK AİLE EĞİTİMLERİ VERİLİYOR
İyileştirici-geliştirici, koruyucu-önleyici hizmetler alanında en önemli katkının eğitimle sağlanacağının altını çizen Paslı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konya'da 4 Aile Eğitim Formatörü koordinasyonunda ve 38 eğiticimiz ile okullar, polis, askeri kurum, STK gibi kuruluşlarda 'Evlilik öncesi', 'Evlilik', 'Aile İçi İletişim', 'Aile ve Hukuk', 'Aile ve Ekonomi', 'Aile ve Sağlık', 'Aile ve Medya' ve 'Boşanma Öncesi Eğitim' konularında eğitimler veriyoruz., İlimiz Türkiye çapında bu konuda derece yaparak Bakanlığımızca ödüllendirildi."
MUSTAFA ÖZÇELİK

Editör: TE Bilişim