Sivaslı Ali Kemali’yi anma programına CHP İl Başkanı Mevlüt Karpuz, il yönetim kurulu üyeleri, İl Kadın Kolları Başkanı Deniz İndibi Çelik ve partililer katıldı. CHP İl Başkanı Mevlüt Karpuz, Sivaslı Ali Kemali’nin bir aydın, bir yurt sever ve aynı zamanda bir öğretmen olduğunu, yurdumuzun işgal edildiği dönemlerde halkımızın düşmana karşı direnmesi noktasında bilinçlendirerek birçok hizmetler verdiğini söyledi.
CHP İl Başkanı Mevlüt Karpuz, Sivaslı Ali Kemali’nin mezarı başında yaptığı konuşmasında Sivaslı Ali Kemali’nin bir aydın ve öğretmen olduğunu belirterek,  “Burada bir şehidi, bir aydını, bir öğretmeni Sivaslı Ali Kemali Bey'i anmak üzere toplandık. İşgal edilen yurdumuzun her köşesinde yurttaşlarımız hızla bir araya gelip çözüm, direniş ve topraklarını savunma amaçlı dernekler oluşturmuştur. Mustafa Kemal Atatürk ve yakın arkadaşlarının dikkatini çeken bu oluşumlar üzerine, bütün bu direniş birimleri tek çatı altında, Anadolu ve Rumeli Müdafayı Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir. Konya’da da Sivaslı Ali Kemali Bey ve arkadaşları Konya Müdafayı Hukuk Cemiyetini yaşama geçirirler. Bu hareket gazete çıkarılması, birebir propaganda şeklinde olduğu gibi, camii vaazları şeklinde sürdürülmüştür. Ali Kemali Bey, Alaeddin Camiinde pek çok kez vaaz vermiş, din elden gidiyor diyenlere cevap vermiştir. Muaveneti Milliye cemiyeti adı altında ayrı bir kuruluşla da, ordumuzun gereksinimi olan giysi, ayakkabı, süvari atlarının gereçleri temin edilip yerlerine ulaştırılmıştır” dedi.
Bugünün Mustafa Kemal’e Atatürk soyadının verildiği gün olmasından dolayı anlamlı bir gün olduğuna dikkat çeken Mevlüt Karpuz, “İngilizler, Konya’da bir isyan çıkarmak için kışkırtma içindedirler. 3 Ekim 1920 sabahında Konya mürteciler tarafından işgal edilir. Sivaslı Ali Kemali Bey’de mürteciler tarafından evinden alınır, önce bir han daha sonra Piri Mehmet Paşa Cami’nde hapis edilir. 4 Ekim 1920 günü dövülerek şehit edilir. Son nefesinde dahi “Sizler cahil ve ne yaptığını bilmez kişilersiniz. Ben sizi affettim, umarım Tanrı’da sizi affeder” sözleri çıkar ağzından. Sivaslı Ali Kemali Bey, din uleması kimliğinin yanında, yenilik sever, aydın ve yurtsever bir insandı. Ama hepsinin yanında o bir öğretmendi. Konya Hukuk Mektebi, pek çok medrese yanında, Konya Lisesinde de öğretmenlik yapmış, onun ötesinde halka öğretmen olmuş, düşüncelerini halka duyurmak için her olanağı kullanmış bir yurtseverdi. Anadolu ve Rumeli Müdafayı Hukuk Cemiyeti, büyük zaferden sonra, Halk Fırkası adını alarak partileşme sürecine girdiği hepimizin bildiği bir gerçektir. O nedenle Sivaslı Ali Kemali Bey'i biz ilk il başkanımız olarak görmekteyiz. Bugün aynı zamanda Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal’e ‘Atatürk’ soyadı verilmesinin de yıldönümüdür. Bu vesileyle Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Sivaslı Ali Kemali Beyin anısı önünde saygı ile eğiliyoruz” şeklinde konuştu.  Konuşmanın ardından CHP’liler hep birlikte dua okudu. 
HABER MERKEZİ 
Editör: TE Bilişim