Son 10 yılda 28,83 bin ton olan kuru ve işlenmiş sarımsak ithalatının yüzde 92'si Çin'den gerçekleştirilirken, market rafları ve pazar tezgâhlarındaki 'Made in China' etiketli sarımsaklar dikkat çekiyor.

Türkiye'de yetiştirilen sarımsakların, Çin malı sarımsaklara oranla birçok üstün özelliği bulunuyor. Bu farklarla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, "Öncelikle Türkiye'nin bir tarım politikasının bulunmadığını belirtmek istiyorum. Bu yıl Çumra'da patates üretimi yapan çiftçiler neredeyse ürünlerini yollara saçacak. Geçen yıl da fasulyede aynı durum yaşandı. Bununla ilgili bir düzenleme yapılmalı. Tüketime göre üretim miktarı belirlenmeli ve çiftçi bilinçlendirilmeli. Sarımsağa gelince ülkemizde dünyanın en kaliteli sarımsağı yetişiyor. Örneğin Zonguldak'ın Taşköprü İlçesi Türkiye'deki sarımsak üretiminin merkezidir. En kaliteli sarımsaklar bu ilçede yetişir. Bunun yanı sıra Adana ve Mersin'de sarımsak ekimi olduğunu görüyoruz. Konya'nın iklimi de üretime müsait ancak çiftçilerimiz ekmeyi tercih etmiyor. Bizim ülkemizde yetişen sarımsak, Çin malı sarımsaktan çok daha kaliteli. Çin malı sarımsakların raf ömrü kimyasal maddelerle desteklendiği halde 4 ayı geçmez. Ancak ülkemizde üretilen sarımsaklar en az 11 ay sağlamlığını ve kalitesini korur. Bizim ürettiğimiz sarımsakların içinde öz bulunur ancak Çin malı sarımsakta bu öz bulunmaz. Türkiye'de yetişen sarımsaklar mineral madde, vitamin ve aminoasit yönünden oldukça zengindir. Özellikle stres tedavisinde kullanılan magnezyum ve potasyum ile saç dökülmesi, boy kısalığı ve kısırlık gibi rahatsızlıklara iyi gelen çinkoyu bünyesinde bol miktarda bulunduruyor" diyerek, 2014 yılının Haziran ayında Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Çin'den getirilen ithal sarımsaklara kilo başına 2 dolar gümrük vergisi getirdiğini hatırlattı.

ÇİN MALI SARIMSAĞIN KİLOSU 20 TL

Pazardaki sarımsak fiyatları ve satışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan pazar esnaflarından Yusuf Erdoğan, ithal Çin malı sarımsağın kilosunun 20 TL olduğunu belirtti. Sarımsakların toplu bir şekilde ithal edildikten sonra Türkiye'de paketlendiğini ifade eden Erdoğan, "Şuan pazarda yaş ve kuru sarımsak satışları mevcut. Yaş sarımsaklar yerli üretim ve bu ürünler Adana ile Mersin illerinden geliyor. Yerli sarımsakların kurusu ise Ağustos ayından itibaren tezgâhlarda yerini alıyor. Marketlerden veya pazardan sarımsak alan vatandaşlar 'İthal mi yerli mi?' diye önemsemiyor. Hangisinin fiyatı uygunsa vatandaş onu tercih ediyor" diyerek vatandaşın soyması kolay olduğu için kuru sarımsağa daha çok rağbet gösterdiğini bildirdi.

SEYFULLAH POLAT

Editör: TE Bilişim