Devlet Resim Heykel Müzesi'nde Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe Yaz Okulu Açılış Programı enstitünün tanıtıldığı bir sinevizyon gösterisiyle başladı. Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkçe gibi Asya ortalarından Avrupa ortalarına kadar çok geniş bir alanda konuşulabilen bir dilin ve bir kültürün vakfının kurulması konusunda Türkiye olarak geç kaldıklarını belirterek, "Nihayet son 5 yıl içinde bu konuda önce bir yasa çıkardık, arkasından Ankara'da Yunus Emre Merkezi kurduk. Sonra dünyanın 4 bir tarafında Yunus Emre Enstitüleri açmaya başladık. Şu anda 2008-2009'dan bu tarafa 24'e ulaştığımızı biliyorum. Ben bu yıl 25'i geçeriz demiştim. İnşallah yıl sonunda 30'a yaklaşacağız. Bu yıl 44 ülkeden 250'ye yakın konuğumuz var. Türkiye aynı zamanda dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri haline geldi. Biz geçen yıl 30 milyondan fazla yabancı pasaportlu misafir ağırladık ülkemizde. Ve şu anda Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı İngiltere'den fazla. Yunus Emre Merkezleri'nde gördüğümüz bütün öğrencilerimiz bizim için aynı zamanda kültür turizm elçisi oluyorlar" şeklinde konuştu.
Dün öğleden sonra Türkiye için yeni ve güzel bir gelişme yaşadıklarını ifade eden Günay, "Türkiye sadece doğal güzellikleriyle bilinen bir ülke değil, çok güzel tarihsel zenginlikleri de var. İnsanlığın ilk ayak izlerinin bulunduğu coğrafyalardan biri, çünkü iklim buna çok uygun. Bu Allah'ın verdiği bir imkan. Bu nedenle dünyanın büyük medeniyetleri bizim coğrafyamızda şekillenmiştir. 2008 yılına kadar Dünya Kültürel Miras listesine girmiş bulunan 9 alanımız vardı. Geçen yıl büyük gayretle 12 yıl aradan sonra yeni bir alanımızın dünya miras listesine girmesini sağlamıştık. Ünlü Mimar Sinan'ın Selimiye Camii ve Külliyesi dünya miras listesine girmişti. Dün de yapılan toplantıda 10 bin yıl önce insanların yaşadığı, tarım kenti olan, Konya civarındaki Çatalhöyük, Dünya Mirası kalıcı listesine alındı. Bizim için son derece önemli, çünkü Türkiye gibi bir ülkenin 9'la sınırlı kalması kabul edilemezdi. Geçen yıl 10 olmuştuk, bu yıl 11 olduk. Seneye inşallah Alanya sırada. Benim hayalim 30'dur. Cumhuriyetin 100'üncü yılında bu sayıyı inşallah güzel bir seviyeye çıkarmış olacağız" diye konuştu. Dünya Mirası aday listesinde 2008 yılında 18 alanımız olduğunu ve yapılan çalışmalar sonunda bu alan sayısının 38'e çıktığını vurgulayan Günay, şimdi sırada Efes, Bergama, Alanya, Diyarbakır gibi yerlerin olduğunu ve her yıl yeni bir alanı dünyanın ilgisine sunmaya çalışacaklarını söyledi.
DAVUTOĞLU’NDAN TEŞEKKÜR
Davutoğlu Çatalhöyük’ün dünya mirasına alınmasına teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu,  dünya listesinde tarihimizin ve medeniyetimizin sembol şehri Çatalhöyük’ün Neolitik Kenti, Dünya Mirası Listesi’ne alınması ile ilgili teşekkür yazısı yayınladı. Bakan Davutoğlu yayınladığı yazısında, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)  Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleştirdiği son toplantısında, Konya sınırları içerisinde bulunan Çatalhöyük’ü Dünya Mirası Listesi’ne oybirliğiyle kabul etmiştir. Alınan karardan memnuniyeti ve mutluluğumu kıymetli hemşehrilerimle paylaşmak isterim. Çumra Küçükköy mevkiinde bulunan ve geçmişi M.Ö. 7400 yıllarına uzanan Çatalhöyük, yalnız şehrimiz ve ülkemiz için değil, dünya insanlık tarihi adına önemli izler taşımaktadır. İnsanlığın ilk yerleşim yeri, ilk tasarlanmış ev mimarisinin yanı sıra ilk kutsal yapılara ait özgün bulgular da Çatalhöyük’tedir. Döneminin sosyal hayatına ilişkin tarihi kanıtlar sunan Çatalhöyük, bir anlamda insanlık tarihinin an be an kaydedilmiş belgeselidir. Böylesine önemli tarihi ve kültürel değerimizin UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınması şehrimiz ve ülkemiz adına olduğu kadar dünyamız için de hayati öneme sahipti. Kazıların halen devam ettiği Çatalhöyük’ün olası doğa olaylarına ve artan turizm riskine karşı korumaya alınması da kaçınılmaz hale gelmişti. UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin son toplantısında, bakanlığımız görevlilerinin de aralarında bulunduğu Türk heyetinin huzurunda Çatalhöyük’ü oybirliğiyle Dünya Mirası Listesi’ne kabul ettiğini büyük bir memnuniyetle öğrendim. Bu vesileyle alınan kararın; tarihimizin ve medeniyetimizin sembol şehri Konya’ya, tüm hemşerilerime ve milletimize hayırlı olmasını diliyor; eşi bulunmayan mirasımıza sahip çıkan ve Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde emeği bulunanlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
İHA/HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim