Günlerdir Türkiye’nin gündeminden düşmeyen, 77 bin kişinin 511 milyon TL dolandırıldığı Çiftlik Bank sonrasında yeni bir vurgun yaşandığı ortaya çıktı. Yaşanan bu vurgunun yeni adı Anadolu Farm. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı inceleme neticesinde 44 bin üyesi bulunan Anadolu Farm’ın 200 milyon TL vurgun yaptığı ortaya çıktı. İncelemeler başladıktan sonra üyelerine ödemeleri durduran Anadolu Farm, "İnceleme nedeniyle hesaplarımız bloke edildi. Bu yüzden ödeme yapamıyoruz" şeklinde insanları kandırdığı görüldü. Peki nedir bu Anadolu Farm?

ANADOLU FARM NEDİR?

Henüz Çiftlik Bank’ın şokunu atlatamamışken yeni bir dolandırıcılık haberi de Anadolu Farm’dan geldi. Anadolu Farm da Çiftlik Bank gibi  internet üzerinden oynanan bir uygulama. Çiftlik Bank gibi sanal yatırım üzerine kurulan sistemle kullanıcılar Anadolu Farm hesaplarına para aktararak sanal çiftlikler kurarak sanal hayvanlar ve ürünler satın alıyor.  Anadolu Farm, Çılgıninekler, Sütbank, Galeribank, Yeşilbank, Çiftlikshop, Bizimtavuklar, İmecebank, Gerçekçiftçi gibi sanal oyunlar da Çiftlik Bank benzeri yapılanma içinde yer alıyor. Ancak bu markalardan biri olan Anadolu Farm'ın üye sayısı ve topladığı iddia edilen para neredeyse Çiftlik Bank ile yarışacak düzeyde. Anadolu Farm Kayseri kuruluşlu gerçek bir çiftliğin sanalla birleşip insanların yatırımlarını değerlendirmek üzere açılmış genç girişimci ürünüdür. Büroları Kayseri Sümer Hukuk Plaza’da yer alıyor.

ÇİFTLİK BANK’IN AYNISI!

Kayseri merkezli Ekolium A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren ve yılda yüzde 300'e varan oranlarda kar vaat eden Anadolu Farm'ın, bir yılda 200 milyon TL para topladığı öğrenildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın incelemeye aldığı, 44 bin üyesi bulunan sistemde 2 hafta önce tüm ödemeler durdu. Anadolu Farm'ın, Çiftlik Bank ile söylem benzerliği dikkat çekiyor. İnceleme başladıktan sonra üye ödemelerini günlükten haftalığa çıkaran ve sonra da durduran Anadolu Farm'ın üyelerini "İnceleme nedeniyle hesaplarımız bloke edildi. Bu yüzden ödeme yapamıyoruz" şeklinde oyaladığı görüldü.

MEHMET AYDIN İLE BENZERLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR!

Piyasadan 200 milyon TL topladığı iddia edilen Anadolu Farm'ın kurucusu İsa Karademir'in Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ile benzer yaşlarda olması da dikkat çekiyor. Telefonlara çıkmayan Karademir, üyelerine WhatsApp grupları ile mesaj yolluyor. Öte yandan Anadolu Farm üyelerinin de piyasadan daha fazla para toplayabilmek için Çiftlik Bank gibi 'milli duygular'ı sömürdüğü görülüyor.

NİTELİKLİ DOLANDIRICI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri Anadolu Farm'ın da nitelikli dolandırıcılık yaptığını ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Bakanlık ödemelerin durmasında kendilerinin etkisi olmadığını açıkladı.

İADE VE KIRMIZI BÜLTEN SÜREÇLERİ BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çiftlik Bank iddialarına cevap verdi. Konunun savcılık ile bakanlık tarafından takip edildiğini kaydeden Gül, binlerce kişiyi dolandıran ve Uruguay'da bulunduğu belirtilen Mehmet Aydın için "Çiftlik Bank olayında, iade ve kırmızı bülten süreçleri başlatılmıştır. İki ülke arasında özel bir anlaşma bulunmaması, bu talebin ilgili devlet tarafından karşılanmasına engel değildir" dedi.

Editör: TE Bilişim