Coğrafi yapısının geniş olması, bir tarafının Toroslarla çevrili, diğer tarafının ise düz bir ova yapısına sahip olması Konya'da avcılığı da geniş bir yelpazeye yayıyor. Konya bölgesinde hem kara avcılığı, hem de balık avcılığı yapılabilirken, avcıların yasakları delmesi nedeniyle avlanacak hayvan sayısı günden güne azalıyor. Temiz hava almak, spor yapmak ve stres atmak amacıyla avcılık yapanların sayısı da günden güne azalıyor. Avcı olmanın maliyeti ise kullanılan av malzemesinin türüne göre 800 TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

AVCI OLMANIN MALİYETİ

Av malzemeleri satışı yapan Nazmi Tuncel, avcı olmak isteyenlerin belirli av kriterlerini taşımaya yönelik girişimlerdi bulunduktan sonra av malzemesi satan iş yerlerine başvurduğunu ve av takımlarını temin ettiğini belirtti. Avcı olmanın maliyeti hakkında da bilgi veren Nazmi Tuncel, "Avcı için en önemli malzeme tüfektir. Bunun yanında tüfeğin yardımcı aparatları olan kayış, kılıf, harbi, yağ ve fişek gibi malzemeler de bir maliyet gerektirir. Bir tüfek 500 liraya da 4 bin liraya da temin edilebilir. Diğer taraftan avcı yeleği, avcı pantolonu, siperli kep, çadır, uyku tulumu, mat, yemek için termos, yemek  kapları ve bütün bu ekipmanların taşınabileceği sırt çantasını da işin içine kattığımızda bir avcının maliyeti 800 TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Bütün bu saydıklarımızın fiyatı, kullanılan malzemenin teknik özelliklerine göre değişmektedir. Bir yeleğin yağmur ve rüzgar almıyor olması, nefes aldırması ve benzeri özellikler maliyetini yükseltebilir. Yani kullanılan malzemenin teknik yapısına göre maliyetler de değişkenlik göstermektedir" diye konuştu.

AVLANMAK BAŞKADIR, CANİLİK BAŞKA!

Ava ilginin her geçen gün azaldığını, bundan da avlanacak hayvan sayısındaki azalmanın etkili olduğunu dile getiren Nazmi Tuncel, "Aslında bu da yine avcılarımızın kendi oluşturduğu bir sorundur. Doğada, yaban hayatında yaşayan hayvanların avlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Avcılara, avlanacak hayvanın türüne göre belirli bir limit verilir. Bu limitin üzerinde avlanılması yasaklanır. Ama ne yazık ki bizim avcılarımız bu limitleri aşıyorlar. Bu da avlanılacak hayvanların sayısının azalmasına neden oluyor. Daha korkuncu bu hayvanlardan bazılarının nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullandı.

Avlanılacak hayvanın türüne göre av mevsimi olduğunu, bu mevsimlerinde av hayvanlarının üreme dönemine dikkat edilerek belirlendiğini kaydeden Tuncer, "Mevsimi dışında bir hayvan avlandığında hamile olabiliyor. O hayvan vurularak, onun doğuracağı yeni nesil hayvanlar da yok edilmiş oluyor. Bu durum da beraberinde hayvan nesillerinin tehlikeye girmesi gibi bir sorunu getiriyor. Bazı avcılarımızı görüyoruz. 30 tane kuşu vurup arabanın kaputuna çiziyor ve marifetmiş gibi sergiliyor. Yani bu insanın yaptığı şey avcılık değil caniliktir. Ava gitmenin, avlanmanın adabı ve kuralları vardır. İnsan her şeyden önce ava, canilik etmeye değil stres atmaya, spor yapmaya ve temiz hava almaya gittiğinin bilincinde olmalıdır" dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim